НовиниЧеркащинаУ Черкасах відбулося перше засідання по справі управителя-монополіста (ФОТО)

У Черкасах відбулося перше засідання по справі управителя-монополіста (ФОТО)

-

- Advertisment -

У Господарському суді Черкаської області розпочали розгляд справи про визнання недійсними договорів виконкому із ТОВ "Сантехбудконструкція" та його правонаступником "Новою якістю", керівником яких є Андрій Бортник. Перше відкрите підготовче засідання відбулося сьогодні, 5 листопада. На нього прийшли десятки обманутих управителем черкасців, інтереси яких у суді обстоює ГО "Захист прав обманутих споживачів".

До зали суду завітали і журналісти сайту vikka.ua.

Так, громадська організація подала судовий позов до виконавчого комітету Черкаської міськради, ТОВ "Сантехбудконструкція" та ТОВ Управлінська компанія "Нова якість" дільниця № 13, 18, 19 про визнання протиправним, скасування рішень та визнання недійсними укладених між ними договорів.

"Ми представляємо позицію мешканців черкаських багатоквартирних будинків, які не задоволені роботою управлінської компанії. Наразі продовжують існувати правовідносини виконкому з "Сантехбудконструкцією" та "Новою якістю". Виконавчий комітет укладає додаткові угоди по договорах, згідно з якими, він виступає як юридична особа. При цьому на фізичних осіб, тобто містян, покладено виключно обов’язки і ніяких прав за договором вони не мають. Окрім цього, відповідної документації мешканці будинків не отримали. За них усе вирішив виконком", − зазначила у залі суду представниця позивача, адвокат Надія Івашкова.
 

Незважаючи на це, сторона відповідачів просила суд залишити справу без руху, буцімто, через те, що сам позов був поданий із порушенням діючого господарсько-процесуального кодексу та не відповідає відповідним вимогам.

"Я наполягаю на тому, що позивач, подаючи свою заяву, не зазначив усі необхідні положення, які має містити позовна заява. Також, по кожному із моїх клієнтів ми не доотримали всі додатки, які йшли до даного позову, що також є порушенням та недотриманням порядку подання позову. Тому, на цій підставі, я прошу залишити справу без руху для усунення позивачем недотриманих положень господарсько-процесуального кодексу при поданні даної заяви", − зазначив представник ТОВ "Сантехбудконструція" та ТОВ Управлінська компанія "Нова Якість", адвокат Максим Підгорний.
 

Відповідну позицію підтримав і представник від виконавчого комітету, юрист Олександр Мазур. Він повідомив, що до переліку відповідачів не було внесено конкурсну комісію, рішення якої позивач вимагає визнати недійсним.

У відповідь на це Надія Івашкова зауважила, що вся документація була подана згідно з відповідним переліком та без порушення закону. Ними не подавалися лише ті документи, які вже є у виконкому чи управителя, або ж знаходяться у відкритому доступі на сайті Черкаської міської ради. Тобто це договори, які були між ними укладені та результати конкурсу, згідно з яким перемогло ТОВ "Сантехбудконструція". Така позиція не є порушенням чинного законодавства.

Окрім цього, під час засідання було встановлено, що сторона управлінської компанії несвоєчасно подала відзови по справі, а саме ввечері 1 листопада, тому в позивача не вистачило часу для їх перегляду й надання відповіді.

Вислухавши усі сторони по справі, суд відклав підготовче засідання на 14:00, 15 листопада. Окрім цього, до 10 листопада позивач має розглянути відзив та надіслати на нього відповідь.

"Сьогодні у нас було перше підготовче засідання за нашим позовом до виконкому та "Сантехбудконструкції" і її правонаступників. Основні питання, які виникли у суду, це питання юрисдикції даного спору. Дійсно це дуже складний та унікальний вид договорів на надання послуг по управлінню багатоквартирним будинкам, в якому частину обов’язків несе громадянин. Однак він не може ні укласти, ні скасувати цей договір", – зазначила у коментарі журналістам адвокат ГО "Захист прав обманутих споживачів" Надія Івашкова.
 

Вона додала, що усі права за договором має тільки виконком та ТОВ "Сантехбудконструкція". Жоден громадянин, який хотів би сам скасувати цей договір чи змінити його умови, не може це зробити, оскільки законом передбачено певний порядок і це може зробити лише виконком. Тому, Надія Івашкова, як представник громадської організації, виступає на боці містян. Від суду вона вимагає визнати недійсними договори, укладені виконкомом та управителем. Оскільки конкурс могли провести тільки за умови, якщо загальні збори будинків своїм протоколом попросили б виконком провести відповідний конкурс.

Також вона зазначила, що громадяни надавали зразки СУБівський договір, там була описана кожна витрата та надана послуга і кожна з них мала свою вартість. У договорах же "Сантехбудконструкції" є лише загальна ціна за все, однак, яким чином вона була складена – не розписано. Це є порушенням законодавства.

"Сьогодні на засідання суду прийшло багато містян, які борються за свої права. Однак найбільше мене дивує ситуація, коли представник міськвиконкому, юрист виступає в інтересах приватного підприємця, замість того, щоб захищати інтереси черкасців. Ми можемо сказати лише про одне, що це було заздалегідь сплановане економічно-злочинне угруповання в міськвиконкомі, яке безпосередньо надало монополію і можливість зараз управляти будинками", − зазначив у коментарі депутат Черкаської міської ради Олександр Радуцький.
 

Він також нагадав, що проти управителя-монополіста порушили і кримінальну справу, де його підозрюють у заволодінні державних коштів, шляхом нарахування високих цін за надані послуги та "привласнення" субсидій.

"Цього всього могло не бути. Є угода між виконкомом та приватною структурою. Аби мер Анатолій Бондаренко захотів виступити на захист прав черкасців, то він дав би доручення розірвати угоду з Бортником, подати до суду і судитися мав би виконком. Тому що, наразі є багато зауважень до якості надання послуг цією структурою. Це є основною підставою про розірвання угоди. А у нас, замість того, щоб усе робить в інтересах жителів міста, навпаки, представник юридичної фірми виступає на боці виконкому та захищає інтереси підприємця", – підсумував народний обранець.
 

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський депутат встановив, хто призначив монополіста для вивезення сміття.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x