НовиниЧеркасиУ Черкасах шукають спогади про невідомий німецький цвинтар

У Черкасах шукають спогади про невідомий німецький цвинтар

-

- Advertisment -

Черкаський історик і краєзнавець Олександр Назаров шукає тих, хто, можливо, знає інформацію про невідомий німецький цвинтар у Черкасах. На його думку, німецьке кладовище розміщувалося у Соборному парку. Проте жодних згадок у документах нема. Свої спостереження він розмістив на сторінці в мережі в Фейсбук.

За  його словами, з огляду на список німецьких вояків, які загинули у боях під Черкасами, починаючи з серпня і закінчуючи груднем 1943, то поховано їх тут було щонайменше 510 осіб. Найбільш відоме місце поховання німецьких солдатів – це сквер Богдана Хмельницького («Чайка). У 1999 році там були проведені розкопки і ексгумовано останки 315 німецьких військовослужбовців.

«Виходячи зі складеної тоді схеми, цвинтар мав вигляд «каре» з пустим центром. Частина поховань була пошкоджена комунікаціями. У районі пам’ятника Богдану Хмельницькому з якихось причин начебто не було ексгумовано один блок поховань 1943 року. Ураховуючи площу, там мало бути не більше 100 поховань», – зазначив Олександр Назаров.

За його словами, біля більшості імен загиблих і похованих у Черкасах протягом 1943 року німецьких вояків стоїть та ж позначка, що і біля похованих у 1941 – Heldenfriedhof – тобто Кладовище героїв.

Олександр Назаров переконаний, що одне із кладовищ було в Соборному парку

Значить, у Черкасах має бути ще одне велике кладовище німецьких військовослужбовців, але які загинули протягом другої половини 1943 року, переконаний історик.

Біля деяких таких похованих стоїть наступна прив’язка – Straße von Beloserjie nach Tshorkassy, 300m vor Eisenbahnübergang Südeingang Tshorkassy, що означає «Дорога з Білозір’я в Черкаси, 300 м до залізничного переїзду, південний в’їзд до Черкас».

 

Ймовірне місце німецького цвинтаря

«На аерофотознімку 29 листопада 1943 року у Соборному парку (колишній Першотравневий парк) там наче є якась аномалія, але не факт. Особливістю німецьких військових поховань є їх незначна глибина. Десь сантиметрів 80. Може хтось щось знаходив під час якихось земляних робіт? Може хтось щось чув чи бачив щось з цього приводу?» – зазначив Олександр Назаров.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • Київський архітектор родом з харківського Ізюму Костянтин Нагорний викладає на своїй сторінці в мережі Фейсбук картини Черкас.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
ШАРА
ШАРА
1 рік тому

НЕ ХЕР ДЕЛАТЬ ? ИДИ ВОЮЙ

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах на місці пляжу збудують апарт-готель висотою 33 метри (ДОКУМЕНТ)

У Черкасах на місці колишнього пляжу «Рівєра» планують збудувати апарт-готель. Відповідний дозвіл надав департамент архітектури та містобудування Черкаської міської...

В Умані за вбивство затримали 19-річного ревнивця

Хлопець приїхав із-за кордону, коли дізнався, що у його дівчини з’явився інший. Він вбив суперника та побив іншого парубка,...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x