НовиниОсвітаУ Черкасах шукають спогади про невідомий німецький цвинтар

У Черкасах шукають спогади про невідомий німецький цвинтар

-

- Advertisment -

Черкаський історик і краєзнавець Олександр Назаров шукає тих, хто, можливо, знає інформацію про невідомий німецький цвинтар у Черкасах. На його думку, німецьке кладовище розміщувалося у Соборному парку. Проте жодних згадок у документах нема. Свої спостереження він розмістив на сторінці в мережі в Фейсбук.

За  його словами, з огляду на список німецьких вояків, які загинули у боях під Черкасами, починаючи з серпня і закінчуючи груднем 1943, то поховано їх тут було щонайменше 510 осіб. Найбільш відоме місце поховання німецьких солдатів – це сквер Богдана Хмельницького («Чайка). У 1999 році там були проведені розкопки і ексгумовано останки 315 німецьких військовослужбовців.

«Виходячи зі складеної тоді схеми, цвинтар мав вигляд «каре» з пустим центром. Частина поховань була пошкоджена комунікаціями. У районі пам’ятника Богдану Хмельницькому з якихось причин начебто не було ексгумовано один блок поховань 1943 року. Ураховуючи площу, там мало бути не більше 100 поховань», – зазначив Олександр Назаров.

За його словами, біля більшості імен загиблих і похованих у Черкасах протягом 1943 року німецьких вояків стоїть та ж позначка, що і біля похованих у 1941 – Heldenfriedhof – тобто Кладовище героїв.

Олександр Назаров переконаний, що одне із кладовищ було в Соборному парку

Значить, у Черкасах має бути ще одне велике кладовище німецьких військовослужбовців, але які загинули протягом другої половини 1943 року, переконаний історик.

Біля деяких таких похованих стоїть наступна прив’язка – Straße von Beloserjie nach Tshorkassy, 300m vor Eisenbahnübergang Südeingang Tshorkassy, що означає «Дорога з Білозір’я в Черкаси, 300 м до залізничного переїзду, південний в’їзд до Черкас».

 

Ймовірне місце німецького цвинтаря

«На аерофотознімку 29 листопада 1943 року у Соборному парку (колишній Першотравневий парк) там наче є якась аномалія, але не факт. Особливістю німецьких військових поховань є їх незначна глибина. Десь сантиметрів 80. Може хтось щось знаходив під час якихось земляних робіт? Може хтось щось чув чи бачив щось з цього приводу?» – зазначив Олександр Назаров.

Читайте також на сайті vikka.ua

  • Київський архітектор родом з харківського Ізюму Костянтин Нагорний викладає на своїй сторінці в мережі Фейсбук картини Черкас.
0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
ШАРА
ШАРА
1 рік тому

НЕ ХЕР ДЕЛАТЬ ? ИДИ ВОЮЙ

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x