додому Новини Освіта У Черкасах пропонують вшанувати стародавній курган

У Черкасах пропонують вшанувати стародавній курган

1

У Черкасах пропонують вшанувати стародавній скіфський курган. Йому вже понад 2500 років. Про це розповів на своїй сторінці в мережі Фейсбук член Топонімічної комісії Сергій Шамара.

За його словами, на думку більшості членів Топонімічної комісії скіфський курган «Гостра могила», що колись розташовувався по вулиці Кобзарській, заслуговує на вшанування у своєму конкретному місці дислокації.

«Ідеї з “ушануванням” скіфського кургану 2500-річної давності в Черкасах настільки круті, що деяким позаздрять у столиці…», – саркастично зазначив Сергій Шамара.

Нагадаємо, що в Черкасах по вулиці Кобзарській в районі дитячої поліклініки та дитячого садочку існував скіфський курган «Гостра могила». Як зазначають історики і археологи, Пам’ять про курган збереглася у місцевому мікротопонімі – вулиця Гостромогильна (нині частина її носить назву радянського космонавта Волкова, інша – забудована). Про курган «Гостра могила» згадує унікальна світлина, яка зберігається в фондах Черкаського обласного краєзнавчого музею. На ній зображено останець кургану, на фоні якого стоїть молодий чоловік (можливо співробітник музею?). На звороті світлини напис: «Рештки Гострої могили. Черкаси» і дата: «21.V.1932 р.». Курган був заввишки близько 5 м і мав конічну форму (звідси і назва). Очевидно, невдовзі після того, як було зроблено фото, останець насипу був остаточно зневільований (будь-яких згадок про його дослідження знайти не вдалося).

Зі спогадів старожилів вдалося з’ясувати, що Гостра могила знаходилася на перетині вул. Гостромогильної та Монастирської (раніше – Вербовецького, зараз – Кобзарської). До того ж у правій частині фото можна побачити фасад однієї з будівель цукрорафінадного заводу. Наявні на сьогодні дані дозволяють локалізувати місце Гострої могили приблизно на місці теперішнього дитсадка № 78 «Джерельце» (вул. Кобзарська, 38).

У Черкасах намагалися перейменувати вулицю Волкова на Гостромогильну. Проте місцеві жителі подали петицію проти цього. Вона за кілька днів набрала понад 500 голосів. Топонімічна комісія запропонували перейменувати провулок Гастелло. Проте викладачі та батьки дітей музичної школи виступили проти.

Читайте також на сайті vikka.ua

YouTube video player

1 коментар

  1. В Черкасах старі будинки знищують, знищується все, що ще залишилось від старої архітектури центральної України ( подивіться, що зробили із старими будинками в центрі на Хрещатику), за те Курган вшануємо !!!! Так же ж дешевше.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version