НовиниЧеркащинаУ Черкасах пройшов благодійний мистецький аукціон, який продовжиться вже...

У Черкасах пройшов благодійний мистецький аукціон, який продовжиться вже онлайн (ФОТО)

-

- Advertisment -

Допомога в порятунку дитячого життя, водночас – гідне визнання творів мистецтва. Напередодні символічний клуб поціновувачів мистецтва зібрався в стінах Черкаського обласного художнього музею, аби привернути увагу суспільства до безвихідних ситуацій, у які потрапляють родини онкохворих діток. Зокрема, сім’я шестирічного Вані Кравченка. Вже до початку наступного місяця вони мають зібрати непідйомних 90 тисяч євро на порятунок малого за інноваційною технологією. Допомагати взялись небайдужі до чужої біди – художники, айтішники, політики й звичайні черкасці. На мистецьких благодійних торгах побували у кореспонденти vikka.ua.

Ваня Кравченко разом зі своєю родиною проживає на Драбівщині. Вже близько року малий лікується від важкої хвороби – йому діагностували рак четвертої стадії – нейробластому зачеревної порожнини з метастазами у внутрішні органи. Лікування в Черкасах і шість перенесених хіміотерапій не перемогли хворобу, а лише призупинили її. Відтак рідні хлопчика знайшли шанс на порятунок у німецькій клініці. Тамтешні лікарі запропонували провести лікування за прогресивною технологією − операція з видалення пухлини, високодозна хіміотерапія та підсадка власних стовбурових клітин. 

Попереднє лікування, нові лабораторні аналізи та операція обійшлися у понад 70 тисяч євро. Хлопчик відновлюється й чекає наступного етапу. На нього необхідно ще 90 тисяч. Близькі Вані вже вичерпали всі свої ресурси і не знають, де брати таку величезну суму. Благодійні фонди відмовляються брати їх під опіку, адже хлопчина вже розпочав лікування за кордоном.

Тому небайдужі взялись допомагати родині Кравченків, оголосивши збір коштів. За 10 днів уже вдалось зібрати 15 тисяч євро. Решту вирішили знайти, заручившись підтримкою мистецтва.

"На наш заклик долучитись до аукціону і надати свої твори у якості лотів відгукнулось дуже багато митців, серед них – художники не лише з Черкас, а й з усієї України", – розповідає співорганізаторка заходу Анна Дума.
 

Вона працює разом з тіткою Вані й не могла залишатись осторонь такої проблеми. Жінка сподівається, що за допомогою такого заходу зможе звернути увагу не лише суспільства, а й владців на проблему фінансування лікування онкохворих дітей. 

"Я й сама мама. І розумію, наскільки страшно почути цей діагноз. У нашій країні це завжди вирок, адже часто необхідні кошти не встигають зібрати і хворі дітки помирають, – каже Анна. – Скільки можуть батьки онкохворих дітей ходити з протягненою рукою і збирати гроші на лікування? Це питання має вирішуватися централізовано і цим повинні займатись люди в міністерстві охорони здоров’я, а не волонтери й небайдужі українці".
 

Рідна тітка й хрещена мама хлопчика Катерина Васенко каже: вдячні за будь-яку допомогу й підтримку. Тим часом, Іванко, перебуваючи з мамою в Мюнхені налаштований рішуче, він знає, що хвороба буде переможена.

"Родина не очікувала такої підтримки від суспільства. Це звичайні люди з села, тому для них такі гроші просто захмарні, – розповідає Катерина. – Але напередодні Ваню перевели в онкологію для профілактичної хімії після операції. Там лікування триватиме близько двох тижнів і на початку травня вже почнеться сама протиракова терапія, безпосередній забір та підсадка стовбурових клітин. Дуже сподіваюсь, що така технологія буде розвиватись, це справжній прорив у медицині".
 

Всього на аукціоні було представлено майже півсотні робіт українських художників. Вже перший лот – натюрморт Тетяни Лежух-Вовк під назвою "Яскравий настрій" – пішов з молотка за 3200 грн. Придбав його для мами маленький Марк. Каже, дуже хоче допомогти незнайомому хлопчику видужати. 

На благодійні торги завітали й представники місцевого політикуму. Депутат Черкаської міської ради Олександр Радуцький про захід дізнався із соцмереж. Але одразу вирішив долучитись. Тим більше, що є великим поціновувачем мистецтва.

"Ми, дорослі, повинні підтримувати всіх дітей. І здорових, щоб вони такими залишались, і тих, хто зустрілись з хворобою. Якщо немає можливості фінансувати це з місцевих бюджетів, то допомагати треба з власних або депутатських ресурсів", – впевнений обранець.
 

Депутат каже, подібні заходи відвідує за можливості, але завжди намагається допомогти. Цього разу, завдяки аукціону, поповнив свою домашню колекцію лялькою-мотанкою від Валентини Чорновол та двома роботами черкаської художниці Олени Руднєвої. Та, до слова, вирішила виставити свої картини на аукціон чи не в останній момент. Випадково побачила анонс події й не змогла пройти повз проблему родини.

"Мій батько колись казав: "Нема почесніше звитяг, ніж рятувать людські життя". А коли стосується діток – тим більше. Тому я, навіть не роздумуючи, запропонувала свої картини", – розповідає Олена
 

12-річна черкаська художниця Кіра Ткаченко також виставила на аукціон свою картину "Мультивітамін" і стала наймолодшою з митців, які запропонували свої роботи. Дівчинка сподівається, що її мистецький внесок теж фінансово підсобить у зборі коштів для Іванка Кравченка. Крім того, юна мисткиня й сама придбала один з лотів аукціону. 

Рекордсменом і чи не найактивнішим учасником благодійного аукціону став Сергій Кудактін. Політик придбав сім витворів мистецтва, однак один – з зображенням кота – одразу ж подарував хлопчику в залі, який дуже хотів цю картину і торгувався за неї. Для решти ж, каже, ще поки не всім знайшов місце у офісі й вдома. Але потужна енергетика картин не залишила його байдужим. 

"Тема онкохворих дітей мене, як батька, завжди бере за душу і болить. Хочеться допомагати таким родинам і я завжди намагаюсь брати участь у подібних заходах, – розповідає Сергій Кудактін. – Тут мета навіть не накупити картин, а витратити ту суму, яку мав віддати на допомогу цій дитині".
 

Загалом, під час аукціону організаторам вдалось зібрати 43 тисячі гривень. Ті 11 картин, які не пішли з молотка в музеї, вже з початку наступного тижня будуть виставлені на онлайн-торги у Facebook, де кожен охочий зможе придбати їх. 

Усі ж небайдужі, які хочуть допомогти Іванкові Кравченку навіть без придбання творів мистецтва, можуть зробити це, переказавши кошти на одну з карток:

Васенко Катерина (контактна особа збору коштів):

UAH: 5168757394585683

USD: 5168757394585675

EUR: 5168757394585667

Кравченко Юлія (мама Вані)

UAH: 5168757308817776

Більше фото з благодійного аукціону на сторінці нашого каналу у Facebook

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах збирають великодній кошик дітям із протитуберкульозного диспансеру.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x