додому Новини Черкаси У Черкасах один донор посмертно врятував чотирьох хворих

У Черкасах один донор посмертно врятував чотирьох хворих

0
пересадка серця

У Черкасах  одна людина стала донором для чотирьох людей. Після його смерті із дозволу родичів органи чоловіка – серце, нирки і печінка – були пересаджені іншим людям. Про це повідомили під час брифінгу в Черкаському кардіологічному центрі.

Пересадка серця стало безпрецедентною подією для Черкащини, говорять медики. 59-річний черкащанин, якому пересадили життєво важливий орган, отримав друге життя. Адже його серце вже не виконувало функції належним чином. Така операція була зроблена вперше черкаськими фахівцями.

За словами очільника Черкаської області Олександра Скічка, це стало можливим завдяки тому, що Черкащина бере участь у пілотному проєкті Міністерства охорони здоров’я з трансплантації. У обласних владців є амбітна мета: зробити Черкаську область центром трансплантації. Нині черкащани їдуть «за органами»у сусідню Білорусь, де вимушені кілька років стояти у черзі.

Операцію з пересадки серця провели у Черкасах, нирки ж пересаджували в Черкаському обласному онкодиспансері. Для тутешніх фахівців це теж новий досвід. Адже до того вони проводили лише родинні трансплантації.

За словами лікарів, у операціях з пересадки серця, нирок і печінки (її передали в Київ в інститут хірургії ім. Шалімова) було задіяно до 200 фахівців. Всі операції були виконані впродовж двох годин.

пересадка серця

«У нас є чіткий таймінг. Операції з пересадки серця не повинні перевищувати 4 години. У нас працювали одночасно кілька груп медиків, були задіяні кілька столів операційних, карети швидкої медичної допомоги. Весь час з нами на зв’язку були представники інституту хірургії», – розповів завідувач серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олег Журба.

На Черкащині працюють три заклади, які можуть проводити операції із трансплантації органів. Це Черкаська обласна лікарня, Черкаський кардіоцентр і Черкаський обласний онкологічний диспансер.

Як повідомляв сайт vikka.ua, лежав на тротуарі: серед вулиці в Черкасах помер чоловік

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version