додому Новини Черкащина У Черкасах обговорювали потенційний національний природний парк у Холодному Яру (ФОТО)

У Черкасах обговорювали потенційний національний природний парк у Холодному Яру (ФОТО)

0

5 червня у Черкасах обговорювали питання створення національного природного парку "Холодний Яр". До обласного центру завітали ініціатори створення парку та представники громади, передає кореспондент сайту vikka.ua.

Тема викликала неабиякі дискусії між присутніми. З одного боку – ініціативна група нарікала на поширення чуток і недостовірної інформації щодо розбудови НПП на Черкащині. З іншого – місцеві жителі, невдоволені з того, що їхньої думки з цього приводу ніхто не запитує.

Так, ініціатори та прихильники ідеї національного природного парку переконують, що він створюється з метою збереження природи та розвитку регіону. Тому повинні враховуватись як питання збереження природи, так й інтереси місцевих громад. В перспективі до "Холодного Яру" має увійти весь його лісовий масив у межах Креселецького та Грушківського лісництв, але ініціатори готові підтримати створення парку і в менших межах,щоб врахувати інтереси Кам’янського лісового господарства та місцевого населення.

"Нами, ініціаторами, було неодноразово наголошено, на тому, що ми маємо працювати разом і з обласною адміністрацією, і з представниками лісового господарства, і з місцевими громадами. Ці спроби тривали декілька років. Було проведено 28 нарад зі спробами знайти певний консенсус. Але 2017 року надходить до нас інша карта, запропонована Черкаською ОДА", – розповідає представниця черкаської міської організації "Вільний простір" Ольга Галушко.

За словами аналітика МБО "Екологія-Право-Людина" Петра Тєстова, ініціативна група категорично проти конфігурації парку, коли той складатиметься зі 100 окремих шматків прямо під городами місцевих мешканців. Черкаська ОДА ще в 2014 році підготувала документи зі створення парку і передала їх до Міністерства.

"Згодом, у 2017 році в Карпатах була нарада, де Президент згадав це питання. Потім Черкаська ОДА, замість того, щоб вести конструктивну роботу, дала вказівку Держгеокадастру знайти по сільрадах вільні землі і включити їх до парку. Це все передали в Міністерство екології і прозвітували на сайті, що робота виконана", – розповідає аналітик.

Присутні представники громади недовірливо поставились до слів фахівців і вимагали почути думку їх думку. Жителька Кам’янщини зазначила, що питання створення НПП вирішується вже 4 роки і час від часу воно то піднімається, то затихає. Люди перекривають дороги, виходять на мітинги й готові робити це надалі, оскільки категорично проти створення парку.

Представники ініціативної групи, своєю чергою, додають, що протягом кількох років вони їздили в села до громади, але залишились не почутими. Мовляв, є зацікавлені структури, яким створення національного природного парку невигідне, тому нав’язують відповідну думку людям.

Наразі дискусія залишається відкритою, сторони продовжують шукати компроміс.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині хочуть створити національний природний парк.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version