додому Новини Черкащина У Черкасах консультували щодо проблем і шляхів розвитку профтехосвіти

У Черкасах консультували щодо проблем і шляхів розвитку профтехосвіти

0

У малій сесійній залі Черкаської міської ради відбулася публічна консультація щодо проблем і шляхів розвитку професійно-технічної освіти на Черкащині.

За словами координатора ГО "Центр UA" в Черкаській області Сергія Пасічника, основна проблема профтехосвіти − відсутність належного регулювання бюджетних відносин між місцевими громадами та державною владою на законодавчому рівні.

Учасники зійшлися на думці, що кошти мають іти за людиною, а отже, держава має формувати перелік і кількість фахівців загальнодержавного значення і фінансувати саме таку кількість, регіон − спеціалістів для регіонального рівня, а громада − відповідно свого рівня. Запорука успіху − це популяризація професійно−технічної освіти, належна оплата праці на ринку та підвищення якості освітніх послуг, які надають ПТНЗ Черкащини.

Останні роки в державі готували фахівців з вищою освітою без перспективи майбутнього їх працевлаштування при наявній потребі в економіці кваліфікованих спеціалістів робочих професій. Як результат − на підприємствах області від 10% до 37% працівників мають пенсійний вік, а потреба в кваліфікованих робітниках навіть при високій заробітній платі не забезпечується.

Найбільшою проблемою, на думку заступниці директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міськради Марини Бакланової, є неврегульованість на законодавчому рівні організації роботи профтехосвіти.

"Протягом останніх 25 років матеріально-технічна база навчальних закладів не оновлювалась. Місто й наразі не готове виділити на це кошти", − зазначає Марина Бакланова.

На думку освітян, держава має визначити вектор розвитку профтехосвіти найближчим часом, зокрема, взяти за основу проект Закону України про професійно-технічну освіту, що зареєстрований в Парламенті понад 3 роки, де визначені параметри, за якими вона має здійснюватися.

У той же час директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган відзначила, що є й інший аспект проблеми. Нерідко в ПТНЗ частина персоналу влаштована на адміністративних посадах і не має стосунку до навчального процесу. Як результат вартість навчання одного учня в Черкасах може сягати 38 000 гривень, а отже за розрахунками департаменту – виходить дешевше відправити його в іншу область і вивчити там.

Як повідомляв сайт vikka.ua, головний фінансист Черкас вважає недоречною надбавку вихователям.

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version