додому Новини Черкащина У Черкасах депутати й чиновники перевіряли себе на грамотність (ФОТО)

У Черкасах депутати й чиновники перевіряли себе на грамотність (ФОТО)

0

У п’ятницю, 9 листопада, відомі та впливові люди Черкас перевіряли себе на грамотність, робили висновки й обіцяли працювати над своїми помилками. До Дня української писемності та мови видання "Вичерпно" вже традиційно, третій рік поспіль, організувало диктант для місцевих чиновників та депутатів. Цього разу вони зібралися у конференц-залі національного університету, повідомляє кореспондент сайту vikka.ua.

Так, найхоробріші черкаські чиновники "підкорювали" диктант для дев’ятикласників під назвою "Королева Франції".

На "відмінно" за 12-бальною шкалою вдалося написати першому заступнику очільника області Віталію Ковалю. Це і не дивно, адже посадовець готувався до заходу.

"У старшої доньки є збірник диктантів, вона начитувала з нього. Не скажу, що сьогоднішній диктант дуже складний, але були сумніви у деяких складнопідрядних реченнях. Два роки тому в мене було п’ять помилок, рік тому – одна. Цього року без помилок. Очевидно, наступного року не прийду, бо зроблю помилку і не знатиму, як виправдовуватися", – жартує Віталій Коваль.

Потішив цьогорічний результат і депутата Черкаської міської ради Олександра Радуцького, який дотримався позитивної тенденції.

"Позаминулий рік було 13 помилок. Минулий – 10. Сьогодні 7. Щоразу мінус три, – підраховує обранець. – Вдома намагаюся більше читати українською. Роблю домашні завдання з дітьми. Старший син навчається в 5 класі, менший же пішов у перший".

Заступник міського голови, екс-очільник "освітнього" департаменту Ігор Волошин отримав 9 балів. За помилки не хвилюється.

"До диктанту не готувався, але допомагає те, що постійно доводиться працювати із документами на робочому місці, підправляти колег, вносити правки в тексти. Допустив дві помилки, які не повинен був допускати. Соромно, що слово "арифметика" написав із літерою "е" і "на початку" написав разом. На думку викладача, у мене могла б бути ще одна помилка, але я подав апеляцію і виграв", – каже Ігор Волошин.

Долучився до проведення диктанту й керманич Національного олімпійського комітету Черкащини Андрій Більда. За грамотність отримав 11 балів.

"Я задоволений результатом і тим, що він не ідеальний. Є куди рухатись вперед. Якби було 12, я б розслабився і все. А так треба ще щось підчитати", – зауважує посадовець.

Зазначимо, що надиктовувала і перевіряла роботи чиновників кандидат філологічних наук, доцент кафедри методики навчання стилістики та культури української мови національного університету Людмила Петрівна Бот. Вона зазначила, що люди, які писали диктант попередніх років, значно покращили свої результати й цьогоріч.

За словами однієї із організаторів заходу Анастасії Чубіної, традиційно згоджуються на написання диктанту Віталій Коваль і Олександр Радуцький. Загалом же більшість відмовляється перевірити свої знання.

"Наше завдання – не ловити когось на неправильному слові чи комі, а показати, що вчити і спілкуватися українською –  це модно. На прикладі відомих і впливових маємо показати, що це може робити будь-хто. З кожним роком людей, які погоджуються, стає все менше й менше, тому що це, все-таки, страх і побоювання. Цього року запрошували багатьох, але, на жаль, хтось у відрядженні, хтось хворіє, хтось не наважився прийти", – розповідає Анастасія Чубіна.

Як повідомляв сайт vikka.ua, про черкаські перегони відзняли фільм і показали на центральному телеканалі.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version