НовиниЧеркасиУ Черкасах представили добірку авторських портретів політичних діячів 20...

У Черкасах представили добірку авторських портретів політичних діячів 20 століття (ВІДЕО) 

-

- Advertisment -

«Ідея і чин». Проект під такою назвою представили днями у Черкаському художньому музеї. 12 портретів українських політиків ХХ століття намалював художник Максим Гладько. Повідомляє власний кореспондент ВІККА

Авторитетна творча команда довкола ідеї укласти добірку портретів сформувалася поступово.

ЮЛІЯ ЧАБАНЕНКО, ВИДАВЧИНЯ

От було би класно зробити проект «Видатні українці». Але взяти на себе зобов’язання визначити, хто з них видатний? Тоді я звернулася до Олександра Солодаря. Я його поважаю і довіряю як історику.

Кого варто зобразити насамперед — Олександр Солодар визначав, радившись із колегами-істориками. Про кожного з 12 апостолів української ідеї підготував біографічну довідку, яка додається до комплекту портретів.

ОЛЕКСАНДР СОЛОДАР

ОЛЕКСАНДР СОЛОДАР, ПИСЬМЕННИК, ІСТОРИК

В нас є література, є мистецтво, політики, військові. Врешті зупинилися на ідеї, що варто намалювати портрети ідеологів. Ті, чиї ідеї впливали на державне будівництво.

Донцов, Міхновський, Махно, Петлюра, Лук’яненко — їхні ідеї впливають на Україну і дотепер. Прикметно, що проект об’єднав постатей, які мали подекуди протилежні бачення української держави. Життя кожного з цих діячів певним чином пов’язане з Черкащиною — про це теж вказано у їхніх біографіях.

ОЛЕКСАНДР СОЛОДАР, ПИСЬМЕННИК, ІСТОРИК

Худоліївка Черкаського району це родове гніздо Грушевських, священицький рід. З кінця 18 століття він тут. Діди-прадіди Грушевського народилися на Чигиринщині.

Проект втілено за кошт благодійних організацій. Комплекти «Ідея і чин» подарують черкаським школам та бібліотекам. Частина накладу поїде за кордон. Вчитель черкаської гімназії Андрій Стецюк ідею схвалює. Каже, роль постаті у вивченні історії це дуже важливо.

АНДРІЙ СТЕЦЮК, ВЧИТЕЛЬ ІСТОРІЇ ЧЕРКАСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №9

Суто з практичного моменту це дуже важливо, тому що для дітей сучасних, візуалів, треба знати історичну постать. На НМТ, ЗНО, ці постаті є обов’язково на розпізнавання.

Директорка художнього музею розповідає: проект створювали близько двох років. Автор портретів Максим Гладько працював раніше у техніці живопису, тому це його перший проект у графіці.

ОЛЬГА ГЛАДУН, ДИРЕКТОРКА ЧЕРКАСЬКОГО ХУДОЖНЬОГО МУЗЕЮ

Художній музей пишається цим проектом. Унікальна колекція, аналогів їй немає. Є велика надія що ми цю серію можливо згодом продовжимо. Тому ще не всі ідеологічні політичні постаті оприлюднені і набули необхідної значущості.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах видаватимуть гуманітарну допомогу для тваринок-переселенців

Черкаська обласна організація Українського Червоного Хреста за підтримки Humane Society International (HSI) розпочинає видачу корму для тварин, які зі...

Внаслідок ДТП загинув рятувальник зі Звенигородщини

Сьогодні, 7 травня, попрощалися з рятувальником Віктором Гончаром, який загинув у результаті дорожньо-транспортної пригоди. Про це повідомляє пресслужба ГУ...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x