НовиниЧеркащинаУ центрі Черкас збираються знищити історичну будівлю заради багатоповерхівки...

У центрі Черкас збираються знищити історичну будівлю заради багатоповерхівки (Фото)

-

- Advertisment -

У Черкасах неподалік Будинку природи, за адресою вул.Байди Вишневецького,2 стоїть одна з історичних будівель.

Як пише у Facebook містянка Вікторія Духота, вже скоро на її місці може вирости багатоповерхівка. Відповідний дозвіл забудовник, мовляв отримав у Департаменті архітектури та містобудування.

"Була три місяці тому у міськвиконкомі і запитала у головного архітектора, яким чином будівельна компанія отримала дозвіл на будівництво на місці цієї будівлі?  На що людина, що відповідає за зовнішній вигляд Черкас, відповіла: "Всі документи компанії законні,а от будівля не має історичного паспорту (тобто ніде не значиться,що це пам'ятник архітектури)", – каже Вікторія.

Виявляється, даний об’єкт таки має історичну цінність, адже, за словами членів виконкому, він є в переліку пам’яток архітектури від ОДА як "нововиявлена пам’ятка", однак не зрозуміло чи таке формулювання надає йому статусу.

Археолог та краєзнавець Михайло Сиволап зазначає: вказана будівля – це особняк Вацлава Кринського 1907 року побудови і будівництво на цьому місці буде справжнім злочином.

"Знаходиться в самому історичному місці Черкас, менше 100м від місця заснування Черкас, тобто від першого Черкаського замку. Мало того, що будівництво тут викличе руйнування одного з небагатьох у місті уцілілих старовинних будинків, воно входить у суперечність із памяткоохоронним законодавством, по-перше, це частина Заповідної охоронної території "Черкаські берегові схили", по-друге, це частина археологічної пам’ятки "Культурний шар пізньосередньовічного міста (XIV-XVIІI ст.)", державний охоронний №3966. Іншими словами, будь-які земляні роботи без попереднього археологічного дослідження будуть тут карним злочином", – зазначив Михайло Павлович.

Активіст Сергій Кузляєв каже: вже піднімав це питання ще кілька місяців тому.

"Але активна громадськість не прокинулася… Дозвіл дає головний архітектор. Я так розумію, що зайшли перші містобудівні. Відмовили. Проводили дослідження будинку. Потім другі, і 27 квітня зайшли останні. І вже вчора почали ставити огорожу", – прокоментував пан Сергій допис Вікторії Духоти.

На даний час ділянка дійсно вже обнесена парканом. На місце небайдужі черкасці викликали поліцейських. Туди ж прибули представники забудовника.

"В присутності поліції він підтвердив наміри про будівництво й зазначив, що дїї будівельної компанії законні. Посилається на те,що представники влади не доклали(!!!) зусиль для збереження пам'ятки", – обурюється пані Вікторія.

 

Як повідомляв сайт vikka.ua, до черкаської інфекційки продовжують потрапляти пацієнти з ускладненим перебігом COVID-19.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Учасникам ДФТГ надаватимуть виплати з міського бюджету Черкас (ВІДЕО)

Кожному учаснику формування з міського бюджету цьогоріч виділять матеріальну виплату в розмірі 30 тис. грн. Про це повідомляє власний...

Черкащан попереджають про небезпечні пориви вітру

Завтра, 24 квітня, в місті Черкаси та на території області очікуються небезпечні пориви вітру. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x