НовиниУ банках дефіцит гривні та надмір валюти

У банках дефіцит гривні та надмір валюти

-

- Advertisment -

Гривня зміцнюється вже шостий день. Після паніки, якій піддалися чимало українців, курс поступово впав з 40 грн за долар до 26 грн у продажу, і 22 – в покупці. Подешевшав і євро – з 46 грн до 29,6 і 24,7 грн відповідно, пише "Обозреватель".

Фінансисти пояснюють це результатом дій НБУ: він адміністративними заходами обмежив доступ до валюти імпортерів (їх заявки на покупку тепер перевіряються чотири робочих дні на предмет прозорості контракту), і підвищив облікову ставку відразу на 10,5 % – до 30 %, тобто брати у Нацбанку в борг стало невигідно.

Крім того, регулятор "зажав" вільні обсяги гривні, наказавши банкам резервувати її більше, ніж зазвичай. У підсумку дефіцитом на ринку стала вже не валюта, а гривня. Але от куди піде курс далі, думки експертів розділилися.

Моніторинг деяких столичних банків показав, що долари і євро з'явилися практично скрізь. Інтерес громадян до покупки дешевшої валюти є, але обережний: якщо за доларом по курсу 40 грн тиждень тому стояла черга, то охочих купити його за 26 грн було всього дві-три людини у відділенні. Мабуть, тепер люди чекають подальшого зниження вартості валюти.

З асортименту були доларові банкноти номіналом від $ 20 до $ 100, а євро – тільки 50 і 100, адже більше сотні в одні руки все одно не продадуть – через продовжених НБУ обмежень продажу валюти в одні руки на суму не більше 3000 грн.

Охочих здати валюту майже немає. "Минулого тижня, коли курс почав падати з 36 грн, багато здавали (швидше за все ті, хто купив дешевше 30 грн/$. – ред.) – щоб заробити, поки не подешевшало. А зараз затишшя – з ранку тільки купували", – каже касир в одному з відділень. Схожа картина і в інших банках.

Зате з'явилася нова проблема: не скрізь в банках є в наявності гривня. Так, в іншому столичному банку поінформували, що долари продати можуть. А ось купити їх погодилися лише з відстрочкою оплати, і лише за умови відкриття карткового рахунку, куди до вечора переведуть необхідну суму. Причина – гривень немає, щоб відразу заплатити за валюту.

В одних будках-обмінниках говорили, що гривні взагалі немає, і долари купувати відмовлялися, а в інших брали, але на 1-1,5 грн дешевше, ніж в середньому по ринку (тобто, по 20,5-21 грн/$).

Заступник голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігор Львов і старший аналітик "Forex club в Україні" Андрій Шевчишин прогнозують, що гривня буде зміцнюватися – особливо якщо 11 березня МВФ ухвалить рішення про видачу кредиту, імовірність чого дуже висока. "Тоді може бути навіть по 23 грн/$ у продажу", – сказав Шевчишин.

А президент Украналітценра Олександр Охріменко песимістичний: він нагадав, що з 5 березня імпортери зможуть купити замовлені обсяги валюти, і тоді курс може знову зрости: "Але не більше, ніж до 27-28 грн/$".

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Смілянина засудили до п’яти років ув’язнення за збут гранат

Жителя Сміли позбавили волі на п’ять років за незаконний збут гранат, які він намагався продати за тисячу гривень. Про...

У Смілі не працюватиме вуличне освітлення

У Смілі не вмикатимуть зовнішнє освітлення для заощадження електроенергії. Про це повідомляє міський голова Сміли Сергій Ананко. Через значний дефіцит...

Цікаве:

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x