НовиниЧеркащинаТроє черкаських письменників претендують на престижну літературну премію

Троє черкаських письменників претендують на престижну літературну премію

-

- Advertisment -

Книги одразу трьох вихідців із Черкащини цьогоріч претендують на перемогу у 15-му літературному конкурсі “Книга року BBC”.

Йдеться про “Добрі новини з Аральського моря” Ірени Карпи, “Район Д” Артема Чеха та “Скелет без шафи” Оксани Лущевської. Напередодні на сайті BBC Україна оприлюднили так звані Довгі списки ювілейної літпремії.

Ірена Карпа “Добрі новини з Аральського моря”

Епатажна письменниця, співачка, журналістка, ведуча, дипломатка Ірена Карпа народилась і до трьох років прожила у Черкасах. Тут досі живе її бабуся, яка щоразу, коли відома онука приїздить на гостини, частує її домашніми, такими рідними смаколиками.

“Я народилась у якомусь жахливому черкаському пологовому, де мене і заодно мою маму ледве не “угробили”. Я би багато що зараз сказала тим лікарям, бо це був не дуже вдалий експіріенс. А потім мене занесли у холодний дім на вулиці Сумгаїтська, де ще не було опалення, бо це був новий будинок. Мене купали й перевдягали при мінусовій температурі, тому я зараз виросла така загартована, – ділилась спогадами письменниця в інтерв’ю журналістам телеканалу ВІККА. – А коли я з батьками вже жила в місті Яремче, у Черкаси приїздила до баби з дідом. І це місто здавалось мені якимось Лос-Анжелесом. Нині ж, коли я доросла, Черкаси залишились маленьким містечком ностальгії”.

Фото – Facebook /  Черкаський книжковий фестиваль

Однак нова книга нашої відомої землячки, яку та, до слова, презентувала в середині жовтня на Третьому черкаському книжковому фестивалі, – не про Черкаси. Вона про Париж. Точніше – про життя 4 українок у Парижі. І своєрідна підказка, як вижити в столиці романтики. Так, виявляється, “Добрі новини з Аральського моря” не мають жодного відношення до Аральського моря.

“Якось я сиділа і почула по телевізору фразу: “Гарні новини з Аральського моря. Вчені виявили, що нарешті відновилося життя”. Для мене це було якимось “вау!”, бо ми уже перегодовані поганими подіями. І ця назва – це метафора того, що нам ще можна дочекатись гарних новин навіть звідти, звідки їх уже марно чекати чогось хорошого. Але не можна дивитись на майбутнє й планувати його, поки тебе тягне назад минуле”, – розповіла Карпа під час черкаської презентації.

Фото – Facebook /  Черкаський книжковий фестиваль

Над романом письменниця працювала близько трьох років, зізнається, в процесі доводилось навіть консультуватись із психотерапевтом. Авторка каже, що образи чотирьох героїнь книги – своєрідні збірні образи українських емігранток. Щоправда, кілька історій згодом виявились реальними. Однак усі – під смачним літературним соусом, притаманним Ірені Карпі.

Артем Чех “Район Д”

У рідних Черкасах Артема Чеха знають більше як Артема Чередника. До того, як стати відомим письменником він устиг пропрацювати навіть актором місцевого драматичного театру. У 2007-му став переможцем конкурсу “Молодіжний міський роман”.

З 2015-го по 2016 Артем воював в АТО. 10 місяців, проведені в зоні бойових дій вилились у книгу-щоденник “Точка нуль”.

Нині твори Артема видані в перекладах німецькою, англійською, польською, чеською та російською мовами.

Роман “Район Д”, як і більшість творів автора, – автобіографічний. Ідея твору зародилась у письменника ще у 2011 році. Він складається з низки оповідань, головні герої яких – черкасці, люди, яким ми з вами зустрічаємо щодня в реальному житті або в розповідях знайомих.

“Я дуже легко, якщо не легковажно, ставлюся до свого минулого. Тому й не відчував жодної відповідальності перед героями. Я їм нічого не винен. Вони мені – теж. Ми на різних берегах, і навряд чи нам судилося ще колись перетнутися. Була відповідальність перед собою, аби вдався текст, аби виписався персонаж. І знову ж таки, це художня література, і я ніяк не обмежував себе, сплітаючи докупи певний образ певного героя. На щастя, це не біографії реальних людей, а радше біографія епохи – місця і часу, – так розповідав письменник про “Район Д” в інтерв’ю виданню Opinion. – Важливим якраз і було зберегти реальність міста. Хотів, аби читач, передусім, що знає Черкаси, пізнавав ці вулиці, події, що я їх описував, пізнавав загальний антураж і дух міста. Для читача взагалі важливо в кожному тексті пізнавати частинку себе. Для черкасців, наприклад, – пізнати частинку себе через місто. І назва “Район “Д”” досить умовна. Але реальна. Вона створює ілюзію локальності й особливості, це такий собі атрибут, прив’язка, за який тримається вся книжка. Місто N здатне вмістити в себе абсолютно все. Район “Д” – лише те, що належить району “Д”.

Оксана Лущевська “Скелет без шафи”

Письменниця, перекладачка, дослідниця дитячої літератури Оксана Лущевська народилась у Тальному на Черкащині. Хоч нині доля занесла її у містечко Шарлот, яке знаходиться в американському штаті Північна Кароліна.

Фото – 4mama.ua

До цього, з 2010 по 2012 рік навчалася в Пенсильванському державному університеті (США), а в 2016-му здобула ступінь докторки наук у галузі освіти в Університеті Джорджії (США). Нині тексти письменниці входять до “Хрестоматії сучасної української дитячої літератури”. Крім того, Оксана є засновницею дитячих онлайн-курсів Joyful Foх Reading Club, спрямованих на розвиток читацької культури, критичного мислення та візуальної грамотності.

Книга “Скелет без шафи” номінована на звання кращої дитячої книги за версією BBC Україна. Історія, здавалось би, звична – із життя сучасних підлітків. Про самотність, проблеми з оточенням, боулінг, розраду й захоплення. І навіть – про таємного друга, про існування якого ніхто не здогадується…

Фото – chytomo.com 

Нині за справу вже взялось журі конкурсу Книга Року BBC, до складу якого входять знані журналісти, науковці, письменники, Серед усіх претендентів ті виберуть по п’ять фіналістів у кожній номінації. Серед них уже визначатимуться з переможцем.

Довідка:

Конкурс Книга Року BBC в Україні був вперше проведений у 2005 році. Найкращі твори обирають у трьох номінаціях – Книга року ВВС, Дитяча Книга року ВВС та Книга року ВВС – Есеїстика. Переможець у кожній номінації отримає грошову премію в розмірі гривневого еквіваленту 1000 фунтів стерлінгів.

Зазвичай імена переможців до останнього тримають у таємниці й оголошують лише під час церемонії нагородження. Цьогоріч фінал конкурсу пройде 13 грудня.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах презентували містичний трилер з містянами у головній ролі.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x