НовиниЧеркасиТренд на справжність: черкаська фотографка розповіла про сучасну моду...

Тренд на справжність: черкаська фотографка розповіла про сучасну моду на світлини

-

- Advertisment -

Фото – найкращий спосіб зберегти яскраві моменти життя, змога відновити в пам’яті найзворушливіші та найщасливіші події. Зараз тяжко зустріти людину, яка б протягом дня не зробила хоч одного фото. Ми звикли зафільмовувати все: що їмо, що одягаємо, куди йдемо, з ким спілкуємося. Цю моду нам здебільшого диктують соцмережі, які для кожного стали невід’ємною частиною життя. Проте не слід забувати і про друковані фото, альбоми, портрети на полотнах, студійні зйомки. З розвитком технологій вони почали відходити на другий план, але вже кілька років поспіль знову набирають популярності.

Про нові тенденції у моді на фото, бажання клієнтів та розвиток фотоіндустрії в сучасних реаліях журналістам сайту vikka.ua розповіла засновниця студії «Творча» у Черкасах Тетяна Василевська.

Тренд на фото

За світовими тенденціями, в моду повертаються фото в стилі 90-х, «полароїдні» знімки, сепії, мінімалізм, фактична відсутність обробки. Люди надають перевагу реалізму, Lifestyle, живим фото.

Тетяна Василевська говорить, що світові тренди на фото – це завжди річ відносна. Адже не всім вони подобаються, особливо прискіпливими є вікові категорії клієнтів. Але завжди в моді залишається авторське бачення фотографа, саме на нього і йдуть люди.

«Люди обирають собі фотографа за його авторським баченням. Переглядаючи роботи майстра, ми вирішуємо йти до нього чи ні. Я завжди за авторське бачення та позачасові цінності. Сімейні фото, зйомки дітей не можуть бути не в тренді», – говорить фотографиня.

Коронавірус теж вніс свої корективи у формування фотомоди. Досить поширеними стали знімки людей у захисних масках. Такі світлини стають символом часу і тренду. Не слід забувати і про лідерів думок, волонтерів, учасників громадських організацій, бізнесмени, активісти. Вони теж формують своєрідну моду на фото. Адже самі потребують якісного «візуалу».

За словами Тетяни Василевської, зараз клієнти стали досить вибагливими. Вони цінують свій час, потребують швидкого результату і чітко розуміють свої бажання. Цим теж формується своєрідний тренд. Власникам фотоательє та салонів нічого не лишається, як слідувати за попитом людей.

«Черкащани часто приходять зі словами: «знаєте, як раніше був фотосалон, от ми хочемо зайти і просто сфотографуватися». Люди втомилися від різних проєктів, штучності, фальші. Вони хочуть чогось простого. От дідусь йшов із онучкою зі школи, зайшов до нас і каже: «ми хочемо просто зробити одне спільне фото». Це дуже круто і саме такі люди задають тренди»,– говорить Тетяна Василевська.

Вона також зазначає, що сучасні люди дуже цінують свій час і хочуть короткі фотосесії. Нещодавно в студії почали надавати послугу «15-хвилинні фотосесії». Для тих, хто не може виділити для себе годину часу на повноцінну зйомку.

«Повні фотосесії – це затратно по часу, за них фотографи беруть пристойні гроші, оренда фотостудії, макіяж, повноцінний образ – це теж дорого. Зараз ми більше пропонуємо саме послуги, як фотоательє. Коли ти просто заходиш на кілька хвилин і отримуєш до 10-ти професійних фото в хорошій якості. Ти можеш просто зробить фотографію на «авку» в соцмережі, заплативши лише за одне фото. Ми хочемо стати максимально доступними для всіх людей», – підкреслює фотографиня.

Також більшість людей заходять до фотографа вже повністю підготовленими, з прикладами композицій та світлин, які б вони хотіли зробити. За словами Тетяни Василевської, це значно полегшує роботу. Адже за 15 хвилин складно зрозуміти, яка людина прийшла, який до неї підхід потрібно підібрати і якого результату вона хоче, а з прикладами все чітко зрозуміло.

«Ми пропонуємо прийти клієнту раніше, щоб був час поспілкуватися, звикнути один до одного. Фотографи своєрідні психологи, які розуміють, що від них хочуть і що вони можуть дати клієнту. Ми завжди відкриті до творчих втілень, нових проєктів та взагалі для всіх. До нас можна просто зайти і порадитися. Часто люди приносять старі фотоапарати, питають чи можна проявити плівку, або ж просто заходять поговорити, зірвати «листочок гортензії для розсади». І це нам дуже подобається, бо цей конект безцінний», – зізнається Тетяна Василевська.

Кілька років поспіль у тренді тримаються фотоподарунки. Це і друковані альбоми, і фотокниги, і полотна. Вони користуються неабияким попитом, адже збігають найголовніше – пам’ять. Друковані фото використовують і не лише для подарунків. Люди вже не покладаються на власні ґаджети на 100%. У кожного були випадки, коли «злетів» комп’ютер, щось відбулося з фотоапаратом чи телефоном і спогади зникли назавжди.

«Часто люди біжать у відчаї до нас і просять врятувати хоч щось. Зараз вони знову намагаються все друкувати. Бувають випадки, коли люди ще на відпочинку, але вже нам скидають фото, щоб їх вже друкували. Фотокниги зараз ще злегка недооцінюють, але з часом розумієш, що вони зберігають у собі спогади і є найкращим подарунком. Взагалі мода це відносно. Це індивідуально для кожного»,– говорить фотографиня.

Від банкіра до фотографа

Тетяна Василевська змогла пронести любов до фото крізь усе життя. З самого дитинства вона милувалася пейзажами Північної Росії, де народилася, та світлинами свого тата, який теж професійно займався фотографією.

З переїздом у Черкаси жінка поступила до університету, але не на фотографа. Фінансово-економічний факультет був більше вибором батьків. Адже тоді це була дуже модна і престижна професія. Після закінчення вишу Тетяна Василевська тривалий час працювала банкіром, але для фото завжди знаходила час, знімала для себе, розвивалася і в цьому напрямку: їздила до Києва на навчання, відвідувала онлайн-курси. Серце отримало відраду у 2009 році. Саме тоді жінка закінчила спеціальну школу.

«Одна знайома попросила мене відзняти її весілля в селі. Я спершу відмовлялася, бо це була велика відповідальність, а я знімала більше для душі. Але, мабуть, саме з цього весілля і почалася моя кар’єра. Бо саме після цього мені почали давати хороші відгуки, запрошували, просили фотографувати. З часом я відійшла від весільних фото і зрозуміла, що більше люблю портрети, фешнфото»,– говорить Тетяна Василевська.

Згодом виникла ідея відкрити власну фотостудію. Головною ідеєю було не просто створення місця для зйомки. Це мав бути простір, де могли просто зібратися творчі люди, де вони могли б розвиватися, проводити фотовиставки, приділяти увагу фотомистецтву.

Вже у 2020 році світ побачила фотостудія «Творча». Як і планувалося, тут зібрано все для душі творчих людей. За цей час вже провели три фотовиставки, які зацікавили не лише фотографів, а й пересічних громадян.

«З часом ми переведемо це у більш масштабний проєкт. Зараз ми вже готуємося до відкриття галереї. Вона буде неподалік скверу ім. Богдана Хмельницького. Там ми хочемо розміщувати роботи наших місцевих фотохудожників»,– говорить Тетяна Василевська.

Зараз у фотостудії є можливість поєднувати і студійну і вуличну зйомку. По вулиці Хрещатик є багато гарних локацій. Весь реквізит можна виносити і використовувати в будь-якому місці. Окрім цього «Творча» співпрацює зі стилістами та візажистами, ательє, майстрами з відшиву одягу.

«Співпрацюємо із художньою школою, створюємо спільні проєкти, студію здаємо в оренду і для інших фотографів. Ми пропонуємо різні варіанти і повністю відкриті до різних колаборацій, співпраці. Усі виставки відбуваються завдяки фотографам, які надають нам свої роботи. Найближчим часом плануємо відкрити власну фотошколу. Її хотіли запустити ще цьогорічною весною, але карантин вніс свої корективи. Але люди не впадають у відчай і вже записуються на новорічні зйомки, свята»,– говорить Тетяна Василевська.

Безумовно, пронести свою мрію крізь усе життя та, незважаючи на життєві обставини, не зрадити їй, заслуговує на повагу. Тож бажаємо Тетяні Василевській та її фотостудії «Творча» лише злетів та подальшого розвитку, вдалих проєктів та рідних душею клієнтів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Вікторія Наумчук: «Щоранку дякую світу за новий день».

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x