НовиниТОП-10 ініціатив, які не прижилися в Черкасах через невихованість...

ТОП-10 ініціатив, які не прижилися в Черкасах через невихованість містян

-

- Advertisment -

Сайт vikka.ua зібрав десять речей, які не здобули популярності з вини невихованості жителів міста.

1. Нічне табу на алкоголь

У 2011 році Черкаси стали першим в Україні містом, де було введено заборону торгувати спиртними напоями та цигарками у нічний час, з 22-ої години вечора до 8-ої ранку. Тривалий час підприємці оскаржували відповідне рішення міськради у суді, однак програли цей бій. Здавалося б, ця добра ініціатива мала привчити і підприємців, і містян загалом забути про алкоголь і тютюн в нічний час. Проте деяких торгашів, як виявилося, вона обійшла боком. Як раніше, так і зараз у будь-якому районі міста можна з легкістю знайти кіоски і навіть супермаркети, які вночі залюбки продадуть хоч горілку, а хоч цигарки.

Хто винен? Підприємці, які порушують рішення міської ради. Містяни, які створюють попит на ці продукти. Муніципальна інспекція, яка не накладає штрафи на порушників.

Що робити? Централізовано боротися із проблемою шляхом проведення рейдів спільно з громадськими активістами, накладання штрафів.

lutskrada.gov.ua

2. Паркування за правилами

"Я паркуюсь, як олень!" – такими наклейками майоріли лобові скла деяких автомобілів у Черкасах. Перейняли відому в мережі ініціативу проекту "СтопХам" активісти черкаського "Автомайдану". Таким чином у 2015 році вони намагалися привчити водіїв до культури паркування. Однак господарів чотириколесих такі заходи не переконали. Варто пригадати хоча б паркування на газоні біля "Делікату", припарковані автівки на зупинках у центрі міста, паркування у два ряди біля центрального ринку тощо. Ситуація дещо покращилася лише з появою нової патрульної поліції.

Хто винен? Невиховані водії, яким байдуже на незручності, створені ними для інших учасників дорожнього руху та пішоходів. Міська влада, яка не в достатній мірі працює над транспортним розвантаженням головних вулиць міста і створенням нових паркомісць.

Що робити? За грубі порушення правил паркування – виїзд на газон, паркування в два ряди, на зупинках, напроти пандусів або на тротуарах – відразу штрафувати. Простими попередженнями таких водіїв навряд чи виховаєш.

v4asno.com

3. Паркани на алеї Шевченка

Привчити переходити дорогу на пішохідному переході виявилося ще складніше, аніж водіїв – правильно паркуватися. Бульвар Шевченка, особливо у центральній частині міста, містяни постійно перебігають, де заманеться. Мало того, що нехтують власною безпекою, так ще й витоптують, як коні, алею, де мала б рости трава і квіти. Раніше, ще при мерові Анатолію Волошину, комунальники навіть встановлювали паркани, аби врятувати газони від чобіт, проте й це не допомогло.

Хто винен? Невиховані діти, які біжать зі школи наввипередки по газонах. Пенсіонери, які перелазять паркан,аби встигнути на тролейбус. Та й усі, хто просто не зважає на природу і екологію нашого міста.

Що робити? Привести алею до нормального стану: обкопати землю, посіяти траву, облаштувати квітники, обнести газони попереджувальними стрічками. Порушників, які все ж лізтимуть через газон – штрафувати.

eu.ck.ua

4. Вуличні меблі

Соціальний проект "Майстерня вуличних меблів" стартував у Черкасах у червні 2015 року. Активна молодь взялася облаштовувати місто екологічними лавками, стільцями і столиками для відпочинку. Однак ініціатива не прижилася, як мріяли про те активісти. Саморобні меблі, які активісти розмістили у парку "Сосновий бір" (раніше – "Ювілейний") та на пляжі, наразі розібрали та спалили.

Хто винен? Відсутність підтримки з боку владців. Якщо молодь хоче безкоштовно і добровільно працювати на благо міста – влада повинна створювати для цього умови.

Що робити? Активній молоді варто брати участь у грантах на подібні проекти, шукати підтримку та фінансування. Не потрібно робити роботу за комунальників. Потрібно шукати шляхи взаємодії.

5. Чисті пляжі і ліси

Де відпочивають, там смітять. На жаль, такою є "культура" багатьох містян. Найбільше сміття залишають на пляжах та в лісах. Щороку громадські активісти, представники влади, політичних партій тощо проводять суботники у місцях відпочинку. Приєдналися до акції з прибирання навіть черкаські патрульні, які днями вивезли із лісового масиву до 15 тонн сміття. Однак старань активістів вистачає рівно до настання травневих свят або відкриття пляжного сезону, коли невиховані відпочивальники знову залишатимуть за собою гори пляшок та сміття.

Хто винен? Відпочивальники, які залишають сміття. Екологи, які в недостатній мірі здійснюють контроль за забрудненням.

Що робити? Встановлювати додаткові сміттєві контейнери поблизу зон відпочинку. Проводити роз’яснювальну роботу з людьми. Карати порушників штрафами.

6. "Підвішена" кава

Із початку 2012-го деякі черкаські кав’ярні почали вводити італійську традицію "підвішеної" кави: кожен відвідувач отримав змогу подарувати чашку чаю або кави незнайомому відвідувачу, або ж скористатися таким подарунком від попередніх гостей закладу. Однак така мода практично не прижилася у нашому місті. Причиною цьому стала, швидше, фінансова скрута людей, ніж їх жадібність.

Хто винен? Менталітет і бідність.

Що робити? Особисто пригостити кавою або чаєм того, кому бажаєте зробити приємне.

life.pravda.com.ua

7. Збір відпрацьованих відходів

Енергозберігаючі лампи, батарейки, електроніка – все це потрапляє на черкаські смітники. Місто на межі екологічної катастрофи, б’ють на сполох активісти. Незважаючи на те, що в обласному центрі працює майже три десятки пунктів прийому таких відходів, більшість мешканців все ж лінується збирати та здавати їх окремо, а просто викидає на смітник.

Хто винен? Черкащани, які не думають про екологічні наслідки.

Що робити? Привчати містян до споживацької культури. Як варіант – шляхом розміщення соціальної реклами з адресами пунктів прийому відходів.

ecotown.com.ua

8. Велопарковки

Підтримка велосипедного руху в Черкасах активно проявилася ще в 2011 році. Тоді чиновники міської ради почали шукати місця для створення велопарковок. Одну з них показово відкрили біля самої мерії. Зародилася і традиція дарувати велосипеди найкращим працівникам комунальних підприємств та міської ради. Згодом припали на таку ідею і деякі підприємці, які почали облаштовувати невеличкі велопарковки біля магазинів, банків та кав’ярень. А вже цьогоріч 18 березня міські владці ухвалили першу в історії міста програму розвитку велосипедної інфраструктури. Однак є одна проблема: велосипеди крадуть. І крадуть безбожно, серед білого дня. Про безліч випадків говорять і на міському форумі, і в соцмережах, і у зведеннях правоохоронців. А крадіїв знаходять далеко не завжди.

Хто винен? Поліція і низький рівень життя. Полісмени навряд чи розгортатимуть спецоперацію з пошуку вашого вкраденого велосипеда. Навіть рівень розкриття квартирних крадіжок за минулий рік становить 29% (зі 188 злочинів залишаються нерозкритими 134). Що й говорити про велосипеди…

Що робити? Обладнувати велопарковки у місцях під охороною, з відеонаглядом. Громадянам – бути обережними та пам’ятати, що жертвою крадіжки може стати будь-хто.

9. Єдиний вигляд фасадів будинків

Ще одна проблема міста – утеплення стін та балконів багатоповерхівок. Єдиний вигляд фасадів був одним із пріоритетних принципів розвитку міста екс-мера Черкас Сергія Одарича. Однак управи на мешканців квартир, які фарбують фасади у різноманітні кольори, як кому заманеться, так і не знайшли. Тому зовнішній вигляд будинків зайвий раз нагадує, що до "євродворів", які прагне запровадити нинішній мер Анатолі Бондаренко, ще далеко.

Хто винен? Менталітет і рівень культури черкащан. Їм байдуже на загальний вигляд будинку, головне – щоб їхній балкон був рожевеньким, бо їм так подобається. І якщо в сусіда вже балкон рожевий, то треба ж його зробити ще яскравішим! Щоб люди дивилися і заздрили…

Що робити? Затвердити норми щодо загального вигляду фасадів будинків і змушувати людей слідувати їм. Порушників – штрафувати.

novyny.cherkasy.ua

10. Квіти на клумбах

Заквітчати місто петуніями, трояндами та тюльпанами міські владці стараються вже багато років поспіль. Але досягти великих успіхів досі так і не вдавалося: квіти, виявляється, теж крадуть не гірше велосипедів! Відчуваючи безкарність, черкащани масово викопували петунії, висаджені КП "Дирекція парків", ще у далекому 2009-му. Тоді, напередодні травневих свят, комунальники розбили нові клумби та висадили тисячі квітів. А вже незабаром – недорахувалися 612 кущів петуній. І це далеко не єдиний випадок з того часу…

Хто винен? Черкасці, які вважають, що вночі з лопатою викопати квіточки – то не злочин, а "поліція хай ловить справжніх злочинців". Ті, хто вважає, що місто від кількох кущів квіток не збідніє, бо "там з бюджету більше крадуть".

Що робити? Штрафувати. Притому штраф має бути в багатократному розмірі, щоб іншим не кортіло.

rada.cherkasy.ua

Сергій Могилко

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащанка спробувала місяць прожити на прожитковий мінімум.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Чигирині невідома особа викрала з клумби кущі квітів

Сьогодні, 18 травня, невідомий зловмисник близько четвертої години ранку поцупив з клумби кущі квітів. Про це повідомляє пресслужба Чигиринської...

У Черкасах зіткнулися два авто, водія Mitsubishi госпіталізували

ДТП сталася вчора близько 13:30 години у Черкасах. 76-річного водія Mitsubishi  госпіталізували. Про це повідомляє пресслужба ГУНП в Черкаській...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x