НовиниЧеркащина"Толя Каструля", Міхо і московський Олійник: хто править Черкасами...

"Толя Каструля", Міхо і московський Олійник: хто править Черкасами і фінансує Майдан?

-

- Advertisment -

Журналісти видання "Обозреватель" розпочали серію розслідувань, присвячених корупції мера Черкас і його оточення, яке, за словами спікерів, являє собою кримінально-політичний клан, на чолі якого стоїть сам Анатолій Бондаренко і однопартійці з ВО "Батьківщина", а також колишній регіонал-втікач Володимир Олійник, який є сірим кардиналом міста.

Крім того, у розслідуванні звернули увагу на резонансну заяву міністра МВС Арсена Авакова, в якому той звинуватив соратника Януковича, екс-мера Черкас Володимира Олійника у фінансуванні наметового містечка Міхеїла Саакашвілі під парламентом.

Чи фінансує Олійник намети під Радою?

23 жовтня міністр МВС України Арсен Аваков за допомогою свого облікового запису в Facebook звинуватив Володимира Олійника, який зараз переховується в Москві, у тому, що останній нібито фінансує наметове містечко під Парламентом.

"Олійник – депутат-втікач від ПР і соратник Януковича повідомив, що профінансував наметове містечко перед Радою. Тепер, сподіваюся, всім стало зрозуміло, за чиї гроші банкет, витканий із провокацій і крові людей, розпуску Парламенту, Нацгвардії, СБУ та дурнуватих ультиматумів. Семенченко-Саакашвілі-Соболєв-Дерев’янко – ви ці гроші відпрацьовуєте? Що за товар ви продаєте негідникам, приймаючи в оплату брудні гроші регіоналів-утікачів із зграї Януковича?!", – задався питанням міністр Аваков.

Міхеїл Саакашвілі, за яким є ряд кримінальних справ у Грузії, поспішив спростувати заяви "чуда в пір'ях", як він назвав Олійника. Сам Олійник теж спробував відмежуватися від Саакашвілі. Будучи більш м'яким у своїх епітетах, Володимир Олійник заявив, що не вважає Міхо союзником, а, скоріше, попутником.

На перший погляд, інформація про спонсорство регіоналом-втікачем із Москви наметів Міхо, дійсно, бачиться неймовірною. Але при уважному аналізі політичних хитросплетінь української політики, зіставляючи факти, можна прийти до зворотного висновку і знайти зв'язок між опальними політиками.

Справа в тому, що у Володимира Олійника в Україні збереглися серйозні бізнес-інтереси. В першу чергу, мова йде про місто Черкаси, де соратник Януковича, як і раніше, впливає на політику. За деякими даними, він і сьогодні негласно керує Черкасами і мером, команда якого суцільно складається з команди Олійника.

Нагадаємо, Олійник колись був суддею в Черкасах, а також двічі обирався міським головою цього міста. Для широкого загалу Володимир Олійник більш відомий, як один із ключових спікерів Партії регіонів на різних ток-шоу і в Парламенті. Сьогодні в Черкасах проживають троє його синів, один з яких – у недавньому минулому високопоставлений чиновник прокуратури, нині відновлюється на посаді через суди.

Зв'язок між Володимиром Олійником і Міхеїлом Саакашвілі чітко простежується через міського голову Черкас Анатолія Бондаренка, оточення якого (як і сам мер) суцільно складається з криміналітету і колишніх поплічників регіоналів та загрузло в корупції.

Чітко цей зв'язок проявився, коли позбавлений громадянства екс-губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі приїхав розхитувати ситуацію в Черкаси в кінці вересня 2017 року. Тоді мер Черкас Анатолій Бондаренко публічно пообіцяв обдарувати Міхо апартаментами, де б останній міг жити. Контрасту ситуації додало те, що понад рік тому той же Бондаренко обіцяв подарувати квартиру срібному призеру Олімпійських ігор Сергію Кулішу, а також багатодітній матері, яка недавно народила трійню, але мер так і не виконав свою обіцянку.

Зате для Міхо – все, що завгодно: хоч квартиру свою, хоч віллу в елітному районі Черкас. Правда, відразу ж після того, як тему про надання Саакашвілі житла підхопили місцеві журналісти і громадські діячі, виконавчий комітет проголосував за виділення коштів.

Про дружбу між Бондаренком і Саакашвілі свідчать і спільні ефіри на телебаченні, і виступи на мітингах, а також спільне дозвілля в мальовничих місцях Черкащини. Але в чому ж полягає так звана дружба між Бондаренком і Олійником?

Як було вказано вище, ключові кадри команди Анатолія Бондаренка раніше працювали на приблизно тих же позиціях з Володимиром Олійником. Крім того, ці ж люди водили тісну дружбу із екс-головою Черкаської ОДА, який також втік з України, Сергієм Тулубом. Черкаські журналісти склали чудову схему "взаємозамінності" кадрів.

Із зазначеного вище переліку виділяється вірний соратник (за деякою інформацією – бізнес-партнер) Анатолія Бондаренка – Михайло Мушієк. Примітна фігура Мушієка в багатьох сенсах. Майже всім у Черкасах відомо, що він – людина того самого Олійника, яка заявляє з Москви про фінансування наметового містечка під Верховною Радою.

Михайло Мушієк, Володимир Олійник і дехто пан Якимчук, про якого ми розповімо окремо в матеріалі про прихватизацію "асфальтобетонного заводу" цією трійцею, – є односельцями, протягом майже всього життя йдуть рука об руку. За нашою інформацією, будинки двох друзів дитинства розділяє тільки паркан. Михайло Мушієк є також кумом Володимира Олійника. Якось він відзначився тим, що попався поліції, будучи добряче напідпитку. Майже з усіх бізнес-проектів Мушієка "стирчать вуха" Олійника. Син Михайла Мушієка Андрій був помічником народного депутата від Партії Регіонів Володимира Олійника у ВР VI скликання.

Сьогодні обласний депутат від партії ВО "Батьківщина" Андрій Мушієк – це вірний багнет Анатолія Бондаренка, наближений порадник і партнер. Мушієк був членом того самого скандального виконкому Черкаської міської ради, який таємними голосуваннями здійснював темні справи, як це було з рішенням про забудову мальовничої набережної тридцятьма багатоповерхівками при затвердженні Детального плану забудови.

Замість шикарного проекту, що включав у себе парки, дитячі та спортивні майданчики, сквери з фонтанами, льодовий палац, паркінги та торгово-розважальні заклади, концертно-спортивну арену (вартість якої на 75% готовий був покрити Уряд), члени виконкому від ВО "Батьківщина "віддали набережну і пляжі під забудову фірмам, наближеним до самого Мушієка (через сина, Андрія Мушієка – ПП "Будгарант") і бондаренківському комуністу, начальнику департаменту архітектури і будівництва Артуру Савіну. За іншою фірмою-забудовником, яка володіла ділянкою землі на набережній, нібито стояв недавно убитий депутат Михайло Бінусов (через ПП "Шора"), який був важливою фінансово-економічною ланкою в колі Бондаренка, про що ми ще розповімо. Подейкують, він вклав у скандальне будівництво більше 1 мільйона доларів США.

Разом з Анатолієм Бондаренком Михайло Мушієк вже потрапляв у скандальні історії, коли купували конфісковані джипи для потреб АТО, а потім, після покупки автомобіля, на цій машині бачили самого Мушієка.

Повертаючись до будівництва багатоповерхових будинків наближеними забудовниками, зазначимо, що, за словами депутата Черкаської міськради від БПП Миколи Мирзи, питання забудови набережної лобіювали саме Анатолій Бондаренко і Михайло Мушієк.

Фінансово-корупційні та політичні інтереси Бондаренка і Мушієка вже протягом декількох років тісно переплетені. Так, наприклад, дружина Анатолія Бондаренка Валерія, відома в Черкасах реперша, є засновницею фірми (ТОВ "Євроорганік-Черкаси), де Михайло Мушієк – директор. Ще одним бенефіціаром цієї компанії є Діскант Олена Павлівна, дружина ще одного депутата від ВО "Батьківщина" в Черкаській міськраді Романа Дісканта, який також стане героєм одного з наших розслідувань. Примітно, що в деяких джерелах дружина Анатолія Бондаренка Валерія значиться, як Валерій Олександрович. Очевидно, такі дані вносилися в реєстри з навмисною помилкою, щоб заплутати допитливих журналістів.

Колись Мушієк разом з Бондаренком і ще одним регіоналом-втікачем, який відсиджувався в Москві, Сергієм Тулубом (читай з Олійником), домагалися імпічменту Сергія Одарича. Пригадується, що Тулуб навіть урочисто вручав Мушієку, як вірному другові регіоналів, орден від Януковича, який останній із задоволенням прийняв і носить.

Орденоносець є одним з найбільших забудовників в Черкасах, ім'я якого тісно пов'язують зі скандальною і незаконною забудовою набережної в Черкасах, якій ми також присвятимо окремий матеріал. В одній з таких новобудов (елітний ЖК "Сімейний") сім'ї Мушієка (читай – Олійника) мама мера Бондаренка обзавелася шикарною 4-кімнатною квартирою. На фото видання "Кропива" можна побачити, як дружина Михайла Мушієка разом з Анатолієм Бондаренком беруть участь у відкритті цього житлового комплексу.

Ім'я "Толя Каструля"

У кулуарах Черкаської міської ради за нинішнім мером Черкас, як колись за Черновецьким (Льоня Космос. – Ред.), закріпилися стійкі прізвиська "Толя Каструля", "Залізяка" і "Толя Плитка". Навіть однопартійці позаочі так величають Анатолія Васильовича "Каструлею". Історія цього нікнейма міського голови бере початок з бурхливої молодості, яка проходила в селищі Лисянка, що на Черкащині. За переказами місцевих жителів, "Каструлею" мера іменували за те, що свого часу нібито розпилював на метал якісь заводи, а також займався прийомом і перепродажем кольорових металів.

Після того, як Бондаренко став мером, статки його оточення, рівно як і сім'ї Анатолія Васильовича, стали різко збільшуватися. Найближче оточення почало отримувати від міста елітні земельні ділянки і різні преференції. Розрослися буйним цвітом МАФи, з якими Бондаренко обіцяв боротися. Наближеним депутатам міськради, що суперечить логіці місцевого самоврядування, віддавалися на відкуп ключові міські департаменти. Люди призначалися на посади, не маючи достатньої кваліфікації і професійних знань у тій галузі, якою керували, а за принципом наближеності і особистої відданості меру. Але про це ми розповімо в наступних частинах розслідування.

Як повідомляв сайт vikka.ua, мер Черкас не захотів підписувати 13 важливих для міста рішень, які ухвалили депутати міськради.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах з одного із пляжів вивезли причип сміття

Із пляжу «Дакхнівський» комунальники вивезли причип сміття. Про це повідомляє Дирекція парків. За словами комунальників, відвідувачі наскладували там величезні купи...

У Черкасах за місяць народилося 86 немовлят

У квітні в міському пологовому будинку Черкас на світ з'явилося 86 немовлят, з них одна пара – двійнята. Про...

Цікаве:

Акумуляторні пилососи: змініть свої звичні поняття про прибирання

Не секрет, що у сучасному світі найважливішим ресурсом є...

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x