НовиниЧеркащинаТисячі загиблих тварин та гектари спаленої трави: черкащани безжально...

Тисячі загиблих тварин та гектари спаленої трави: черкащани безжально знищують екосистему навколо себе

-

- Advertisment -

Понад 80 гектарів згорілої землі, заживо спалені дикі тварини та десятки тисяч гривень збитків. Такі наслідки безглуздого спалення черкащанами сухої трави лише за два останні тижні березня.

Про кількість підпалів із початку року, суми збитків та відповідальність, яка загрожує паліям, дізнавалася кореспондентка сайту vikka.ua.

Фото: Лена Андриенко

Весна – початок пробудження, розквіту та розвитку природи. А для екологів, лісівників та рятувальників – початок сезону масштабних пожеж та посиленого режиму роботи. Адже, як тільки сходить сніг, на «полювання» виходять палії.

Люди випалюють старий мотлох, чагарники чи суху траву, їм байдуже, що під час пожежі гинуть птахи та згорають їхні кладки яєць. Із випалених місць пернаті летять вже назавжди. А якщо пожежа була надто масштабною, там гинуть всі тварини – територія стає непридатною для життя будь-якої живності.

Фото: Лена Андриенко

Щодня вогнеборцям Черкащини доводиться гасити до 20 пожеж в екосистемах, при цьому суми збитків порахувати практично неможливо. Тільки за березень цього року в області виникло 46 таких загорань. Вони знищили усе живе на загальній площі понад 80 гектарів. Крім природи збитки отримують і самі люди. Лише на минулому тижні біля Кединої Гори згоріли дві автівки, бо вогонь з випалюваного сухостою перекинувся на них. У Золотоноші через підпал невідомими очерету ледве не згоріли житлові квартали, маслоробний комбінат та підстанція потужністю 10 кВт.

Найбільш масштабні пожежі за останні два тижні рятувальники фіксували у Черкаському, Уманському, Катеринопільському, Чорнобаївському, Чигиринському районах та місті Золотоноша. Найнебезпечніші території вони взяли під постійний контроль.

«Ми запровадили постійний моніторинг потенційно небезпечних місць, де можливі такі пожежі, проводимо патрулювання за допомогою аеророзвідки. Часто загорання в екосистемі гасити досить складно. Адже вогонь швидко поширюється, до місця займання часто важко дістатися, а джерело води знаходиться дуже далеко», – повідомила у коментарі речниця Управління ДСНС у Черкаській області Юлія Норовкова.

Звісно легше попередити пожежу, ніж її загасити. Однак за байдужості населення це зробити дуже складно. Екологи, екоінспектори, органи місцевого самоврядування щосезонно проводять бесіди з населенням, але це не допомагає. Люди систематично знищують природу вогнем.

Не лякають громадян і посилені штрафи. З громадян, що самовільно випалювали рослинність або її залишки стягнуть штраф від 3060 до 6120 грн., а з посадових осіб – від 15300 до 21420 грн. За необережне поводження з вогнем, що призвело до знищення лісу громадяни заплатять від 4590 до 15300грн, а посадовці – від 10710 до 30600 гривень штрафу.

«Державною екоінспекцією Центрального округу посилено контроль щодо попередження виникнення пожеж в екосистемах. Ми ще до початку сезону направили листи райадміністраціям, сільським, селищним радам та головам ОТГ. Відповідно вони мають стежити за порядком на своїх територіях. Також ми проводимо рейдові обходи і фіксуємо випадки випалювання рослинності. Ми закликаємо громадян відповідально ставитися до довкілля», – повідомив начальник Управління екологічного нагляду Черкащини Олександр Позняков.

Фото: Лена Андриенко

Та заклики залишаються непочутими. З початку року екоінспектори вже встановлювали факти порушень правил пожежної безпеки в лісах та спалювання залишків рослинності. Та до адмінвідповідальності притягнули лише 5 осіб.

Великих масштабних пожеж, на щастя, цього року ще не було, а от за минулий лісівники нарахували їх понад сотню. Лише лісових насаджень вогонь знищив більше 20 гектарів, збитків у лісгоспах було на 12,1 млн. гривень. Замість відновлення лісу лісівники намагаються врятувати хоча б те, що ще є. Аби вогонь не перекинувся на дерева, вони постійно долучаються до гасіння сухої трави на болотах і полях.

Рятувальники, екоінспектори, лісівники та редакція сайту vikka.ua закликають черкащан не зчиняти пожежі в екосистемах, не спалювати сміття та сухе листя, не залишати багаття без нагляду. Адже це може призвести до непоправних наслідків, руйнування родючого ґрунту та неконтрольованого поширення вогню. Пам’ятайте, трава та ліси – це чийсь дім.

Якщо ж ви стали свідком пожежі в лісах, посадках та на інших відкритих територіях чи помітили людей, які підпалюють суху траву, телефонуйте одразу до рятувальної служби за номером «101». Свідомість та самоконтроль можуть запобігти глобальному лиху.

Раніше сайт vikka.ua повідомляв, головний рибінспектор Черкащини розповів, хто і навіщо випалює очерет.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Володимир
Володимир
3 років тому

Бо цим займаються лиш пожежники. А поліція , екоінспекція не проводять профілактичні роботи. Один Дрон ввечері , як починає темніти, над приватними секторами і штраф тому хто палить з розповсюдженням інформації , подіють краще чим описи про вигоряння гектарів.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x