додому Новини Тепер у шкільних їдальнях Черкащини будуть тільки корисні продукти

Тепер у шкільних їдальнях Черкащини будуть тільки корисні продукти

0

Після літніх канікул у школах Черкащини знову розпочали роботу буфети та їдальні. Цього року, як і раніше, у закладах освіти діють суворі правила щодо того, які продукти можуть продаватися дітям. Про це нагадують у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Фото ілюстративне

Вимоги до організації дитячого харчування затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305. Мета таких правил — захистити здоров’я школярів та сформувати у них правильні харчові звички.

У навчальних закладах заборонено продаж продуктів, які можуть нашкодити здоров’ю дітей:

Страви та продукти з високим вмістом солі та цукру:

  • солоні снеки — чіпси, сухарики тощо;
  • кондитерські вироби з кремом, глазуровані цукерки, торти та тістечка;
  • здобні булочки з великою кількістю цукру.

Напої:

  • газовані солодкі напої;
  • енергетики та тонізуючі напої;
  • кава.

Фастфуд та їжа з великою кількістю трансжирів:

  • гамбургери, хот-доги, шаурма;
  • продукти, смажені у великій кількості жиру.

Небезпечні продукти:

  • прострочені;
  • без належного маркування;
  • з перевищеним вмістом штучних барвників, підсолоджувачів та ароматизаторів.

Натомість у буфетах можна придбати корисні та безпечні продукти:

  • свіжі фрукти та овочі;

  • бутерброди з цільнозернового хліба;

  • молочні продукти з невисоким вмістом жиру та без доданого цукру;

  • натуральні соки та питну воду.

У Держпродспоживслужбі закликають усіх, хто відповідає за організацію харчування в школах, суворо дотримуватися цих правил. Батькам радять уважно стежити за тим, що їдять діти, і формувати правильні харчові звички змалку.

Такі заходи допоможуть зберегти здоров’я школярів та запобігти негативним наслідкам, які можуть виникнути через вживання шкідливих продуктів.

Exit mobile version