НовиниЧеркащинаТаємниця масштабного поховання: з’явилися нові факти про відрубані голови...

Таємниця масштабного поховання: з’явилися нові факти про відрубані голови у Чигирині (ФОТО)

-

- Advertisment -

У травні 2018 р. археологічна експедиція Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" та ІА НАН України завершила дослідження масового поховання на Замковій Горі в гетьманській столиці – м. Чигирин Черкаської області. Про це повідомляє інститут археології НАН України.

Роботами, що є продовженням досліджень попереднього 2017 р., знято нижні шари скупчення кісток в ямі. Основну частину знахідок представлено черепами. Значною є кількість нижніх щелеп, що переважно лежать окремо від черепів, без анатомічного зв'язку з ними. Інших кісток (шийні хребці, кістки кінцівок, ребра) – обмаль. На значній кількості черепів простежені сліди рубаних ран від холодної зброї. Окремі пошкодження в районі потилиці, нижніх щелеп, а також сліди зрубів на шийних хребцях є яскравими ознаками декапітації.

Враховуючи історичний контекст, висувається припущення, що яма з відрубаними головами з Замкової гори в Чигирині пов’язана з Чигиринськими походами 1677-1678 рр., коли османська армія осаджувала, та зрештою здобула, цитадель, що оборонялася російською залогою та українськими козацькими військами. З історичних джерел добре відомий турецький військовий звичай стинати голову вбитим ворогам. Це був не лише прояв військової доблесті та жест залякування ворогів. За відрубаними головами отримували й винагороду, підтверджуючи таким чином свої бойові трофеї. Отже, згаданий комплекс можна розглядати як санітарне захоронення решток воїнів, захисників Чигирина, що загинули й були обезголовлені під час бою.

За своєю масштабністю це поховання, що включає рештки принаймні понад трьох сотень індивідів (до руйнування водогінною траншеєю їх число, вірогідно, могло бути близьким до півтисячі), є безпрецендентним в Україні об’єктом. Не буде применшенням говорити й про те, що воно входить до числа наймасштабніших пам’яток такого типу в світі.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Китаї бережуть пам'ять про героя – військового льотчика із Черкащини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x