НовиниРозвагиСвяткуємо смачно: відомі черкащани поділились рецептами традиційних страв до...

Святкуємо смачно: відомі черкащани поділились рецептами традиційних страв до Нового року (ФОТО)

-

- Advertisment -

Вибір страв для новорічного столу – завжди тривалий і відповідальний процес. Щороку на зимові свята люди намагаються вишукати щось нове,екзотичне для свого меню, але одночасно й дотримуються традиційності. Для одних це класичне “Олів’є”, а для інших авторський рецепт “М’яса по-французьки”. Сайт vikka.ua дізнавався кулінарні секрети фірмових сімейних страв, які щороку з’являються на новорічних столах у відомих черкащан.

Так, депутат Черкаської міської ради Руслан Зоря завжди відзначає Новий рік у сімейному колі і з широким асортиментом м’ясних і рибних страв. Обранець зазначає, що цього року дотримується й забобонів.

“Кажуть, що на прийдешній рік, який відзначається під знаком жовтої свині, основними на новорічному столі мають бути вишукані м’ясні страви та салати, а серед кольорів мають переважати жовтий та жовтогарячий. Тому ми традиційно плануємо приготувати запечену качку, шашлик, домашні ковбаси, прикрасити їх овочами. Оскільки я мисливець, то загалом вмію і люблю готувати м’ясні страви, – розповідає Руслан Зоря. – Також майже щороку наш новорічний стіл прикрашають страви з морепродуктів: трохи червоної ікри, канапки з лососем, мідії тощо. Дружина особливу увагу приділяє приготуванню салатів, випічки та декоративному оформленню столу. А на ранок 1 січня ми зазвичай готуємо грибну юшку із власноруч зібраних грибів”.

Меню його однопартійця Артура Акопяна, крім класичних новорічних страв та салатів, не обходиться без вірменських блюд, рецептам яких уже не одна сотня (а то і тисяча) років.

“Наприклад, рецепт знаменитого вірменського хаша, стародавнього, майже як сам Арарат, з’явився чи не за часів Ноя. А тонкий вірменський лаваш, спечений в тандирі, і зараз практично той же, що і в II столітті до нашої ери, коли його подавали за дружнім святковим столом, – ділиться Артур Акопян.  –  У кулінарній книзі кожної вірменської господині можна знайти рецепт унікальної долми. За способом приготування вона нагадує голубці, але начинка загортається в молоді і м’які листочки винограду, а не в капустяне листя. Традиційна начинка долми складається з рисової крупи і м’яса. Така страва чудово підійде для подачі на святковий стіл”.

На святкуванні Нового року черкаський депутат Олександр Радуцький радуватиме свою родину власноруч спеченою гускою.

“Вона обов’язково має бути гарно випотрошена і без пір’я, – зазначає обранець про секрети успішного приготування. – Всередину туди кластиму, можливо, гречку і яблука. Зав’яжу це все ниточкою, посолю і обмажу медом, щоб була хрустка. Потім це все покладу в рукав і відправлю в духовку”.

Гуска стане цьогоріч головним смаколиком святкового столу і в черкаського активіста, волонтера Олександра Піньковського. Чоловік розповідає фірмовий рецепт приготування:

“Тушка молодої осінньої гуски з Жашківщини повільно розморожується на балконі не менше доби (м’ясо тоді ніжніше). Потім промиту і оброблену тушку на добу занурюємо в розчин яблучного оцту (чайна ложка на 1 кг ваги). Дістаємо, обсушуємо, натираємо сумішшю солі і спецій (перець чорний, паприка, чабрець, можна додати трішки часнику). Загортаємо в харчову плівку і ще на добу в холодильник. За кілька годин до запікання дістаємо гуску з холодильника, начиняємо четвертинками яблук, зашиваємо отвір. Збризкуємо розчином води, білого вина і меду. Кладемо це в кулінарний пакет і в попередньо розігріту духовку. Перші 30 хвилин – 220°, потім зменшуємо до 180. За 30-40 хвилин до готовності, розкриваємо пакет і ще раз збризкуємо розчином”.

Традиційно у новорічному меню колишнього керівника управління інспектування, нині ж – піарника черкаського театру Олександра Давиденка, – все, що можна посмажити на вогні. Це м’ясо, риба,овочі і лаваші. Забобонів на прийдешній рік чоловік не дотримується.

“У нашій сім’ї всі буденні наїдки готує дружина. А святкові – я. Завжди готую мангал-меню. Його, як правило, вистачає. М’ясо мариную за особистим рецептом: у вині домашнього приготування, – каже Олександр. – Смажитиму або молоденьке телятко, або баранчика, або свинину. Насправді рік свині вступає в силу у березні, коли буде весняне сонцестояння. А це календарний рік і до свині не має ніякого відношення”.

На Різдво черкащанин разом із 3-річною донькою готує імбирне печиво.

“Нещодавно я з Польщі привіз формочки зірочками, тож доця дуже любить видавлювати тісто і прикрашати горішками”, – додає чоловік.

Для черкаської волонтерки Оксани Циганок традиційним є відправляти військовим новорічні дитячі смаколики, сувеніри, салат “Олів’є” і, звісно ж, теплі речі. Вдома жінка щороку намагається пробувати щось нове на свята. Приміром, цього разу готуватиме курку під соусом “Теріякі”. Проста та смачна страва, яка неймовірно популярна в Японії. Рецепт можна знайти в інтернеті. Коротко: для страви необхідно зробити суміш із білого сухого вина, соєвого соусу і цукру; підсмажити куряче філе і потім додати його в суміш.

Сім’я начальника Черкаського обласного гідрометцентру Віталія Постриганя полюбляє ласувати на свята форшмаком.

“Для цього необхідно оселедець розділити на філе, видалити кістки, нутрощі і голову. Яйця відварити в круту. Яблуко краще підійде із кислинкою. Цибулю порізати шматочками. Хліб замочити у воді. Все перемолоти у м’ясорубці із дрібною сіточкою. Потім перемішати, заправити олією та додати трішки лимонного соку. Краще смакує охолодженим! Святкуємо у родинному колі, готуємо разом і смакуємо теж разом!” – ділиться посадовець.

Секрети приготування улюбленої сімейної страви відкрила й черкаська співачка, лідерка гурту “July 8” Юлія Ярошенко. У родинному колі наїдок називають “М’ясо по-французьки”, але це не класичний рецепт, бо немає прошарку картоплі. Дівчина зізнається, що рецепт підгледіла у мами чоловіка.

“Отже, купуємо свинячий биток (я відділяю зайвий жир, але це на любителя), ріжу на шматочки близько сантиметра товщиною, відбиваю. Кожен шматочок притрушую сіллю і перцем, перемазую майонезом і залишаю не менше, ніж на годину, маринуватися. В цей час можна підготувати кільцями нарізану цибулю (я більше люблю ківі – і святковіше і м’ясо стає ще м’якшим), натерти твердий сир (я люблю, коли його багато). На деко необхідно викласти промариновані шматочки м’яса, зверху – кільця цибулі (ківі, ананас, помідор), притрусити тертим сиром і зверху тоненько полити майонезом. Залишити в розігрітій духовці (180-200 градусів) на 30-45 хвилин, доки не піднесеться сир. Для впевненості тестую м`ясо зубочисткою. Залишаю у вимкненій, ще гарячій духовці настоятись хвилин 15”, – детально розповідає Юлія.

Редакція сайту бажає черкащанам смачного святкування Нового року й Різдва!

Фото з особистих архівів та Facebook-сторінок героїв публікації.

Як повідомляв сайт vikka.ua, синоптики повідали про погоду на Черкащині у новорічну ніч.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Черкасах патрульні випадково виявили боєприпаси у смітнику

Вчора, близько 18:00, патрульні на проспекті Перемоги опрацьовували виклик. Під час цього один із поліцейських помітив неподалік від лавки...

В Умані в ДТП постраждав 17-річний мотоцикліст

В місті Умань на Черкащині зіткнулися автомобіль та мотоцикл. В автопригоді постраждав 17-річний водій мототранспорту. Повідомляє Поліція Черкащини.  ДТП між...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x