додому Україна Святкова кутя: топ-3 рецепти

Святкова кутя: топ-3 рецепти

0
рецепти

Кутя – це каша із цільних зерен, яка вважається символом Різдва та обов’язковою стравою на Святвечір. Сайт vikka.ua пропонує найкращі рецепти для святкового столу.

Кутя з мигдальним молочком

Інгредієнти:

Суміші круп (пшениця, рис, овес) – 400 г.

Мигдаль – 200 г.

Родзинки – 100 г.

Щіпка солі.

Мигдальне молоко – 300г.

Цукор та мед – за смаком.

Покроковий рецепт:

Зерна промийте і замочіть у холодній воді на ніч.

На наступний день знову промийте, залийте водою і варіть до готовності. Додайте цукор і сіль. Остудіть.

Мигдаль розтовчіть у ступі і ретельно розітріть в кашку, поступово додаючи теплу кип`ячену воду. Потім процідіть мигдальне молочко через марлю і відіжміть. Додайте мед і перемішайте.

Мигдальне молочко не зберігається довго, тому додавайте його в кутю безпосередньо перед подачею.

«Гурманська» кутя

Інгредієнти:

Перловка або пшениця – 300 г.

Мак – 200 г.

Сушені яблука – 100 г.

Цукор – 2-3 ст. л.

Цедра ½ лимона.

Посічені волоські горіхи – 100 г.

Сушена журавлина – 100 г.

Родзинки – 100 г.

Покроковий рецепт:

Мак запарюємо і перетираємо. Родзинки і журавлину запарюємо, як вказано вище.

З сушених яблук варимо узвар. Яблука дістаємо, але не їмо і не викидаємо  Беремо необхідну для варіння перловки або пшениці кількість узвару (дивіться на упаковці крупи) і варимо її до готовності. Даємо охолонути.

Яблука з узвару кладемо на сковорідку, ледь-ледь змащену маслом, щоб не горіла, підсушуємо яблука і додаємо горіхи та цукор, тримаємо на середньому вогні, постійно перемішуючи, поки яблука і горіхи карамелізуються. Даємо охолонути.

В розтертий мак додаємо цукор, втираємо туди лимонну цедру, додаємо журавлину, родзинки, кашу. Перемішуємо. Якщо кутя надто густа, додаємо трошки узвару. Викладаємо в макітру або креманку, зверху викладаємо карамелізовані яблука з горіхами.⠀

Кутя з рису

Інгредієнти:

Рис – 200 г.

Мак – 100 г.

Волоські горіхи – 50 г.

Родзинки – 50 г.

Мед (або цукор) – 120 г.

Сіль – до смаку.

Узвар (або кип’ячена вода) – 100-200 мл.

Вода – 600 мл.    

Покроковий рецепт:

Починаємо з підготування складових – горіхи подрібнити, родзинки залити окропом і промити. Мак заливаємо окропом і розтираємо із цукром у ступці. Рис заливаємо водою і починаємо варити. Після закипання зливаємо воду і промиваємо холодною водою. Знову заливаємо рис водою і варимо після закипання 15 хвилин.

Після того, як рис охолов, додаємо усі складові. Мед розводимо узваром або водою і заливаємо кутю. Якщо хочете більш рідку кутю – додайте ще трохи узвару.

Смачної куті та щасливих свят!

 

 

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version