НовиниЧеркащинаСвобода слова по-рябівськи, або як МХП відбілює свою репутацію

Свобода слова по-рябівськи, або як МХП відбілює свою репутацію

-

- Advertisment -

Про обмеженість свободи слова в Україні та посилення тиску української влади на неурядові організації та журналістів свідчать безліч повідомлень ЗМІ. В січні 2018, Freedom House оприлюднила звіт про рівень демократії і свобод в різних країнах світу. За шкалою від 7 балів (найменш вільні країни) до 1 бала (найбільш вільні країни) Україна отримала 3 бали і потрапила в розділ "частково вільних" країн.

На словах Президент України Петро Порошенко виступає проти тиску на ЗМІ та їх блокування. Однак, словам президента в Україні вже давно ніхто не вірить, адже своїми діями він давно показав, що має авторитарні замашки та прагне укріплення своєї влади поза визначеними Конституцією України для нього повноваженнями, в тому числі обмежуючи свободу слова в державі.

Позаштатний радник президента з економічних питань та друг по життю Прем’єр-міністра, власник агрохолдингу ПАТ "Миронівський хлібопродукт" Юрій Косюк також проявив свої авторитарні замашки та зневажливе ставлення до вільної преси. Така поведінка не є дивною, враховуючи що обидва і президент і його позаштатний радник є олігархами, як кажуть в народі "два чоботи пара"!

Так, у червні 2018 року у програмі "Наші Гроші з Денисом Бігусом" (Bihus.Info) був показаний сюжет "Рябагеддон. Курко-олігарх проти українських селян" з приведенням численних фактів порушень екологічного законодавства підприємствами групи ПАТ "Миронівський хлібопродукт". Матеріали цього сюжету були передруковані низкою українських ЗМІ.

Після цього низка ЗМІ, які його передрукували, отримали офіційного листа від ПАТ "Миронівський Хлібопродукт" з вимогою зняти цей матеріал з публікації та погрозами судових позовів. При цьому, самі автори журналістського розслідування не отримували від представників компанії Юрія Косюка жодних претензій, спростувань чи судових позовів.

У зв’язку з цим в липні 2018 р. на сайті проекту Bihus.Info з’являється нова публікація "Відповідь Bihus.Info "Миронівському Хлібопродукту", в якій відмічено, що лише український суд може дати висновок щодо того, чи є в матеріалі "Рябагеддон" будь-які порушення, які можуть призвести до зняття його з публікації. Без відповідного судового рішення листи ПАТ "МХП" з такою вимогою є абсолютно позаправовою дією, яку можна розцінювати як тиск на ЗМІ і наступ на свободу слова, принципи якої закріплені і в українському законодавстві, і в Європейській Конвенції з прав людини.

Внаслідок цієї протиправної вимоги МХП частина українських ЗМІ зняли передрук матеріалу "Рябагеддон. Курко-олігарх проти українських селян". Зокрема інформаційне агентство "Аналітична служба новин" зняло опубліковано новину "Жителі навколишніх сіл поскаржилися на курей олігарха Косюка в ЄБРР" (новина була доступна за посиланням ).

Таким чином, ПАТ "Миронівський хлібопродукт", не звертаючись до журналістського проекту Bihus.Info щодо спростування інформації, а також не звертаючись з позовом до суду, компанія направила незаконну вимогу щодо зняття передруку матеріалу програми "Рябагеддон. Курко-олігарх проти українських селян" іншим українським ЗМІ, які під тиском зняли публікації, а МХП дещо "відбілило" свою репутацію в медійному середовищі.

На такі факти здійснення МХП тиску на ЗМІ відреагував народний депутат від Черкащини Віктор Вовк. Він звернувся з депутатським запитом до правоохоронних органів та запропонував внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення злочину, передбаченого ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (документ додається).

"Як народний депутат я неодноразово стикався з випадками коли політичний та економічний тиск на журналістів та ЗМІ дуже часто змушує їх уникати вибору тих чи інших "критичних" тем, а іноді і взагалі замовчувати суспільно важливу інформацію. Сподіваюсь на належне реагування з боку правоохоронних органів на зазначені у депутатському запиті факти та недопущення різного роду тиску на свободу слова в Україні", – прокоментував Віктор Вовк.

Як повідомляв сайт vikka.ua, нардеп від Черкащини вчергове звернувся до держслужб щодо незаконного будівництва маєтку мільярдера в заповіднику.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Міграційники виявили в Умані нелегала з Вірменії

Працівники Уманського відділу Центрально-південного міжрегіонального управління ДМС видворили з України 47-річного громадянина Республіки Вірменія. Про це повідомляє Міграційна служба...

Чи відкриють сезон навігації на Черкащині: відповідь дали гості програми «Актуальна розмова»

Сезон навігації на Кременчуцькому водосховищі поки що закритий. Про це розповів заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів черкаського «Рибоохоронного...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x