НовиниЧеркащинаСвітом править піар: Черкаський театр завершує сезон "хайповою" прем’єрою...

Світом править піар: Черкаський театр завершує сезон "хайповою" прем’єрою (Фото)

-

- Advertisment -

Сірі одноманітні будні, слідом за якими приходить повне розчарування і зневіра в житті, а потому – повний хаос з усіма відтінками зеленого. Де "життя людське нікому не потрібне, а смерть – так…". За час, що українці прожили в умовах карантину, така картинка стала сумною реальністю для багатьох: те, що раніше здавалось абсурдним, нині прийшло в життя.

Тим актуальнішою і реалістичнішою виглядає перша велика посткарантинна постановка Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.. Тараса Шевченка. 28 червня та 1 липня тут уже відгриміли перші покази вистави "Контрабас розбушувався" режисера В’ячеслава Жили. На прем’єрі побували і кореспонденти vikka.ua.

Роботу над виставою у Черкаському театрі розпочали ще у січні. На читку п’єси приїздив її автор – відомий київський драматург Олександр Володарський. Тоді автор зазначив: готовий до будь-яких сміливих ідей режисера. Тим більше, що з В’ячеславом Жилою працює вже не вперше. Так, для черкасців уже встигла стати улюбленою ще одна їхня спільна робота – вистава "Олена… не прийшла додому", яка йде на сцені нашого театру з березня 2019-го.

"Спочатку Володарський дав мені почитати одноактівку "Олена… не прийшла додому", я його намовив написати другий акт. І так у нас вийшла вистава, яку грають і в Черкаському театрі, і в Тернопільському, на прем’єри приїздив і Олександр Володарський, – згадував В’ячеслав Жила. – І запропонував мені ще одну п’єсу – "Контрабас розбушувався". Я її відправив Петру Ластівці і такий варіант пішов у нас в роботу".
 

Сюжет нової п’єси – близький кожному, адже вона – про буденне, навіть наболіле, про стосунки в родині і поза нею, про… хайп, який став частиною сучасності. Усе в притаманній драматургу гумористичній манері.

"Мої п’єси йдуть у 12 різних театрах. Вони різні, але меседж у всіх один – життя треба жити! Меседж "Контрабасу", який ми намагатимемось донести, – життя сучасних людей побудоване на піарі", – розповідав у січні автор п’єси.
 

Разом з тим, пан Жила додає: втілена на сцені історія – яскраве відображення тих процесів, які відбуваються і в сучасній Україні.

"Спочатку руйнується родина, потім країна, а потім все навкруги розвалюється, і до чого це призводить".
 

У режисерському прочитанні В’ячеслава Жили комедія наповнилась величезною кількістю символів і акцентів. Подекуди – візуальних і музичних. Перші – завдяки незвичайним декораціям та сценічним костюмам, створеним родинним творчим тандемом Сергія та Наталки Ридванецьких. Музичне ж оформлення – заслуга столичного композитора, музиканта Юрія Звонаря.

Виконавець головної ролі Геннадія Куріцина, актор Черкаського театру Павло Гончаров вважає символом і сам контрабас, навколо якого закрутився сюжет:

"У виставі контрабас всім заважає. Так і митці часто без підтримки держави стають загубленими, втраченими, зайвими. Багато людей розгубилося, ті хто були сильніші, змогли перелаштуватися, адаптувалися до нових умов, у інших трагічніша доля. Інколи у людей в голові трапляється революція, коли внутрішній світ конфліктує із зовнішнім, з навколишнім світом, тоді трапляється вибух, після якого людина кардинально змінює свою поведінку, своє життя".
 

Окрім Павла Гончарова в акторському складі "Контрабасу" зібралась улюблена для черкаських глядачів плеяда артистів: Тетяна Крижанівська, Юрій Берлінський, Олена Брехаря, Анжеліна Іванова, Микола Зайнчківський, Михайло Кондратський, Олександр Гуменний, Олексій Клименко, Олександр Кузьмін, Олександр Новаченко

Прем’єра вистави "Контрабас розбушувався" була запланована на квітень. Втім епідемія коронавірусу та карантин внесли у плани театралів свої корективи. То ж довгоочікуваний перший показ відбувся 28 червня. Для глядачів, які зібрались у залі будинку культури ім. Кулика, створили максимально безпечні карантинні умови, зокрема, й з дотриманням дистанції. Тож заповнити її змогли лише на третину. Оцінити втілене на сцені Черкаського театру приїхав зі столиці і Олександр Володарський. Каже – побачене сподобалось.

"Зізнаюсь, важко дивитись свої вистави, особливо спочатку, перших кілька хвилин. Хтось сказав: прем’єра – це лише етап роботи над виставою. І я вважаю, що цей етап пройшов успішно, а ця вистава ще колись обов’язково збере повні зали, – ділиться враженнями драматург. – Але я вам так скажу: щастя є, якщо навіть у важкі часи можна приїхати на постановку власної п’єси. Бо ковід згине, а театр – вічний".
 

Петро Ластівка, директор і художній керівник Черкаського театру Шевченка, називає його флагманом серед усіх українських театрів. Адже, попри всі труднощі, черкаські театрали таки змогли до закриття сезону підготувати одразу три прем’єри (окрім "Контрабасу" також поетичний концерт "Крила" та поетична вистава "Осьмачка вільний") і відкрити свої двері для спраглих любителів Мельпомени.

"Ви знаєте, спорт можна позичити в сусіда. Медицину можна позичити у сусіда. Не можна позичити культуру, яку тисячоліттями плекав наш народ. Бо немає культури – немає нації. І саме театр стає на захисті мови, нації, її традицій, минулого й сьогодення. Театр збирає до купи історію і сучасність", – зазначив Петро Петрович, звертаючись до глядачів.
 

Справнім же прихильникам театру, які не змогли втрапити на прем’єру "Контрабас розбушувався" 28 червня та на показ 1 липня, нагадаємо: ви можете це зробити ще 5 та 12 липня. Опісля – черкаські театрали йдуть у невелику творчу відпустку, щоб повернутись до глядачів з новими виставами.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, в День друзів черкащанки поділились історіями багаторічної дружби.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x