додому Новини Черкащина Суд за "тарифним" позовом до черкаського мера не призначений: черкасців закликають мітингувати...

Суд за "тарифним" позовом до черкаського мера не призначений: черкасців закликають мітингувати і завтра (ФОТО)

0

"Ні!" підвищеним тарифам на квартплату під стіни Черкаського окружного адміністративного суду прийшли сказати обурені жителі місцевих багатоповерхівок. Своєю акцією містяни підтримали подану напередодні позовну заяву черкаських обранців до міського голови й виконкому, які ухвалювали рішення про визначення єдиної компанії-управителя. Позивачі й мітингарі вимагали у служителів Феміди відкритого розгляду заяви в установлені законом терміни і відміни скандального рішення. Про результати візиту – кореспонденти сайту vikka.ua

Містяни, серед яких багато пенсіонерів, прийшли на акцію протесту зі своїми платіжками. У них, кажуть, дивне все: і захмарні суми, і назва компанії управителя, і відсутність будь-яких контактів для комунікації з ним. 

Черкащанка Марія Бойко розповідає: після того, як управлінням її будинку почало опікуватись підприємство "Сантехбудконструкція", а з червня – його правонаступник "Управлінська компанія "Нова якість", квартплата зросла майже вдвічі. За послуги, які мали б надаватись минулого місяця, пенсіонерка повинна сплатити 300 гривень, у той час, як раніше обслуговування будинку платила 170 грн.

Ще одна місцева жителька – Надія Андріївна – каже: платіжку з новими цифрами отримала, однак сплачувати її не буде. Адже за свою "однушку" у 30 квадратних метрів має віддати 248 гривень, СУБам же платила близько 110. Жінка вважає незаконним той факт, що міськвиконком одноосібно, від імені всіх жителів будинків, уклав договори з новим управителем.

"Я не отримала ніякого договору на обслуговування. Але ж я повинна знати умови, які види обслуговування пропонують, щоб розуміти – підписувати чи не підписувати його. А хто за мене його підписав? Так же можуть підписати від мого імені що завгодно", – розмірковує Надія Андріївна.
 

Дехто з присутніх зізнався: одразу як отримали перші платіжки, звертались за розрадою до Анатолія Бондаренко. Він натомість відповідав, мовляв, нині влада вже не має права встановлювати будь-які тарифи, бо це право отримала приватна компанія управитель. 

"Я стурбований тим геноцидом жителів, який створив наш міський голова. Як депутат міської ради і просто активний житель міста, я закликаю всіх людей прийти до суду, щоб ми отримали те рішення, яке захистить наших громадян. Це просто страхіття, – обурюється обранець Черкаської міської ради Олександр Згіблов. – Чесно кажучи, побачивши ці всі квитанції, де плата підняласьсь у 2-3 рази, ні при якій владі цього не було. Що найголовніше – міський голова не проводить сесії. На 16 липня була призначена пленарка і він її скасував. Бондаренко розуміє, що депутати міської ради подолають його вето, заборону на те рішення, яке ми прийняли місяцем раніше".

 

"Я проаналізувала всю цю історію. Це були дуже непрозорі тендери. СУБи не допустили. А чому? Тому що в них неправильно були зроблені документи. Хоча тарифи були на гривню менше ніж ця "Сантехбудінструкція", – розповідає черкащанка Вікторія Міняйло. – У мене питання до мера: Анатолій Бондаренко, вам мало того, що ви за 4 роки заробили у нашому місті? Ви залазите в кишені найбідніших жителів міста!"
 

Саме пані Вікторія привела на сесію 27 червня понад дві сотні невдоволених новими тарифами містян. Разом вони написали звернення на ім’я очільника міста. Вже пізніше жінка подавала заяву до прокуратури, звідки отримала відповідь, що ця справа знаходиться на досудовому розслідуванні.

Разом з людьми до будівлі суду прийшли також депутати Черкаської міської ради Олександр Згіблов, Олександр Радуцький та адвокат Валерій Макєєв. Напередодні, 17 липня, Олександр Радуцький звернувся до адмінсуду з проханням зупинити дію розпорядження мера Черкас Анатолія Бондаренка про накладення вето на рішення Черкаської міської ради від 27 червня 2019. Ним, хоч і не з першої спроби, обранці тоді скасували рішення виконавчого комітету про результати конкурсу на визначення управителя багатоквартирних будинків у Черкасах. Таке рішення депутатів, каже Радуцький, означало повернення до старих тарифних показників і проведення нового, на цей раз максимально прозоро конкурсу управителів.

"16 липня ми мали з депутатами засідати на пленарному засіданні і повторно розглядати цей проект, але міський голова не хоче скликати сесію. Таким чином, мер порушує наші права як депутатів, які захищають ваші інтереси, – звернувся депутат до учасників акції.
 

На діалог з протестувальниками вийшов голова Черкаського окружного адміністративного суду Сергій Гарань і запевнив: забезпечить гласність процесу і порадить судді, який розглядатиме позовну заяву, зробити це на відкритому засіданні.

З урахуванням резонансності справи, просимо організувати справу таким чином, щоб завтра у цій залі було призначено розгляд відкритий розгляд.

"Голова суду пішов нам назустріч і показав, що він теж людина, яка переймається цим безладом із платіжками. Судді Гаращенку він рекомендуватиме провести відкрите слухання, – пояснює адвокат Валерій Макєєв. – Ми жодним чином не тиснемо на суд, а лише захищаємо свої права і права усіх черкасців. І хочемо публічно довести суду свої пояснення й свою позицію, щоби він прийняв аргументоване і виважене рішення".
 

Розгляд справи мав бути призначений на завтра 19 липня, до опівдня. Адже саме в це час спливає 48 годин з моменту подання заяви, – крайній термін, в який може відбутись засідання. Однак до кінця робочого дня цього так і не відбулось. Відтак, Олександр Радуцький закликає всіх, кому небайдуже тарифне питання, знову прийти під стіни адмінсуду прийдешнього дня і вже з 9 години ранку вимагати справедливості. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Олександр Радуцький позивається на черкаського мера й виконком через підвищення тарифів.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version