НовиниСуд над Коверським: як "автомайданівські" судді виправдовували екс-"регіонала"

Суд над Коверським: як "автомайданівські" судді виправдовували екс-"регіонала"

-

- Advertisment -

Апеляційний суд Черкаської області 15 травня відмовився засуджувати колишнього начальника Управління Держкомзему у м. Черкаси, екс-члена Партії регіонів Анатолія Коверського на 5 років тюрми за виділення міської землі у лісовій зоні "Дахнівки" чотирьом особам під приватну забудову, залишивши в силі відповідне рішення суду першої інстанції.

 

12:00, п’ятниця, під дверима зали судових засідань у приміщенні Черкаського апеляційного суду стоїть Анатолій Коверський із адвокатом. Зодягнений у чорний діловий костюм він переступає з ноги на ногу.

Розкажіть про свої очікування від сьогоднішнього судового засідання, – запитує в нього один із журналістів.

Не буду нічого говорити, доки не відбулося засідання. Усі питання щодо моєї справи до прокурора, – відмахується екс-чиновник і поспішно заходить до зали.

На задніх рядах у залі суду розміщуються п’ятеро представників черкаського осередку "Правого сектора".

О 12:15 усі встають, до зали заходить головуючий суддя Михайло Суходольський, який під час Євромайдану заарештував кількох черкаських активістів "Автомайдану".

Ліворуч від нього займає місце суддя Микола Неділько, який теж виносив рішення проти активістів-майданівців навесні 2014-го.

Ці двоє суддів досі не пройшли люстраційної перевірки, – шепоче на вухо колега-журналіст, який розробляє тему щодо нелюстрованих черкаських суддів.

Тим часом суддя зачитує клопотання щодо надання можливості представникам ЗМІ здійснювати фото- і відеозйомку під час засідання. Прокурори не заперечують щодо цього, Коверський – проти. Після кількахвилинної наради суддя дозволяє знімати в суді, за винятком обвинуваченого та його захисника.

Суддя Суходольський нагадує рішення суду першої інстанції: 26 січня 2015 року Соснівський райсуд визнав невинним Коверського у зловживанні владою, коли той, будучи на посаді начальника Управління Держкомзему у м. Черкаси (квітень 2008-го – вересень 2009-го – vikka.ua), підписав і видав державний акт на право власності земельними ділянками у мікрорайоні "Дахнівка", внаслідок чого з комунальної власності вибули земельні ділянки загальною вартістю близько 233 тисячі грн.

Суд першої інстанції виправдав екс-"регіонала" через "відсутність" у його діях складу злочину. Та прокурор подав апеляцію на це рішення, пославшись на те, що висновки суду першої інстанції не відповідають фактичному стану справи. На думку сторони обвинувача, суд упереджено підійшов до перевірки доказів доведення вини обвинуваченого та побудував свої висновки фактично лише на показаннях самого Коверського.

Суддя кілька хвилин приділяє розгляду клопотання прокурора про повторне дослідження доказів, після чого колегія з трьох суддів вирушає в дорадчу кімнату.

Колегія суддів вирішила відмовити у задоволенні клопотання прокурора про повторне дослідження доказів та допиту свідків, вважаючи, що підстав для цього немає. Ухвала суду оскарженню не підлягає, – повідомив суддя Суходольський після повернення за кілька хвилин.

Після цього відразу оголошує про перерву в засіданні на 30 хвилин.

Треба цьому Коверському морду набити, і судді теж за "автомайданівців", – каже, посміхаючись, один із представників "Правого сектора", виходячи з зали на перерву.

Більшість учасників і слухачів засідання спускається з 4-го на 2-й поверх приміщення суду до кавового апарату, біля якого утворюється черга.

Вважаю, що ця ухвала передчасна і неправильна, оскільки суд повинен був дослідити докази, хоча б письмові матеріали справи, адже саме на них ми посилаємося у своїй апеляційній скарзі. І це б не зайняло багато процесуального часу, – каже заступник начальника управління процесуального керівництва прокуратури Черкаської області Володимир Яценко.

Було рішення Черкаської міської ради. Суд першої інстанції посилається на те, що воно є обов’язковим для виконання, і що Коверський ніяк не міг його не виконати, хоча воно суперечило і Конституції, і різним положенням. Але ж у другій частині статті 144 Конституції написано, що рішення органів місцевого самоврядування, якщо вони незаконні, підлягають зупиненню з подальшим зверненням до суду, – додає прокурор.

Засідання поновлюється через 45 хвилин.

Суддя дає слово прокурорам на представлення своїх доводів.

Старший прокурор відділу прокуратури області Таїсія Павленко говорить, що Коверський своїми підписами надав земельні ділянки, які належали до лісів 1-ї групи комунальної власності, тому зміна цільового призначення таких земель потребує погодження Кабінетом міністрів.

Також вона нагадує, що через рік після вказаного рішення Черкаської міськради суд зупинив його дію, і, відповідно, виділення у власність землі чотирьом особам, про яких згадується у справі.

Протягом близько 20-хвилинної доповіді прокурора Коверський часто посміхається і крутить головою.

Крім того, продовжує Павленко, відповідно до генерального плану міста, на вказаному місці передбачалося будівництво будівлі лікарняного комплексу.

Багато говорити – не означає правильно говорити, – перебиває промову прокурора суддя Суходольський.

Ви кажете, що на цій землі, згідно з генпланом, має бути розташована лікарняна установа, а дві посадові особи – начальник управління планування та архітектури Упир і в. о. начальника управління містобудування та архітектури Пшеничний – погодили це питання без усяких застережень. Так причому тут Коверський до цього всього? Що він повинен, як кажуть, їх ще навчити, що робити? А щодо всіх цих осіб та інших, які ухвалювали рішення, справа закрита, – повідомив він.

Слово надають стороні обвинуваченого. Встає Коверський.

Я підписав довідку про те, що земельна ділянка, яка виділялася громадянам, є лісами першої групи, про що говорить не про мою виновність, тобто про мою невиновність… – обмовився екс-чиновник.

Усе правильно сказав, – доноситься репліка із задніх рядів від членів "ПС".

Обвинувачений у промові апелює до контролюючого органу, зокрема, що під час засідання сесії міськради на ній присутній прокурор, який контролює ухвалені рішення, а також, що ці рішення підписує міський голова, який теж у разі чого міг їх "заветувати".

Також екс-посадовець стверджує, що не міг не підписати державні акти, оскільки він зобов’язаний був це зробити протягом 5 робочих днів.

Після 15-хвилинної наради у дорадчій кімнаті головуючий суддя Суходольський оголошує остаточне рішення:

Колегія суддів ухвалила: апеляційну скаргу прокурора Павленко на вирок Соснівського райсуду Черкас від 26 січня 2015 року, яким Коверський А. М. виправданий за ч. 2 ст. 364 КПК за відсутності в його діях складу злочину, залишити без задоволення, а вирок суду без змін.

– Вона підлягає касаційному оскарженню протягом п’яти місяців. Повний текст ухвали буде проголошено 18 травня 2015 року о 14:30, – резюмує суддя, закриваючи засідання.

На виході із зали відбувається словесна перепалка між одним із активістів "ПС" і Коверським, яка переноситься на коридор. Та емоції в обох швидко стихають і вони розходяться.

Тим часом у залі прокурор спілкується з журналістами. До одного з колег підходить суддя Суходольський.

Бачу, що прокуратура поприводила сюди "Правий сектор", "Лєвий сектор"… Тому просив би вас 18 травня, після проголошення рішення, давайте зв’яжемося, я дам інтерв’ю, бо зараз наперед не маю права. А то весь час суди винні… Позакривали справи щодо винних осіб, а тепер розказують про щось там… У мене у справі є ці матеріали, розумієте, але я не готовий сьогодні говорити про це, – заявляє суддя.

Уже після засідання прокурор Павленко говорить кореспонденту vikka.ua, що зараз буде вирішуватись питання щодо подавання касаційної скарги до Вищого спеціалізованого суду України з перегляду судових рішень кримінальної палати.

Я йшла на судовий процес і хотіла об’єктивного рішення для нашої держави, а воно таким не є, – підсумовує прокурор.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x