додому Новини Черкащина Стало відомо, від чого гине риба у річках на Черкащині

Стало відомо, від чого гине риба у річках на Черкащині

0

У черкаських річках та Кременчуцькому водосховищі, його заплавах та підвідних каналах у спекотний літній період спостерігається масове цвітіння синьо-зелених водоростей в товщі води. Оскільки кисню у воді у двадцять разів менше, ніж у повітрі, риба та інші водні живі ресурси весь час відшукують місця, "багаті" на вміст розчиненого кисню. Від його нестачі водні живі ресурси виснажуються і гинуть, інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху — масову загибель риби від нестачі або ж повної відсутності кисню. Літні задухи збігаються в часі із так званим цвітінням водойм. Про це повідомляє Держекоінспекція у Черкаській області.

При значному збільшенні біомаси водоростей різко погіршується якість води, змінюється кольорова гама, кислотність, в'язкість, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху. Причина цвітіння — зниження швидкості течії, підвищення температури води, підвищення вмісту біогенних забруднюючих речовин, збільшення показників хімічного та біологічного споживання кисню.

Станом на 11 серпня 2017 року Державна екологічна інспекція у Черкаській області, спільно із Держрибоохороною Черкаської області, встановила три факти загибелі риби на території Чорнобаївського, Уманського та Городищенського районів.

Зазначимо, що екологічний стан річок і водойм тісно пов′язаний із господарською діяльністю людини. Так, негативно впливає недотримання режиму в прибережних захисних смугах, замулення, занесення, забруднення, зарегулювання стоку. В результаті суттєво знижується здатність водойм і річок до самоочищення.

Як повідомляв сайт vikka.ua, берег Дніпра устелений мертвою рибою.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version