НовиниЧеркащинаСтало відомо, чому в Україні зросли ціни на яйця

Стало відомо, чому в Україні зросли ціни на яйця

-

- Advertisment -

У вересні ціни на курячі яйця стрімко злетіли. Біля прилавків багато українців застигають від здивування. Пояснення експертів, чому яйця дорожчають, опублікували на сайті agronews.ua.

яйця ціни
te.20minut.ua

Як зазначає Світлана Литвин, аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), середня роздрібна ціна на курячі яйця станом на 29 вересня цьогороку становила 40,90 грн за 10 штук. Це на 21% більше, ніж місяць тому, і на 17% вище, ніж рік тому.

Особливо вражають ціни на продукцію вищої категорії (0), які тепер часто перевищують 60 грн за десяток. Оскільки дешевші пропозиції швидше розбирають, на полицях супермаркетів часто залишається саме така дорожча продукція.

Осіннє подорожчання яєць було очікуваним. Як пояснює Світлана Литвин, ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (близько 50%). Тобто у міру скорочення світлового дня та зниження температури в Україні пропозиція від господарств населення зменшується, а ціна на яйця починає рости.

“Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін”, — підтверджує тенденцію Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Узагальнюючи, Пашко називає такі традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця:

  • вартість зерна
  • зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят
  • сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період

До вищезазначених сезонних причин подорожчання яєць у 2022 році додаються специфічні — воєнні причини. Зокрема, зменшення промислового виробництва яєць через окупацію частини територій України, яке за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.

“У 2021 році сумарно на території Херсонської, Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей було зосереджено 17% промислового виробництва яєць, — розповідає Світлана Литвин. — Зокрема, у Херсонській області знаходиться одна з найбільших птахофабрик України “Чорнобаївська птахофабрика”, однак зараз виробництво яєць на цих потужностях або призупинено, або скорочено через окупацію і складності ведення господарської діяльності на прифронтовій території”.

Другий фактор, що впливає на ціни, який називає Світлана Литвин, — порушення технологічного ланцюжка вирощування птиці. Вона пояснює: на початку війни деякі підприємства в умовах невизначеності частково призупинили інкубаційні процеси для здобуття молодих птахів. Через це поголів’я курей-несучок тимчасово скоротилося, і обсяги виробництва зменшилися. Втім, є надія, що це тимчасове явище і поголів’я курей відновлять.

І, нарешті, третім чинником тиску ціни стало підвищення собівартості за умов війни. Зокрема, Світлана Пашко вказує на зростання цін на такі складові виробництва:

  • корми
  • паливно-мастильні матеріали
  • електроенергія
  • ветеринарні препарати
  • вітаміни
  • кормові добавки
  • імпортне обладнання

Як зазначають експерти, ціни на яйця у 2022 році ще не досягли свого максимуму.

За прогнозами Світлани Литвин, далі очікується подорожчання яєць ще на 10%, після чого настане цінова стабілізація. Тобто в такому разі середня роздрібна ціна становитиме приблизно 45 грн за десяток, а добірна продукція коштуватиме близько 70 грн за десяток.

Тобто, очікується зростання роздрібних цін на курячі яйця до грудня 2022 року включно та їх подальше поступове зниження.

Читайте також:

Через ремонтні роботи на Звенигородщині судитимуть київського підприємця

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Черкаський гідрометцентр попереджає про негоду

На Черкащині тримається прохолодна дощова погода. Чого чекати на вихідних - пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань. За 4 доби...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x