НовиниЧеркащинаСправа на 5 мільйонів: скільки заробляє владна верхівка Черкас?

Справа на 5 мільйонів: скільки заробляє владна верхівка Черкас?

-

- Advertisment -

Нещодавно у мережу потрапила інформація про заробітну плату мера Черкас Анатолія Бондаренка. Цифри вразили: за 161 робочий день міський очільник отримав 744 тисячі гривень. Надприкута увага до гаманця мера навіть змусила його під час однієї з ранкових нарад публічно пообіцяти оприлюднити на сайті мерії інформацію про заробітки всіх чиновників мерії, а також працівників комунальних підприємств. Про це пишуть "18000".

"Громада має право знати, нам приховувати немає чого", – безапеляційно написав у "Фейсбуці" мер. І хоч заява півторатижневої давнини вже встигла вкритися пилом, даних на сайті так і не оприлюднили.

До слова, під час тієї ж наради мер заявив, що його зарплата – "нормальна", як і в решти працівників міськради.

У день першої "річниці" нового виконавчого комітету редакція "18000" вирішила з’ясувати, скільки коштів пішло із міської казни на утримання мера Черкас, його заступників, а також секретаря міськради. Аби відкинути будь-яку суб’єктивність, ми також дізналися цю ж саму інформацію стосовно очільників інших міст, подібних за кількістю населення до Черкас. Тож про рівень "нормальності" зарплат черкаських високопосадовців – далі в матеріалі.

Новий виконавчий комітет у Черкасах було обрано 6 лютого 2018 року. Рік тому в підмогу до мера пішли батьківщинівець Ігор Волошин, представниця "Самопомочі" Людмила Бордунос, а також двоє свободівців Ігор Коломоєць і Юрій Ботнар. Крім того, до виконкому заступником мера було обрано депутата міськради від партії "Черкащани" Ігоря Кривошеєва. Проте згодом обранець вирішив, що мандат йому дорожче, і від амбіцій заступника відмовився.

Цього ж дня було обрано нового секретаря міськради – старожила Олександра Радуцького на цій посаді замінив більш компромісний свободівець Ярослав Нищик.

Згідно з відповіддю на інформаційний запит нашого видання, з початку лютого до кінця 2018-го року утримання нової команди мера коштувало бюджету 4,6 млн. грн. Якщо доплюсувати ще 400 тисяч, які в середньому йдуть на місячну зарплату команди Бондаренка, за рік місто витратило близько 5 млн. грн.

У грудні міський голова Анатолій Бондаренко працював один робочий день. І за це "на руки" отримав майже повноцінну "мінімалку" – 3024 грн.

За повноцінно відпрацьований місяць заступники міського голови заробляють до 60 тис. грн.., з яких із відрахуваннями "на руки" отримують близько 40 тис. грн. Міський керманич офіційно заробляє близько 75 тис. грн.., отримуючи на руки 60 тис. грн.

Окрім "голого" окладу, чиновники отримують також доплати та премії. Згідно з рішенням, ухваленим міською радою рік тому, мер може одноосібно вирішувати, як преміювати своїх заступників і секретаря міськради. Так він і робить.

Наприклад, у грудні до Дня місцевого самоврядування усі заступники мера, а також секретар міськради отримали разові премії в сумі 17 тис. грн. Як пояснили кореспонденту "18000" у департаменті фінансової політики Черкаської міськради, таку премію чиновникам виплачують одноразово за рахунок економії фонду заробітної плати. Окрім цієї премії, у грудні заступники мера отримали також щомісячну премію розміром від 20 до 30 тис. грн.., надбавку – в середньому 8 тис. грн. і доплати за ранг та вислугу.

Окрім Черкаської міськради, "18000" написав інформаційні запити щодо заробітної плати владців у Житомирі, Чернігові, Полтаві та Сумах.

У Чернігові міський голова отримує майже у половину менше, аніж мер Черкас. У листопаді Владислав Атрошенко заробив 44 тис. грн., а у грудні – 41 тис. грн. Його заступники отримують ще менше – у середньому 25-30 тис. гривень. Така ж зарплата і в секретаря міськради. За листопад він заробив 28 тис. грн., за грудень – 34 тис. грн.

У Полтаві, де півроку тому відправили міського голову у відставку, секретар міськради, в. о. мера Олександр Шамота заробляє в місяць близько 40 тис. грн. На кілька тисяч більше за нього мають перший заступник міського голови і керуючий справами МВК. Щомісяця вони, окрім окладу, мають більші за решту заступників премії, а також надбавки за вислугу років.

У Сумах, де мером є однопартієць Бондаренка, зарплата очільника міста ще нижча, аніж у мерів Черкас і Чернігова. За листопад Олександр Лисенко заробив лише 33 тис. гривень, у грудні – на 4 тисячі більше. Окрім того, значно меншу заробітну плату, аніж у нашому місті, заробляють і заступники міського голови. До рівня черкаських владців кількох заступників "витягує" лише матеріальна допомога на оздоровлення.

У Житомирі міський голова отримує майже в чотири рази менше, аніж мер Черкас Анатолій Бондаренко. Так, у листопаді Сергій Сухомлин заробив 21 тис. грн., у грудні – ще менше. Цікаво, що заступники мера Житомира отримують значно вищу заробітну плату, аніж очільник міста. У середньому заробіток заступника на місяць коливається у межах 40 тис. грн. Вища заробітна плата насамперед через премії, які отримують заступники і секретар міськради Житомира. А от у мера її в останні місяці минулого року не було.

Як повідомляв сайт vikka.ua, що відомо про ранні судимості мера Черкас.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Поліція посилила патрулювання на вулицях Черкас

З метою забезпечення публічної безпеки та правопорядку на вулицях збільшено кількість піших нарядів та автопатрулів поліції. Про це пишуть...

На Золотоніщині горіла машина у гаражі

У селі Гладківщина Піщанської ТГ днями сталася пожежа в приватному гаражі. Про це пишуть на сторінці Добровольці Черкащини. За викликом...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x