НовиниЧеркащинаСпека-небезпека: як влітку зберегти здоров’я

Спека-небезпека: як влітку зберегти здоров’я

-

- Advertisment -

Літня спека – справжнє випробування для організму. Щоб мінімізувати небажані наслідки високої температури повітря для вашого здоров’я, потрібно дослухатись до деяких порад.

Їх підготували фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Уникайте сонячного піку

Намагайтеся якомога менше часу проводити на сонці, не виходьте на вулицю у найспекотніші години — з 12:00 до 16:00, одягайте світле та просторе вбрання з натуральних тканин, прикривайте голову, по можливості тримайтеся у тіні. Не можна у спеку носити синтетичний одяг та тісний, що прилягає до тіла, адже він погано всотує вологу та не пропускає повітря.

Намагайтеся звести до мінімуму перебування у громадському транспорті, спека й задуха у замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення і непритомність.

Спорт – на паузу

У спеку рекомендовано відмовитися від занять спортом. Фізичні навантаження у рази збільшують теплообмін, що може призвести до зневоднення організму.

Не захоплюйтесь кондиціонером

У приміщенні з кондиціонером уникайте переохолодження організму, не знижуйте температуру повітря нижче 22 ºС. Якщо у приміщенні немає кондиціонера, то повітря можна трохи охолодити, використовуючи ємність із водою, яку ставлять перед вентилятором. Вода під дією теплого повітря інтенсивно випаровується, охолоджуючи таким чином приміщення на 2-3 градуси. Не забувайте робити вологе прибирання.

Вживайте легку їжу і меншими порціями

У спекотну погоду рекомендовано утриматись від вживання висококалорійної їжі. Харчуватися слід меншими порціями, але частіше, не залишаючи свіжоприготовлену їжу на потім. Щоб допомогти організму нормально функціонувати в умовах екстремальної спеки, можна змістити режим харчування, тобто основні прийоми їжі перенести на прохолодний час доби. Снідати краще якомога раніше – о 6-7-й годині ранку, обідати – до настання полуденної спеки – об 11-11:30, вечеряти – о 18-й годині.

Їжте овочі і фрукти

Разом із потом організм втрачає вітаміни й мікроелементи (особливо це стосується водорозчинних вітамінів С, B1, В2, B6 і РР). Унаслідок цього ми відчуваємо млявість, послаблюється імунітет, може розвинутися вітамінна недостатність. Щоб цього не сталося, необхідно більше вживати фруктів, овочів і ягід, пити свіжовичавлені соки.

Пийте багато води

Слід багато пити, не менше 1,5-3 л рідини на день. Рекомендовані напої: вода, вода із соком лимона, теплий зелений чай без цукру, компоти й морси. Уникайте вживання алкоголю, в тому числі й пива, а також різних солодких газованих напоїв, які не тільки не втамовують спрагу, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. На ніч бажано пити відвар м’яти – він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнювальним засобом.

Вода – не тільки для пиття

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Радимо гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ, по можливості – регулярно відвідувати басейн.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x