НовиниЧеркащинаСпека на Черкащині посилиться і зміниться дощем – Гідрометцентр

Спека на Черкащині посилиться і зміниться дощем – Гідрометцентр

-

- Advertisment -

Погода на Черкащині по-справжньому літня. Утримується спека, яка іще посилиться. Після кульмінації посухи очікуються дощі і навіть шквали. Повідомляє керівник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

дощ
ukrinform.ua

Літо набирає обертів і розгортає справжню липневу спеку. Недарма у народі кажуть: «Після Івана Купала не треба жупана».

Найближчі дві доби очікується суха погода з нічними 15-20º та спекотними 34-36º вдень. Середньодобові температури 26-27°, що на 6-7° вище кліматичної норми. Такі аномально високі температури повітря у першій декаді липня спостерігаються 1 раз на 12 років.

Наголошуємо, що знаходження 20 хвилин на сонці в спеку або в задушливій кімнаті може призвести до теплового удару. Сприяє тепловому удару і недотримання питного режиму та фізичні навантаження. Бережіть себе у період спеки.

Найспекотніший день, за прогнозом гідрометцентру, буде 6 липня: до 36º на термометрах.

Аномально високі температури як повітря, так і грунту негативно впливають на ріст і розвиток всіх рослин: пригнічують їх, завчасно припиняють ріст і розвиток бульбокоренеплодів, зумовлюють непродуктивні витрати вологи з грунту. Ситуація ускладнюється і значним, тривалим дефіцитом опадів.

До того ж, червень 2022 увійшов у п’ятірку найбільш посушливих за останні 30 років, з дефіцитом опадів по області 30-50%. Тож значна вірогідність початку грунтової засухи і під пізніми культурами, зокрема кукурудзою, у якої триває критичний період розвитку до вологи. Наразі вологозапаси на полях Черкащини некритичні, проте на 30 % нижчі від середніх багаторічних значень. Тож долю врожаю кукурудзи ще здатні змінити очікувані благодатні дощі. Проте, для раніх хлібів у яких триває підсихання зерна, які фактично готові до збирання, дощі можуть лише нашкодити…

7 липня погода кардинально зміниться. Атмосферні фронти циклону «YALLY» проявлять себе у нашому регіоні помірними, місцями значними дощами, грозами, в окремих районах градом і шквалами 15-20 м/с. Температура вночі 17-22º, вдень 25-30º.

До кінця тижня утримається циклонічний характер погоди, і під акомпанемент грозових дощів показники термометрів знизяться: вночі 13-18º, вдень 23-28º.

У зв’язку із очікуваними різкими змінами синоптики радять уважно слідкувати за подальшими прогнозами та повідомленнями від Черкаського гідрометцентру.

Читайте також: На Черкащині 20-тисячне місто залишилося без води

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Нардеп від Черкащини задекларував квартиру в Швейцарії і 720 тис грн зарплати

Квартиру в Швейцарії і в Києві, нежитлові приміщення та заощадження готівкою і на банківських рахунках задекларував народний депутат, обраний...

На Черкащину насуваються дощі та похолодання

З новим робочим тижнем на Черкащині настає зміна погодних умов. Наближаються атмосферні фронти, які принесуть грозові дощі. Про це...

Цікаве:

Як розвиток військових технологій в Україні допоможе перемогти агресора

Сергій Токарєв розповів, чому потрібно швидко розвивати Military Tech...

Який смартфон вибрати у 2024 році

Який смартфон вибрати у 2024 році Шукаєте ідеальний iPhone? Ми...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x