Новини на ВІККАВіККА-новиниСморід і погана вода: у Черкаському районі жителі села...

Сморід і погана вода: у Черкаському районі жителі села виступають проти птахофабрики (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Жителі села Старосілля Черкаського району зібралися на акцію протесту біля стін місцевої птахофабрики. Скаржаться, що підприємство, яке запрацювало тут із минулого року, забруднює повітря, воду та грунти. Адже десятки тисяч курей бройлерів є джерелом аміаку. Повідомляє власкор ВІККА.

АНАТОЛІЙ САМАРЧЕНКО, ЖИТЕЛЬ СЕЛА СТАРОСІЛЛЯ:
Заходимо в хату. Щільно зачиняємо вікна, двері. Бо на вулиці знаходитися неможливо. Просто відчуваєш, що у роті щось не те.

За словами місцевих, забруднення потрапляють у грунтові води, через те вода у дворах, які розташовані поряд із фермою, непридатна для вживання.
Наталія Ільченко, яка живе через дорогу від фабрики, воду зі своєї криниці використовує лише для господарських потреб. Для їжі або миття посуду родина воду купує або набирає в сусідів.

старосілля
НАТАЛІЯ ІЛЬЧЕНКО,  ЖИТЕЛЬКА СЕЛА СТАРОСІЛЛЯ:
Я особисто не проти виробництва, але все повинно бути в рамках чинного законодавства. Розуміємо, що людям потрібно працювати, потрібні робочі місця. Але все повинно бути в рамках чинного законодавства.

Скаржиться і пан Леонід, який живе по іншу сторону від птахоферми.

ЛЕОНІД УДОВИК, ЖИТЕЛЬ СЕЛА СТАРОСІЛЛЯ:

У повітрі стоїть смрад і таке відчуття оцього аміаку, що, пробачте, рвати хочеться. Це катівня. Я вважаю, що найвища цінність — це людське життя.

У минулому році воду з криниці пані Наталії відправляли на експертизу. Результати показали: вміст амонію в рази вище допустимої норми. Люди писали колективні звернення у держінстанції, але важелів впливу на бізнес поки не знайшли.


АНАТОЛІЙ САМАРЧЕНКО, ЖИТЕЛЬ СЕЛА СТАРОСІЛЛЯ:
Вони не бачать підстав для перевірки цього підприємства. Це, зокрема, Держспоживслужба, Екологічна інспекція. От у мене є документи. Вони посилаються на постанову Кабінету Міністрів, яка забороняє під час військового стану проводити перевірки.

Турбує жителів Старосілля також вивезення відходів. Просто при дорозі неподалік села з’явилися купи відпрацьованого матеріалу, який стелять у курниках.

Директор товариства Омега-3 каже: до діалогу з громадою відкритий. Претензії селян вважає необгрунтованими.

ВОЛОДИМИР ЛИСНЯК, ДИРЕКТОР ТОВАРИСТВА ОМЕГА-3:
Причина забруднення води не в нас. Вода тут і була забруднена, коли ми запускалися. Ми самі страждаємо від цього, тому що коли курці давати брудну воду, вона не росте, вона хворіє. Ми змушені обеззаражувати воду, яку ми теж беремо зі свердловини.

омега 3
Що ж до відходів, каже домовилися про їх вивезення з місцевими фермерами. Послід, мовляв, забирають на добриво.

ВОЛОДИМИР ЛИСНЯК, ДИРЕКТОР ТОВАРИСТВА ОМЕГА-3:
Так як у нас немає техніки, ми з фермерами домовляємося, вони приїжджають своїми тракторами, забирають і вивозять його на свої поля.

Голова Мліївської ОТГ вже видав розпорядження про створення комісії. Фахівці дадуть обгрунтовану оцінку питанню. Планують залучити екологів, продспожислужбу та лабораторний центр.

ВАСИЛЬ МИКИТЕНКО, ГОЛОВА МЛІЇВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ:
Є певні аргументи, але вони недостатні як із одної сторони, так і з іншої. Я за виробництво, але не любою ціною. Не за рахунок безпеки людей. Не за рахунок людей, які з різних причин потрапили у цю санітарну зону.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, Телеканал ВІККА

4 1 голос
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
1 Коментар
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Таня
Таня
11 місяців тому
Рейтинг статті :
     

Найвища цінність це життя? А ви не забули що на планеті ми мурахи а точніше навіть деякі конкретні паразити. Завдяки флорі і фауні ми живі. Завдяки лісам, чистому повітрю, чистим водоймам. Життя наше нічого не стоїть без усього цього. І мені шкода що деякі так сказати паразити, цього не розуміють а тому забруднюють навколишнє середовище. А те що все повинно бути по законодавству нашої країни, то це вірно.

Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

“Можливі підтоплення у верхів’ї Кременчуцького водосховища” – Ігор Табурець

Найближчі кілька днів, унаслідок пропуску води через каскад дніпровських водосховищ і рясних дощів, можливі підтоплення заплав і понижених прирічкових...

Хвороби хребта, через які можуть звільнити від військової служби

Оприлюднили список хвороб хребта, при яких особу визнають непридатною до військової служби у Збройних Силах України. Згідно з новим закону...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

1
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x