НовиниЧеркаси"Сказали, третього не зареєструємо": як живуть люди без паспорта...

“Сказали, третього не зареєструємо”: як живуть люди без паспорта і хто в цьому може допомогти (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

Поки двоє малюків бавляться, Сєлєна готує до запікання тісто на хліб. Молода жінка зізнається: протягом життя звикла працювати руками. Адже не мала атестату про освіту і мусила працювати неофіційно. Та нині їй допомогли у благодійному фонді. З допомогою адвокатки жінці допомогли отримати паспорт. Повідомляє власкор ВІККА

Сєлєна вчилася у школі, ходила на роботу, створила сім’ю. Але за ці 27 років не мала ніяких тому документальних підтверджень. Мама народила Сєлєну у Придністров’ї у період воєнного стану, тому не змогла зробити дитині свідоцтво про народження. Згодом родина переїхала до родини батька у Шахтарськ на Донеччину. Уже доросла Сєлєна у 2014 році мусила переїхати на Черкащину, де створила сім’ю і народила двох дітей. 

СЄЛЄНА МОВІЛА 

Прививки не можу їм зробити, в садочок не можу влаштувати. Я не отримую дитячих. В садік ми не ходимо. Є проблеми з документами їхніми. Нам не хочуть допомагати переробити свідоцтво про народження. Там немає громадянства мого в свідоцтві. Я є, але мене нема. Я нічого з цим зробить не можу.

Не зазначене громадянство матері може призвести у майбутньому до проблем з отриманням паспорта у дітей. Тому спільно з адвокаткою намагаються оновити свідоцтва. Сєлєна розповідає: багато років не полишала спроб зробити собі документи. Адже через відсутність паспорта не отримала шкільний атестат, мусила працювати неофіційно. В усіх державних установах було складно чогось добитися. 

СЄЛЄНА МОВІЛА 

Я дуже хвилювалася, бо думала, як це, я не заберу свою дитина з пологового. Коли я йшла реєструвати другу дитину, дуже багато негативу було в мою сторону. Казали мені «За третім не приходьте, ми його реєструвати не будемо». Було дуже прикро.

Допоміг Сєлєні благодійний фонд «Право на захист». Адвокатка Олена Сібільова пояснює: зробити собі документи самотужки людям без громадянства дуже складно. 

ОЛЕНА СІБІЛЬОВА, АДВОКАТКА БФ «ПРАВО НА ЗАХИСТ» 

Законодавство вибудуване таким чином, що людина без документів нічого не може зробити. отримати паспорт не могла без свідоцтва. Отримати свідоцтво вона не могла без паспорта.

Щоб розірвати замкнуте коло Сєлєни, робили запити у Молдову. Потім через суд встановлювали факт народження. Долучився її батько. 

ОЛЕНА СІБІЛЬОВА, АДВОКАТКА БФ «ПРАВО НА ЗАХИСТ» 

І через суд, коли ми встановлювали факт народження, ми змогли провести днк-експертизу, яка підтвердила кровну спорідненість, і після цього було підтверджено, що вона народжена від громадянина україни. Отримала паспорт за законом про громадянство.

Процес тривав більше року. Врешті Сєлєна гордо показує такий омріяний паспорт. 

Олена Сібільова зазначає: відновлення документів – це тривалий процес, який часто потребує навіть більше року. Адвокатка працює на дві області: Черкаську та Кіровоградську. Щотижня до неї звертаються від 3 до 10 осіб без громадянства. Таким людям часто недоступні освіта, медицина, офіційна робота. Сєлєна ж зізнається: долати труднощі звикла і в усьому, що підкидає доля, знаходить ресурс. 

СЄЛЄНА МОВІЛА 

Якраз оці труднощі може і дають наснагу. Тому що якби не мої труднощі, не було б у мене дітей. Не було б багато знайомих. У мене дуже класні куми у дітей. Дуже класні, дуже допомагають.

Олеся ОМЕЛЬЧЕНКО, Іван ДУДА, ТЕЛЕКАНАЛ ВІККА

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x