НовиниЧеркащинаСиноптики озвучили позитивні прогнози на врожаї черкащан

Синоптики озвучили позитивні прогнози на врожаї черкащан

-

- Advertisment -

Цьогорічний червень продовжує тішити помірними температурами та періодичними зливовими дощами. Температура, порівняно з початком місяця, підвищилася, проте вдень не перевищувала 24-27 градусів, а вночі нижче 12 не опускалися.

Такі температури відповідали оптимальним значенням для рослинності, що зумовило активний розвиток теплолюбних та городини. Про це розповідає у Facebook начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Дощі пройшли скрізь, проте по території області, навіть в межах одного населеного пункту, розподілялися дуже нерівномірно, подекуди супроводжувалися шквалами та градом.

За такої погоди на більшості площ території області вологозапаси ґрунту залишалися на достатньому рівні під усіма культурами і на рівні найвищих значень для останніх років. Лише на окремих площах південно-східних районів, зокрема в Чигиринському районі, під озимою пшеницею, в якої завершився критичний період розвитку до вологи, відмічалося їх зниження до критерію ґрунтової засухи – менше 50 мм у метровому шарі. Проте, після визначення кількості продуктивної вологи у ґрунті, у цьому районі подекуди пройшли значні дощі, тож є надія на їх покращення.

Не пощастило господарствам, де відмічалися значні зливи, сильні пориви вітру, град, та виникали умови для полягання посівів, пошкодження плодів фруктових дерев, городини. На щастя, таких площ в області не багато. Тож в масштабах області нічого критичного для формування врожайності наразі не спостерігається.

Проте слід пам’ятати, що за такої погоди добре розвиваються бур’яни, шкідники (на городніх дошкуляє попелиця) та грибкові хвороби. Тож щоб не втратити майбутній врожай необхідно завчасно подбати про їх захист.

До уваги садоводів: 11-14 червня в області (в Черкасах 13 червня) підійдуть строки боротьби з гусеницями яблуневої плодожерки, відродження яких починається при досягненні суми ефективних температур вище +10° – 230 °С.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині завершилась нерестова заборона на вилов риби.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x