НовиниЧеркащинаСиноптики Черкащини прогнозують високий врожай ранньої групи зернових

Синоптики Черкащини прогнозують високий врожай ранньої групи зернових

-

- Advertisment -

Південь України вже жнивує. Цьогоріч на полях Черкащини засіяно близько 250 тис. га ранніх хлібів. Однак погодні умови змусили хліборобів похвилюватися за майбутній урожай.

Досить згадати літньо-осінню посуху торішнього року, квітневі заморозки, часті літні зливи та шквальний вітер. Про це розповідає у Facebook начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Весняно-літня вегетація відбувається за мінливої погоди. А фенологічних розвиток більшості сільгоспкультур наразі в області із випередженням середніх багаторічних строків на 1-2 тижні.

За агрометеорологічними прогнозами, цьогоріч на Черкащині очікується врожай ранньої групи зернових близький до рекордного.

Так, за спостереженнями агрометеорологів, на тестових полях області зерно озимої пшениці скрізь досягло молочної, а на окремих площах південно-східної частини, де вологозапаси ґрунту найнижчі – воскової стиглості та практично готове до збирання. Перехід від воскової до повної стиглості – це чисто фізичний процес і знаходиться в повній залежності від вологості повітря. В середньому цей процес становить 9-10 діб.

За статистикою, впродовж 30-35% терміну жнив, спостерігаються дощові дні в які збирати врожай неможливо. Найбільш складними жнива залишаються за 2004 та 2011 роками, коли опадів за 12-14 діб випало до 40% річної норми.

За синоптичними розрахунками, підсиханню зерна в кінці червня – на початку липня перешкоджатимуть періодичні дощі, тому хліборобам не слід зволікати з початком жнивної кампанії, адже одночасне дозрівання ранніх хлібів, як і торік, створить напруженість в її проведенні.

Розумним вибором буде недопущення спалювання пожнивних решток.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у селі Худяки внаслідок аварії перекинулась автівка.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x