НовиниЧеркащинаСільський староста на Уманщині викинув труп хворого коня гнити...

Сільський староста на Уманщині викинув труп хворого коня гнити в спеку (ФОТО)

-

- Advertisment -

Староста села Максимівка на Уманщині Станіслав Важинський викинув труп хворого коня в лісосмугу. Тварину не закопував. Тіло пролежало на спеці два дні. Це викликало обурення серед місцевих жителів. Підозрюють, що кінь міг загинути від сказу, пише журналіст "Вечірніх Черкас" Сергій Радченко.

"20 серпня під вечір мої інспектори знайшли у посадці неподалік від Максимівки цього коня, – розповідає голова комітету з охорони навколишнього середовища Черкаської області Ерекле Бердзенішвілі. – Розпитали людей і знайшли власника. Ним є сільський староста. Виявилося, що незадовго до загибелі, тварина вела себе агресивно й ламала паркани. Є ознаки сказу. Йому потрібно було викликати фахівців, аби ті встановили причину смерті. Він же холоднокровно найняв маніпулятор і вивіз у посадку. Цим він порушив усі санітарні норми. Різні собаки чи лисиці могли почати рвати тушу й тим самим поширювати цю страшну хворобу".

Хвору тварину виявив місцевий фермер Олександр Кривоніс. За сумісництвом є інспектором комітету з охорони природи. Труп лежав за кілька метрів від його землі.

"Важинський думав, що зможе викинути й ніхто не буде знати, – впевнений Кривоніс. – Він не знав, що там мої земельні ділянки. Це ж староста і має показувати гарний приклад. Натомість зробив таку неприємність. Коли його кінь сказився, то побив йому ворота.  Все побив. Ймовірно був таки сказ. Вранці вивіз, але ж люди бачили. Проте бояться щось говорити. Він вважає себе королем села".

Староста Максимівки Станіслав Важинський підтверджує, що справді породисту тварину викинув він. Кілька років тому придбав його у місті Фастів на Київщині.

"Можна сказати, в нас загинув член сім’ї, – коментує Важинський. – Я все життя пов'язаний із кіньми. Колись навіть постраждав від них – втратив око. 2 роки тому у Фастові придбали спортивного коня. Звали Гордий. З 19 на 20 серпня почув, що наш собака почав гавкати. Гордий якось неспокійно себе поводив. Вивів його. Він походив, побрикався. Десь о 4 ранку поїхав до місцевого ветеринара. Той дав мені ліки, щоб я сам вколов тварині. Але це не допомогло й вона померла. У нас раніше був скотомогильник біля лісосмуги. Я найняв навантажувач і вивіз труп туди".

Підозри екологів щодо сказу Важинський не підтверджує. Запевняє, що перегодував тварину.

"Перегодував зерном, – пояснює староста. – Зазвичай я з вечора замочую зерно кукурудзи. А це замість одного черпака дав два. Я не збирався нічого приховувати. Готовий понести відповідальність. Не звернувся до спеціалістів, бо був у стресі. Але ж я й знав, від чого він помер".

Після звернення керівника комітету з охорони навколишнього середовища на місце виїхали фахівці з Держпродспоживслужби. Вони з’ясовують причину загибелі тварини.

"Зараз проводимо лабораторні дослідження і попередніх висновків немає, – каже начальник Головного Управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Альона Бойко.  – Перевіряємо на сказ, "сибірку" й токсичність кормів. На перевірку сказу треба 10 днів, поки будуть готові результати аналізів. Тварину вже знищили".

Старосту села тепер можуть покарати через неналежне утримання скотомогильника. Екоактивісти ж запевняють, що місця захоронення ніколи в селі офіційно не було.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Уманщині місцеві жителі знайшли труп коня.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Пішов із життя відомий черкаський тренер

Пішов із життя видатний тренер-викладач із боксу Віктор Андрійович Кіхтенко, який присвятив своє життя розвитку цієї спортивної галузі. Про...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x