НовиниЧеркащинаШвидко та безболісно: унікальна операція на серці стала доступною...

Швидко та безболісно: унікальна операція на серці стала доступною черкащанам

-

- Advertisment -

Без болю, розрізів, жодної краплі крові та тривалої реабілітації. У Черкаському обласному кардіологічному центі провели унікальну операцію на серці. Жінці із дефектом міжпередсердної перетинки встановили оклюдер. Таку операцію хірурги Черкаської області провели вперше.

Про усі тонкощі, нюанси та застереження оперативного втручання дізналася кореспондентка сайту vikka.ua.

Коли звичайне обстеження рятує життя

Дефект міжпередсердної перетинки – це вроджена патологія і виявляють її вже у перші дні життя, коли лікар прослуховує серцебиття малюка звичайним стетоскопом і одразу чує шум. Після виявлення відхилення, отвір має бути закритий у мінімальні періоди – з пів року до трьох після народження. Однак, трапляються випадки, коли люди з цією патологією доживають до дорослого віку. Тоді має бути проведене невідкладне оперативне втручання.

Саме таку проблему виявили у 31-річної Оксани Сабадаш із Черкас. Жінка зізнається, тривалий час вона відчувала біль у серці, після тривалих фізичних навантажень відчувала задуху. Вона вирішила пройти звичайне обстеження, але отримала невтішний діагноз. Виявляється, усе життя вона мала дефект міжпередсердної перетинки, який чомусь не діагностували раніше. Окрім цього зайвий отвір між камерами серця вже розширився на понад 14 мм, а це вже критичний показник. Тому операцію лікарі призначили терміново.

Фото: Олег Журба

«Мене турбувало серце, але я думала, що це більше нервове. У студентські роки я робили повний огляд, але тоді цього чомусь не виявили, в 2016 році я робили УЗД, де знов цього дефекту не виявилося», – розповідає Оксана.

Під час обстеження кардіологи обласного центру вирішили, що дефект потрібно усунути за допомогою спеціального новітнього девайсу – оклюдера, і втручання потрібно провести якомога швидше. Адже через таку хворобу значно збільшується навантаження на легені, що спричиняє ряд супутніх захворювань.

«Це дуже актуальна операція особливо для жінок, які ще не народжували. Тому що, коли жінка виношує дитину і народжує, збільшується навантаження на серце і буває дуже часто стан парадоксальної емболії, коли кров із правого передсердя може потрапити до лівого і в кінцевому результаті – до головного мозку та викликати інсульт. Тому потрібно дуже ретельно підійти до цієї операції та провести її якомога швидше. Особливо коли пацієнт вже у дорослому віці», – зазначає головний позаштатний кардіохірург управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Олег Журба.

Така звістка шокувала Оксану. Молода жінка зізнається, спершу дуже боялася наважитися на операцію. Однак лікарі змогли переконати її, що все буде абсолютно безболісно, швидко та з мінімальним часом реабілітації, а головне – забезпечить тривале та комфортне життя. Та й саме оперативне втручання було без розрізів та тривало всього 30 хвилин.

«Перед операцією мені сказали, що я відчую легке запаморочення, а потім засну. Прокинулася вже в палаті і дуже захотіла пити. По відчуттям, операції ніби й не було, ніякого дискомфорту не відчувала. На третій день після втручання я вже повернулася додому», – говорить Оксана Сабадаш.

Фото: Олег Журба

Тепер вона може вести звичний спосіб життя. Лише перший місяць прооперована жінка не може робити фізичні навантаження, протягом півроку має приймати аспірин та берегти себе від вірусних та інфекційних захварювань.

“Можна сказати, що потрібно жити, як і до цього. Зараз я перебуваю вдома, почуваюся добре і вже запланувала поїздку до Єгипту на відпочинок”, – поділила своїми планами черкащанка.

Щорічно в Україні проводять близько півтисячі таких операцій. Однак зазвичай роблять їх маленьким дітям. Та зараз через покращення технологій обстеження за рік виявляють близько 30 дорослих з дефектом міжпередсердної перетинки.

Небезпека патології

Така патологія являє собою отвір між правим та лівим передсердями серцевої камери. У здоровому вигляді між ними знаходиться овальна ямка, так звана перетинка, і вона не повинна мати отвору.

«Тиск в лівому передсерді, яке постачає до органів та тканин насичену киснем кров, більший. Однак, через зайвий отвір кров постійно скидалася у правий шлуночок і передсердя. Це призводить до постійної задишки, порушення ритму серця та дискомфорту – зазначає Олег Журба.

Він додав, що кров у правому передсерді йде від органів і вона ще не отримала кисню. Тому, якщо вона потрапить через отвір до лівого передсердя, організм недоотримає відповідно кисню, що може призвести до тяжких наслідків, інвалідизації та, навіть, смерті пацієнта.

«Все має бути зроблено вчасно. Я закликаю люди, які мають таку патологію в дорослому віці – обов’язково звертайтеся до кардіоцентру. Зараз така операція для пацієнта пройде з мінімальними затратами», – підкреслив кардіохірург.

Особливості оперативного втручання

За словами Олега Журби, раніше пацієнтам із такою патологією у 100% випадках проводили відкриту операцію на серці та зашивали зайвий отвір, або ставили спеціальну латку. Таке втручання мало дуже багато ризиків, оскільки супроводжувалося зупинкою серця та зниженням температури тіла.

Однак зараз кардіохірурги почали практикувати нову технологію проведення такої операції – встановлення спеціального девайсу – оклюдера. Саме він імітує необхідну перетинку між передсердями. Вводять його через стегнову вену невеликим катетером до правого передсердя. Через зайвий отвір механізм просувають у ліве передсердя та закупорюють його. Потім катетер відкручують від девайсу та виводять з вени.

Оклюдер складається із сітчастої речовини, яка не відштовхується організмом та з часом вкривається епітелієм. Тому організм думає, що це його власна тканина. Антикоагулянтної терапії та заміни через деякий час цей апарат не потребує.

«Це абсолютно безболісна процедура, яка займає близько 30 хвилин часу. У момент операції хворий перебуває не під наркозом, а на седативних препаратах – у стані напівсну. Тож, замість тривалої операції та складної реабілітації, які б раніше чекала на пацієнта, тепер – виписка зі стаціонару вже на другий день після процедури та мінімальні застереження лікарів», – зауважив головний позаштатний кардіохірург управління охорони здоров’я Черкаської ОДА.

Ціна питання – безкоштовно

В обласному кардіоцентру працюють ендоваскулярні спеціалісти, які займаються встановленням девайсів через судини. Вони проходили стажування та спеціалізацію за кордоном. Підвищували кваліфікацію декілька разів. Тому до такого оперативного втручання вони були готові технічно. Проблема полягала лише у вартості обладнання для проведення цих операцій.

Ще кілька років тому таке оперативне втручання було недосяжною для пересічних громадян. Оскільки лише вартість самого оклюдера стартувала від 6-7 тисяч доларів. З часом ціна суттєво знизилася і минулого року для Черкаського обласного кардіологічного центру було придбано спеціальне обладнання для проведення такої операції. За рахунок державної програми Черкаському кардіоцентру було безкоштовно передано 6 таких оклюдерів. Один з них і встановили Оксані Сабадаш.

«Зараз у нас залишилося ще 5 таких апаратів, вони різного розміру. Тому, якщо хтось має таку патологію вже у дорослому віці, то ласкаво просимо. Ми зможемо їх поставити таким пацієнтам абсолютно безкоштовно. Більшістю препаратів центр також забезпечений – зазначив Олег Журба.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкаській обласній лікарні успішно провели унікальну операцію.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x