НовиниЧеркащинаШтами грипу мутують: лікарі закликають черкащан ретельно підготуватися до...

Штами грипу мутують: лікарі закликають черкащан ретельно підготуватися до сезону захворювань

-

- Advertisment -

З початком холодів на Україну насувається і цілий коктейль вірусів грипу. За інформацією фахівців, один з них дуже схожий на А/H1N1 (свинячий грип), який викликав пандемію у 2009 році. Лікарі закликають не боятися сезону грипу, а готуватися до цього періоду конструктивно та заздалегідь. Сайт vikka.ua дізнавався, як протистояти хворобам та підсилити імунітет.

Наразі у Черкасах спостерігається незначне підвищення захворювання на ГРВІ, а випадків захворювання на грип не зафіксовано. Про це сайту повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Надія Гетьман.

Фахівець зазначила, що наразі у Черкасах спостерігається незначне підвищення захворюваності на ГРВІ. В аптечних мережах вже з’явилися вакцини проти трьох штамів грипу: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 – подібний вірус; A/Hong Kong /4801/2014 (H3N2) – подібний вірус; вірус B/Brisbane/60/2008.

gazeta.lviv.ua

Оскільки штами вірусу мутують і мігрують з однієї земної півкулі на іншу, медики приблизно знають, на яке захворювання чекати у новому зимовому сезоні.

"Michigan схожий на свинячий грип, який був у нас у 2009 році. Про інші штами нам теж відомо, оскільки на південній півкулі вже завершився зимовий сезон і медики дослідили, чим саме там хворіли люди. Тепер ці віруси, скоріш за все, будуть і у нас", – пояснила Надія Гетьман.

Вона підкреслила, що пік захворюваності на грип припадає на період перед святкуванням Нового року та у лютому. Саме тоді зазвичай оголошують карантин у навчальних закладах.

За її словами, показником рівня захворюваності на грип та ГРВІ у місті є діти.

"Діти до 5 років – це лакмусовий папірець. Дорослі, коли погано почуваються, часто не звертаються до лікаря, а коли хворіє дитина, лікаря майже завжди викликають", – зазначила Надія Гетьман.

unian.net 

За її словами, у минулому осінньо-зимовому сезоні 2016-2017 років у Черкасах не було зафіксовано летальних випадків внаслідок захворювань на грип.

"Людина може перехворіти грипом, навіть не помітивши це, навіть без температури. Наприклад, особа просто прийшла додому з відчуттям перевтоми, у неї ломить тіло. Але з часом ці відчуття минулися і людина вважає, що грип її не торкнувся. А насправді вона перенесла хворобу у легкій формі", – пояснила заступник директора департаменту охорони здоров’я.

Здорове харчування, вживання великої кількості якісної води, активний спосіб життя, правильний режим сну та уникнення стресів. Таких нескладних правил радить дотримуватися черкащанам обласний імунолог, завідувач алергологічного відділення Черкаської обласної лікарні Наталія Гармаш.

У такий спосіб можна значно підсилити свій імунітет. Це не означає, що інфекції на 100% оминуть людину, але перебіг захворювання може пройти значно легше.

Лікар закликає містян провести так звану ревізію своїх звичок щодо харчування.

"Найбільш дієвий спосіб покращити імунітет – пити до 2 літрів чистої води протягом доби. Раджу вживати натуральний йогурт з живими бактеріями. Краще, щоб він був виготовлений вдома і без застосування різних домішок. Йогурт гарно впливає на слизову кишківника, який підтримує імунітет в організмі. Треба виключити з раціону так звані шлакові продукти: ковбаси, майонези, кетчупи, а також зменшити кількість вживання м’яса", – зазначає фахівець.

Оскільки організму потрібен білок, вона радить вживати м’ясо птиці, але придбане не в магазинах.

"Бажано вживати горіхи, гриби, страви з овочів та фруктів. Організму потрібен цукор, але корисним буде лише той, що є у складі фруктів", – зазначає Наталія Гармаш.

azernews.az

Фахівець радить черкащанам змінити ставлення до стресових ситуацій. Адже у сезон застуд будь-які стреси, які знижують імунітет, погіршать перебіг захворювання і зможуть привести до серйозних ускладнень.

Підвищує ризики серйозно захворіти і малорухливий спосіб життя. Тож імунолог радить займатися спортом, принаймні більше ходити пішки і контролювати режим сну, який має тривати 7-8 годин.

"Загартований організм – непідступний для хвороб. Але починати таким чином укріплювати тіло краще поступово та з літа", – каже Наталія Гармаш.

Укріплювати імунітет можна і народними засобами. Тут на допомогу можуть прийти: малина, калина, елеутерокок, імбир та інші відомі гомеопатичні засоби. Але про них треба попіклуватися за 1-2 місяці до початку масових захворювань.

"Якщо вже захворіли, у жодному разі не можна з першого дня приймати антибіотики без консультації з лікарем. Адже шкода від них може бути набагато більшою, ніж користь", – закликає лікар.

У разі потрапляння людини у середовище, де є хворі, або, навпаки, намагаючись не заразити оточуючих, краще вдягати медичні маски. Їх треба міняти кожні 4 години.

"Не забувайте мити руки, провітрювати приміщення. А людям, які стикаються у соціумі з хворими, раджу займати активну позицію: робити їм зауваження, щоб не заражали оточуючих. Якщо ж уже захворіли, старайтеся залишатися удома та зберігати постільний режим", –  зазначає лікар-імунолог.

Крім того, медики традиційно закликають робити щеплення від грипу людям, які входять у зону ризику. До неї входять люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хворі на хронічні серцево-судинні захворювання, хворі на хронічні захворювання легенів та люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями, люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на "доступні" ліки для черкащан із міського бюджету використали майже три мільйони.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x