Новини"Шрапнель розлетілася і всіх зачепило". Поранені від вибуху під...

"Шрапнель розлетілася і всіх зачепило". Поранені від вибуху під ВР міліціонери розказали, як усе було (ФОТО, ВІДЕО)

-

- Advertisment -

В операційній ортопедичного відділення Черкаської обласної лікарні не вщухає робота. Там дістають осколки з поранених під час вибуху гранати під будівлею Верховної Ради черкаських міліціонерів. В ортопедичному відділенні 12 постраждалих, ще один – в нейрохірургії.

"Ось дістали осколок з кісточки (лодижка). Погане поранення. Роздробило", – говорить хірург Олесь Іванов, який щойно закінчив оперувати одного з міліціонерів. Із завідувачем відділенням ортопедії Олександром Дудником поспілкуватися не вдається – за планом він проведе в операційній майже весь день.

Поранених міліціонерів розташували в трьох палатах. Поспілкуватися дозволяють з тими, у кого найлегші травми.

"Ми були в Києві з п`ятниці. В понеділок зрання вже стояли на об`єкті. Активісти почали збиратися з 7.30-8.00. Стояли не в перших рядах, тому не можу сказати, хто з мітингуючих і коли сами проявляв найбільшу агресію", – пригадує події 31 серпня старший лейтенант Ігор Нечуйвітер зі Сміли.

"Десь в обід на нас полетіли димові шашки. Ми викидали їх назад. Всього 6-7 штук, а потім кинули гранату. Після вибуху намагався роздивитися, хто постраждав. Чи є серед них наші. Побачив пораненого товариша із Золотоноші", – розповідає міліціонер. Граната вибухнула за спиною у міліціонера, в результаті чого він отримав закриту черепно-мозгову травму.


Колеги травмованих міліціонерів прийшли їх провідати

Хлопці до уваги не звикли, тим більш давати коментарі пресі. Ще й після пережитих травм та стресів. Хтось з них намагається уникнути бесіди, а хтось справляється з ситуацією з гумором: "сьогодні в нас прийомний день – губернатор, журналісти". До того ж поріг палати постійно переступають товариші по службі.

Так, старший прапорщик міліції Віталій Діденко прийшов провідати друзів, яких витягав із зони ураження після вибуху. При цьому сам він отримав контузію і зірвав голос, поки надавав допомогу пораненим. "Спочатку кинули взрив-пакет, потім гранату. Шрапнель розлетілася і всіх зачепило. Медиків не вистачало. Намагалися перев`язати поранених, чим могли", – зазначає він.


Віталій Діденко підтримує поранених товаришів, з якими нічого не страшно

"Після подій, після того, як швидкі вивезли всіх постраждалих, я об`їздив 4 київських лікарні, провідував товаришів", – додає Віталій Діденко.

"Перша думка після вибуху під Верховною Радою була: що – знову?" – зазначає міліціонер і зізнається, що одразу згадав події Майдану, де черкаська міліція "забезпечувала порядок". Проводячи паралелі з подіями Майдану і вибухом під ВРУ, міліціонер каже, що активісти плутають систему, з якою борються, з представниками правоохоронних органів. Чоловік впевнений, що проблеми через прояви агресії не вирішуються.

"Міліціонери – вони люди присяги, їм дали наказ – вони стоять. Вони не відстоюють жодну точку зору. Якщо у вас претензії до депутатів та політиків, то спілкуйтеся з ними, ведіть переговори. Що можна вирішити, кинувши в людей гранату?" – обурюється Віталій Діденко.

Міліціонер переживає за товаришів і пояснює, що, можливо, вони врятували йому життя. Під час вибуху він стояв між двома колегами і можна сказати, що вони прикрили його собою від осколків. До речі, один з цих шматків заліза вже вилучили з тіла Сергія Зінченка.

Старший сержант спокійно показує свій осколок, який дістали в нього з шиї. Міліціонер уже чотири рази був у зоні АТО. Щоразу проводив там місяць і до всього, що сталося, ставиться по-філософському: "робота така".


Старший сержант Сергій Зінченко та прапорщик Роман Голубничий. Разом і служать, і лікуються)

При цьому міліціонери зазначають, що в Києві все ще легко обійшлося. Мовляв, якби кинули гранату найбільшого ураження Ф-1, яку, за словами Авакова, вилучили у злочинців, то "полягли б рядами".

Загалом черкаські міліціонери у складі загону особливого призначення в цьому році працювали на подібних заходах у Києві вже п`ятий раз. До цього були в Києві на Майдані, виїздили в зону АТО. Вони завжди там, де загрожує найбільша небезпека і ніколи не можуть сказати з впевненістю – чи повернуться живими.

"Я завжди знаю, коли чоловік їде на подібні заходи і дуже переживаю", – ділиться Ольга, дружина прапорщика Андрія Савченко, який під час вибуху отримав поранення в ногу та втратив багато крові.

"Для нас головне, що б ми повернулися додому в такому ж складі, в якому поїхати на завдання", – зазначає старший прапорщик міліції Віталій Діденко.

 

 

Галина Кобзар, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

На Черкащині відремонтують спорткомплекс, де завалилася покрівля

У Камянці, що на Черкащині, планують відремонтувати зал спортивного комплексу «Атлант». На ремонт виділяють понад 700 тис грн. Вже...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x