НовиниШоста хвиля мобілізації: кого заберуть до армії і чому...

Шоста хвиля мобілізації: кого заберуть до армії і чому у воєнкомів будуть проблеми

-

- Advertisment -

Видання "Сегодня" дізналося деталі шостої хвилі часткової мобілізації, яка повинна початися після 18 червня. За даними Генерального штабу, принципових відмінностей від п'ятої хвилі не буде. Спочатку призовники пройдуть підготовку в навчальних центрах і на полігонах, після чого будуть направлені для бойового злагодження у війська.

Основні спеціальності, які потрібні для комплектування Збройних сил, також не змінилися. Кількість людей, які будуть призвані в межах шостої хвилі, в Генштабі не розголошують. На думку фахівців, оскільки військові не змінюють принципів мобілізаційної роботи, значить, їм знову доведеться вирішувати проблеми, які вже виникали під час попередніх етапів мобілізації. А саме – боротися з масовою неявкою призовників до військкоматів.

Відмінностей нема

Газета "Сегодня" направила офіційний запит до Генерального штабу з проханням розповісти про особливості шостої хвилі часткової мобілізації, яка повинна початися в червні. Як відомо, нині триває п'ята хвиля, яка розпочалась 10 квітня і повинна була завершитися 8 червня. Перехід до п'ятого етапу військові не афішували, як і кількість людей, яких планується призвати. Днями стало відомо, що п'яту хвилю часткової мобілізації продовжили як мінімум до 18 червня.

Кількість військовозобов'язаних, яких планується призвати під час шостої хвилі, не розголошується і зараз (за неофіційними даними під час п'ятої хвилі закликали близько 20 тисяч осіб)

"Кількісні та якісні показники, а також порядок проведення черг мобілізації, є показниками мобілізаційного плану і це інформація з обмеженим доступом", – кажуть в Генштабі.

Там зазначають, що основні критерії громадян, які можуть бути призвані в межах шостої хвилі, не змінилися. Залишився таким же і перелік основних спеціальностей, які цікавитимуть Збройні сили: "Це розвідники, танкісти, артилеристи, зв'язківці, сапери, механіки-водії, водії".

Чи не буде принципових відмінностей і в порядку підготовки мобілізованих: "Військовозобов'язані будуть призвані на курси підготовки та підвищення кваліфікації, навчальні центри, загальновійськові полігони, де отримають відповідну підготовку за військово-обліковою спеціальністю, після чого будуть спрямовані на комплектування військових частин Збройних сил, де пройдуть бойове злагодження".

Конкретних термінів початку оповіщення військовозобов'язаних у межах шостої хвилі в Генштабі не назвали. Не розголошуються поки і терміни початку їх навчання.

З досвіду п'ятої хвилі перші мобілізовані були направлені в навчальні центри вже 22 квітня, через 12 днів після початку мобілізації.

Зазначимо, що військові можуть самостійно визначати, коли починати і коли закінчувати проміжні етапи часткової мобілізації. Основні її межі вже визначені відповідним указом президента Петра Порошенка, який був підписаний 14 січня. Згідно з цим указом, мобілізація повинна тривати 210 днів, починаючи з 20 січня.

Про що мовчать у Генштабі

Інформаційний запит містив низку питань про труднощі проведення п'ятої хвилі мобілізації, про основні порушення, які були при цьому зафіксовані, а також про кількість тих, хто ухилився. Ці питання залишилися без відповіді.

Відкрита інформація свідчить про те, що воєнкоми зіткнулися з великими проблемами, через які п'яту хвилю і довелося продовжити. Це корупція у військкоматах, завдяки якій громадяни можуть "відкосити". Так головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що з 426 військових комісарів цього року за хабарі заарештовано вже 35.

Друга основна проблема – це небажання громадян приходити за повістками. Ще під час проведення четвертої хвилі офіцер прес-служби Генштабу Олексій Мазепа заявив про низький відсоток проживання громадян за місцем прописки, що пов'язано з міграційними процесами, а також ігноруванням правил перебування на військовому обліку.

Наприклад, у Львівській області, станом на червень, мобілізаційні плани виконані трохи більше, ніж наполовину. У час, що залишився, для п'ятої хвилі, воєнкоми планують "активніше вручати повістки". За даними прокуратури Львівської області, проводяться розслідування по 94 кримінальних справах, пов'язаних з ухиленням громадян від призову за мобілізацією.

Проблеми під час п'ятої хвилі спостерігалися і у Волинській області, повідомив в. о. начальника відділу оборонно-мобілізаційної роботи Волинського обласного військкомату Геннадій Лічман. За його словами, волиняни або не проживають за місцем прописки, або не відчиняють двері тим, хто вручає повістки, або просто відмовляються брати документ.

У місті Бердянську (Запорізька область) повістки вручаються всім водіям і пасажирам призовного віку, які в'їжджають в місто. До таких методів планують вдатися і в Дніпропетровській області.

"Лише на блокпостах співробітники ДАІ мають право зупиняти машини без пояснення причин. Під час зупинки працівники військкоматів і вручатимуть повістки", – повідомив заступник обласного військового комісара Сергій Полуциган.

За його словами, якщо водії і пасажири автомобілів пред'являть військові квитки, то питань до них не буде. В іншому випадку людина може бути запрошена до обласного військкомату для поновлення облікових даних. "У нас в області проблем з мобілізацією немає, але якщо не виконати звірку, то ми прогнозуємо, що в майбутньому вони можуть наступити", – пояснив Полуциган.

"Законом не встановлено, де саме і як саме повинна вручатися повістка. Тому співробітники військкоматів мають право вручати її будь-яким способом, що не суперечить статті 19 Конституції України", – роз'яснили в прес-службі Генштабу. Там запевнили, що повістка – це "не квиток в армію, а лише запрошення до військкомату для уточнення даних або проходження медогляду": "Наприклад, з тисячі оглянутих визнані придатними тільки 100 осіб. З цих 100 в армію підуть тільки 30".

Що далі

Координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат Дмитро Тимчук, заявив журналістам, що небажання громадян йти у військкомати пов'язано з банальним небажанням воювати. У цій ситуації вся надія на те, що мобілізаційні плани допоможе виконати місцева влада, але, за його словами, вони напередодні виборів не хоче псувати стосунки з людьми.

За даними Тимчука, там де мобілізацією займалися місцеві владці, вона була виконана на 30 %, а там де ці функції покладали на військкомати і державні адміністрації – на 60-70 %.

В ІС вважають, що під час проведення шостої хвилі військові будуть відчувати ті ж проблеми, що і на попередніх етапах, оскільки висновки з попередніх недоліків не роблять. Головний редактор сайту "Інформаційний Спротив" Юрій Карін зазначає, що місцева еліта регіонів, наближених до зони проведення АТО, вкладає місцевим жителям у голови думку про те, що немає сенсу гинути на цій війні.

"У Міноборони не змогли нічого протиставити інформаційним атакам, а плакати патріотичного змісту, які вивішуються на придорожніх бігбордах, не приносять ніякого ефекту. Системна робота з усунення недоліків не ведеться. Все вирішується адміністративними методами – узваленням відповідних законів", – вважає Юрій Карін.

За його словами, причини ухилення від часткової мобілізації такі ж, як і причини ухилення від строкової військової служби – від "страшно" до "навіщо мені це треба". Карін також зауважив, що мобілізовані відчувають проблеми із забезпеченням вже під час навчань.

Попри це, підготовка мобілізованих покращилася. "Вони більше їздять і більше стріляють. Це відбувається тому, що мобілізовані все-таки більше стали займатися бойовою підготовкою", – резюмував Юрій Карін.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

День вишиванки у Черкасах зібрав майстринь народного мистецтва, артистів, політиків (ВІДЕО)

Черкаський сквер прикрасили вишитими рушниками. Тут зібралися місцеві жителі, вбрані у національний одяг - з нагоди Дня Вишиванки. Інформує...

На Черкащині відремонтують спорткомплекс, де завалилася покрівля

У Камянці, що на Черкащині, планують відремонтувати зал спортивного комплексу «Атлант». На ремонт виділяють понад 700 тис грн. Вже...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x