НовиниЧеркащина"Шматочок радянщини": черкаський мер запроваджує нові порядки у спілкуванні...

"Шматочок радянщини": черкаський мер запроваджує нові порядки у спілкуванні зі ЗМІ

-

- Advertisment -

Тотальний контроль. У комунікації між черкаськими журналістами та посадовцями міськради – нові закони. Відтепер, перш ніж оприлюднювати коментарі для ЗМІ, очільники департаментів зобов’язані в письмовому вигляді узгоджувати вміст "сказаного" з управлінням інформаційної політики. Відповідне розпорядження видав 6 серпня міський голова Черкас Анатолій Бондаренко.

Новий порядок взаємодії посадових осіб органів місцевого самоврядування зі ЗМІ потрапив днями до рук журналістів телеканалу "ВІККА" і набув розголосу в соцмережі. Ба більше, дописувачі охрестили новоспечене розпорядження "шматочком радянщини".

Тим часом на мерське розпорядження відгукнулись у Національній спілці журналістів України. Секретар спілки Валерій Макеєв наголошує – нововведення міського голови грубо порушує засади свободи слова та суперечить ЗУ "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації".

Так, стаття 2 закону говорить про те, що ЗМІ мають право висвітлювати всі аспекти діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування. А ті, своєю чергою, зобов'язані надавати журналістам повну інформацію про свою діяльність через відповідні інформаційні служби органів державної влади та органів місцевого самоврядування, забезпечувати журналістам вільний доступ до неї (крім випадків, передбачених Законом України "Про державну таємницю", не чинити на них будь-якого тиску і не втручатися в їхній виробничий процес.

Наголосимо, що ЗМІ можуть проводити власне дослідження і аналіз діяльності органів державної влади, їхніх посадових осіб, давати їй оцінку, коментувати.

Стаття 6 доповнює: медіа не обмежені способами збирання інформації про діяльність органу місцевого самоврядування.

Валерій Макеєв наголошує, що за порушення цього законодавства передбачена дисциплінарна, цивільно-правова, адміністративна та навіть кримінальна відповідальність.

"Щодо кримінальної відповідальності, зазначу, що ч.1 ст.171 ККУ передбачено: умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років", – додає секретар НСЖУ.

Позиція Національній спілці журналістів України категорична – протиправний акт, підписаний Анатолієм Бондаренком, має бути скасовано. Адже порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування встановлено законом та не може бути змінений розпорядженнями міського голови.

Згодом, як стало відомо журналістам телеканалу, до розпорядження внесли зміни. Нині вони проходять інстанції погодження.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах продовжуватимуть боротьбу з "тарифним геноцидом".

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x