додому Новини Черкащина Шлях від Києва до Кременчука: коли зроблять міст через Сулу?

Шлях від Києва до Кременчука: коли зроблять міст через Сулу?

0
міст Сула

На мосту через річку Сула, яка розмежовує Черкаську та Полтавську області, триває масштабний ремонт. Відповідне відео опублікував нещодавно Укравтодор. Монументальність конструкцій заворожує. Однак у жителів Іркліївської ОТГ, що розташована поруч на території Черкащини, будівництво викликає не лише захоплення, але й чимало транспортних незручностей.

міст Сула

Міст поблизу с. Липове Кременчуцького району на дорозі Н-08 Бориспіль – Маріуполь стоїть на межі Черкаської та Полтавської областей з 1962 року. Як пояснюють в Автодорі, до ремонту споруда не витримувала сучасні навантаження, окремі елементи мосту – деформаційні шви та опорні частини під залізобетонним прогоном – були у непрацездатному стані. Тому у березні розпочали його масштабну реконструкцію, і проїзд ним перекрили.

Про автобус Київ-Кременчук

У жителя Києва Олександра Буки родичі проживають у селі Жовнине Іркліївської ОТГ. Раніше чоловік їздив до них автобусом Київ-Кременчук. Через ремонт мосту цей маршрут тепер через Іркліїв не ходить. Тож доводиться встигати сісти біля Золотоноші на автобус «Черкаси-Жовнине», який їздить кілька днів на тиждень 2-3 рази на добу.

– Мені та багато кому з Києва досить незручно їхати. Доводиться підлаштовуватися під жовнинський автобус та перехоплювати його о 15.40 на Золотоніському КП. Іноді намагаюся спіймати когось через Bla Bla Car, але тих, хто їде в тому напрямку, знайти складно,  – говорить Олександр Бука.

карта

– Багато місцевих людей навчається або працює у Кременчуку. – говорить жителька села Жовнине Валентина Корнієнко. – Та й при переселенні (створенні Кременчуцького водосховища- у 50-х роках ) розділились родини. Зараз діти і батьки роз’єднані цим будівництвом. Ми добре розуміємо, що чим довше будують, тим більше відмиють. Але ж люди хворіють, помирають. Я вже не говорю про сільгоспвиробників, яким тепер набагато складніше з вивезенням продукції. Багато молоді учиться чи проживає в Києві, а звідти теж складно тепер діставатися.

Шукаємо об’їзні шляхи

Проїзд через міст закрили з березня цього року. Обіцяли завершити реконструкцію у вересні, але ці сміливі плани досі не здійснилися.

Київ Кременчук
Київ Кременчук об’їзд Липове

Тим, хто їде трасою Н-08 Бориспіль – Маріуполь, Автодор запропонував обминати Липове через Чорнобай та Оржицю. Щоправда, цю дорогу автомобілісти не дуже люблять. Так, кременчуківець Денис Боздуган їздить до родичів у Жовнине правим берегом Дніпра – через Чигирин і Черкаси.

– Особисто мені ця дорога більше всього подобається – говорить Денис. – Вона не така вбита, як через Оржицю, а відстань та сама. Але їхати довше, бо через всі Черкаси та Чигирин. Дуже мальовнича траса, поганий відрізок дороги тільки перед Чигирином (як їхати з Кременчука), але не критично.

Денис Боздуган розповідає: через Липівський міст доїхати до рідних можна було години за півтори, це близько 100 кілометрів. Тепер доводиться їхати через Черкаси і долати відстань 230 кілометрів.

Існує ще один досить незвичний спосіб скоротити шлях: поромна переправа через Сулу. Одну з таких влітку показувало Суспільне Полтавщини.

Коли зроблять міст?

Нині ж Автодор повідомляє: на мосту фінішувало насування металевого фермового прогону. Вага конструкції сягає 520 тонн. Насування здійснювали за допомогою потужних гідравлічних домкратів. Далі –капітальний ремонт правобережних заплавних прогонів, які перебувають в аварійному стані.

міст Сула

Розпочали оновлення мосту саме з металевої прогонової будови, оскільки це найпроблемніша ділянка. На мосту вже демонтовано бар’єрне огородження та деформаційні шви, демонтовано два прогони, розпочато занурення шпунтового огородження. Підрядна організація ТОВ «МП «Мостострой» працює цілодобово.

Як повідомила Юлія Ткаченко, прес-секретарка Служби автомобільних доріг у Полтавській області, міст біля Липового завершать орієнтовно у третьому кварталі 2022 року.

міст Сула

А всім, хто їде з Кременчука у київському напрямку і навпаки, поки доводиться підлаштовуватися і сподіватися на здійснення обіцянок дорожників.

Олеся Безпалова

Як повідомляла раніше vikka.ua, заправляв за чужі бонуси: у Драбові засудили шахрая

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version