НовиниЧеркащинаШість способів, як черкащани можуть збільшити енергоефективність свого житла

Шість способів, як черкащани можуть збільшити енергоефективність свого житла

-

- Advertisment -

Зменшити споживання енергоресурсів, а відповідно й зекономити допоможуть основні енергозберігаючі заходи, використання альтернативних джерел енергії та участь у кредитних проектах. Так, можна виділити 6 безапеляційних кроків до енергоефективності будівель.

1. Обов’язковий облік – встановлення лічильників на газ (економія до 70%), воду (економія до 70%), електричну енергію. Так Ви оплачуватимете споживання по будинку не "за нормативами", а за фактично спожитий ресурс. Якщо помітите, що споживання різко зросло в порівнянні з минулим періодом – шукайте можливі несправності в системі, причини перевитрат. Для досягнення більшої економії рекомендується також встановлювати регулятор тепла чи автоматичний погодний регулятор у квартирі або приватному будинку. Такі пристрої дозволяють коригувати кількість поданого тепла залежно від погодних умов та сплачувати менше. Можливе також встановлення багатозонного лічильника електроенергії, коли це доцільно (споживач платить на 30% менше за електроенергію, спожиту вночі, при двозонному обліку та на 60% менше – при тризонному).

2. Заміна старого та низькоефективного обладнання на сучасне та економічне: заміна ламп розжарювання на LED освітлення (термін безперервної роботи світлодіода не менше 50 000 годин, що еквівалентно 11 рокам експлуатації при 12-годинний роботі в день – це на два порядки перевищує термін служби звичайних ламп розжарювання), використання датчиків руху для вуличних ліхтарів або світильників у під’їздах, використання системи вентиляції з рекуперацією, встановлення побутової техніки з низьким рівнем енергоспоживання (мають маркування "А" чи "А+"). Прилади такого класу мають ККД більше 90%та споживають на 30-50% менше електроенергії, ніж пристрої класу "В". Термін окупності більш дорогої енергоощадної техніки складає в середньому 2-3 роки.

3. Комплексна термомодернізація – заміна вікон та дверей на енергозберігаючі (з двокамерним енергозберігаючим склопакетом та опором теплопередачі більше нормативного 0,6; це дозволить скоротити наднормові втрати тепла до 40% та підвищити температуру в квартирах більш ніж на 2°С, термін окупності 3-7 років), теплоізоляція даху (окупність близько 7 років, зниження витрат до 30%, зовнішніх стін і цоколя (економія до 40%, термін окупності до 10 років), підвалу (якщо підвал не опалюється, утеплення дозволить підтримувати плюсову температуру 5-10°C). Важливо: утеплення фасаду потрібно здійснювати лише повністю. Клаптикове (поквартирне) утеплення (стосується багатоквартирних будинків) руйнує цілісність конструкції будинку. Таким чином зменшується строк його експлуатації. Комплексна термомодернізація забезпечить економію енергоресурсів майже вдвічі.

4. Модернізація систем опалення – встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП, термін окупності 1-3 роки), теплоізоляція трубопроводів (окупність близько 1 року), за необхідності промивка системи опалення (накип навіть товщиною до 1 мм приблизно на 15% знижує рівень тепловіддачі), встановлення високоефективного котла (ККД Більше 85%), використання терморегуляторів.

5. Використання відновлюваних джерел енергії – встановлення сонячних панелей та електростанцій, теплових насосів, сонячних колекторів (вакуумні та пласкі), встановлення вітроагрегатів (більше для приватних будівель). Такі системи потребують великих інвестицій спочатку, але дають можливість  використовувати природні та екологічно чисті джерела для отримання енергії. Великим попитом користуються на територіях, віддалених від загальних мереж та комунікацій. Додатковим бонусом від держави є можливість підключення до "зеленого тарифу" за умови, що споживання буде менше генерації. Зелений тариф – спеціальний тариф, за яким держава закуповує електроенергію у приватних осіб, згенеровану сонячними та вітровими електростанціями. Максимальна потужність приватної електростанції не повинна перевищувати 30 кВт.

6. Енергоощадна поведінка – найдоступніший метод економії: вчасне вимикання світла, побутових приладів, кранів, не закривати прилади опалення шторами та сторонніми предметами, провітрювати приміщення, використовувати світлі та теплі кольори в інтер’єрі, приймати душ замість ванної, встановити тепловідбиваючий екран позаду радіатора (збільшить температуру в приміщенні на 2-3 градуси) використовувати аераторні насадки на крани.

Використання альтернативних джерел енергії

Тепловий насос – це універсальний прилад, що поєднує в собі опалювальний котел, джерело гарячого водопостачання і кондиціонер. Основна відмінність від усіх традиційних джерел тепла або холоду полягає в можливості використовувати поновлювальну низькотемпературну енергію навколишнього середовища на потреби опалення та кондиціонування. Близько 75% від необхідної енергії для нагріву або охолодження тепловий насос фактично витягує з навколишнього середовища. Наприклад, для отримання 10 кВт теплової енергії необхідно затратити 2,5 кВт електричної. Енергію сонця можна використовувати як для отримання електроенергії (сонячні електростанції), так і для отримання гарячої води.

Фотоелектрична станція складається з фотомодулів (сонячних панелей), інвертора та комплексу різних з’єднуючих пристроїв. ККД серійних промислових сонячних панелей на сьогоднішній час, в залежності від технології, знаходиться в діапазоні від 7 до 20%. Вартість встановлення сонячної електростанції стартує від 1,1 долара за 1 Вт потужності станції. Приблизний середній термін окупності – 5,5-6,5 років, в залежності від потужності. Економічно доцільним та окупним є лише варіант з підключенням до загальної електромережі за "зеленим" тарифом (дає можливість продавати електроенергію в 6-7 разів дорожче, аніж ціна за спожиту енергію. Якщо зараз тариф – 1,68 грн/кВт (або 0,9 за умови споживання нижче 100 кВт в місяць), то продати можна за 0,18 євро, а це приблизно 5,29 грн./кВт. "Зелений" тариф діє до 1 січня 2030 року.

Сонячний колектор – це пристрій, призначений для збору теплової сонячної енергії. На відміну від сонячних батарей, які виробляють безпосередньо електрику, сонячний колектор виробляє нагрів теплоносія, який вже безпосередньо використовується для потреб теплопостачання (опалення, гарячого водопостачання). При використанні сонячних колекторів на нагрів гарячої води Ви зекономите в середньому 60% річних витрат. А при використанні колекторів додатково і для підтримки системи опалення можна зекономити до 35% всіх експлуатаційних витрат опалювальної системи.

Вітрогенератор (вітроенергетична установка, скорочено – ВЕУ) – пристрій, що перетворює кінетичну енергію вітру в електричну енергію. Вітряки, вітрові електростанції виробляють електричну енергію необхідну для побутових або промислових споживачів. Вітрові електростанції установки найбільш вигідно використовувати в місцях, де неможливо провести загальну електромережу, або підключення є дуже витратним, а також – у місцях з частими відключеннями електрики. Вітрові електростанції є сенс встановлювати, якщо в місці становлення середньорічна швидкість вітру перевищує 3,5 м/с і відсутні високі будівлі чи дерева. Для приватних домогосподарств, які виробляють електрику з енергії вітру, величина встановленої потужності яких не перевищує 30 кВт, та які введені в експлуатацію встановлений такий "зелений" тариф: з 01.07.2015 року по 31.12.2019 року – 3,40 грн за кВт/год (без ПДВ); з 01.01.2020 року по 31.12.2024 року – 3,06 грн за кВт/год (без ПДВ); з 01.01.2025 року по 31.12.2029 року – 2,73 грн за кВт/год (без ПДВ).

Теплові насоси – це екологічно чисті компактні та економічні установки для системи опалення, що виробляють тепло для подачі гарячої води для водопостачання та опалення будівель, використовуючи природне і безкоштовне тепло ґрунту, артезіанських вод, тепло водойм, повітря, технологічних викидів тощо шляхом перенесення його до теплоносія з більш високою температурою. Використовуються як для обігріву приміщення, так і для охолодження влітку. 1 кВт витраченої електроенергії виробляє від 2,5 до 4 і більше кВт теплової енергії або 15-25 кВт потужності за охолодженням. Використання теплового насоса доцільно в будинках і приміщеннях з хорошою теплоізоляцією. ТН можна успішно поєднати з іншими альтернативними джерелами енергії, такі як: ВЕУ, сонячні колектори та сонячні батареї.

Кредитні програми, спрямовані на енергозбереження

На даний момент є 3 найбільші програми в Україні, спрямовані на підвищення рівня енергоефективності : Фонд енергоефективності, "Теплі кредити", IQ Energy.

Теплі кредити

Вже третій рік для українців діє програма з підвищення енергоефективності помешкань"Теплі кредити". Її реалізовує Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України. Принцип програми — держава компенсує частину витрат на купівлю енергоефективного обладнання та матеріалів при отриманні кредиту в держбанку. За 2015-2016 роки завдяки механізму надання цільових позик через три державні банки видано близько 164 тис. кредитів на 2,7 млрд грн. 12 липня 2017 року Уряд виділив додатково 300 млн грн. на фінансування програми "теплих" кредитів. Банки-учасники – Ощадбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, а відтепер ще і Приватбанк надають "теплі" кредити для ОСББ/ЖБК і для фізичних осіб. Відшкодування, яке надається учасникам Урядової програми, становить:

– 20% суми кредиту (але не більше 12 тис. грн) на придбання негазових/неелектричних котлів для фізичних осіб;

– 35% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн) на придбання енергоефективного обладнання/матеріалів для фізичних осіб;

– 40% суми кредиту (але не більше 14 тис. грн. в розрахунку на одну квартиру) для ОСББ/ЖБК, як юридичних осіб, для загальнобудинкових заходів.

Якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, то розмір відшкодування становитиме 35% як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 000 гривень.

Якщо в складі ОСББ є родини-отримувачі субсидії, таке ОСББ отримує відшкодування у середньозваженому розмірі між 40% і 70% – залежно від кількості квартир-субсидіантів.

Програма IQ energy

Програма IQ energy – це фінансовий інструмент для сприяння удосконаленням у сфері енергоефективності в житловому секторі України у відповідності до європейських стандартів, розроблений Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). Вона фінансується Партнерством Е5Р за підтримки Європейського Союзу, Шведського Агентства з Міжнародного співробітництва та Розвитку (Sida) та Федерального міністерства фінансів Австрії. Загальний обсяг компенсацій на утеплення житла – 15 мільйонів євро. Індивідуальний позичальник (тільки фізичні особи) може отримати кредит до 15 000 євро (у гривневому еквіваленті) для інвестування в енергоефективні проекти та компенсацію (грант) до 3 000 євро. Компенсація (грант) складає 35% від суми кредиту або інвестицій у енергоефективні технології (включаючи монтажні роботи та доставку). Грантовий відсоток — 35% незалежно від кількості категорій продуктів з Каталогу Технологій. Діє до 2020 року, банки-учасники – ОТП Банк, Укрсиббанк та Райффайзен Банк Аваль.Крім фінансування, проект надає своїм учасникам консультаційні послуги з питань, що стосуються енергозберігаючого обладнання та технологій.

Фонд енергоефективності

Фонд енергоефективності має стати державним інструментом для модернізації економіки України, та, насамперед, – житлового та комунального сектору. Його дія створить умови для державної підтримки та стимулювання заходів підвищення енергоефективності, енергозбереження, поліпшення рівня життя українців завдяки зменшенню витрат на оплату енергоресурсів, раціональному використанню коштів державного та місцевих бюджетів; а в глобальному сенсі – сприятиме енергетичній незалежності та енергетичній безпеці нашої держави. Його наповнюватимуть за рахунок коштів держбюджету, монетизації субсидій, а також коштів донорів і приватних інвесторів. Кошти міжнародної підтримки почнуть надходити до Фонду лише після того, як будуть ухвалені всі закони енергоефективного пакету. Три з них уже проголосовані: ЗУ "Про фонд енергоефективності", "Про комерційний облік теплової електроенергії та водопостачання" та "Про енергетичну ефективність будівель". Однак, щоб вони дійсно запрацювали, потрібно ще прийняти нормативно-правові акти, які регламентуватимуть виділення коштів, адміністрування процесів, контроль за використанням виданої безповоротної допомоги тощо. Головною вимогою фонду для отримання коштів є попереднє проведення професійного енергоаудиту, який визначить клас енергоефективності будівлі та допоможе ідентифікувати місця найбільшої втрати тепла. Енергоаудитори видаватимуть сертифікат із інформацією про споживання енергоресурсів будинком та рекомендації для підвищення його енергоефективності.

Місцеві програми

В різних регіонах України діють також місцеві програми та можливості співфінансування проектів з енергозбереження.На сьогодні працює 206 таких програм різного рівня в усіх регіонах України (інтерактивна карта за посиланням).

Матеріал підготовлено в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа", що втілюється польським Фондом міжнародної солідарності у співпраці з українськими громадськими організаціями "Інтерньюз-Україна" та "Товариство Лева". Проект реалізується за кошти Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також за кошти Програми "Підтримка демократії", що у свою чергу фінансується з Програми польського співробітництва задля розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Як повідомляв сайт vikka.ua, опалим листям у Черкасах займуться французи.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x