НовиниЧеркасиШість культурних об’єктів з Чигиринщини взяли участь у конкурсі...

Шість культурних об’єктів з Чигиринщини взяли участь у конкурсі «Велика реставрація»

-

- Advertisment -

Шість об’єктів культурних пам’яток від Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» зареєстрували на конкурс «Велика реставрація».

Ці об’єкти візьмуть участь у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини у межах програми «Велике будівництво», інформує пресслужба Черкаської ОДА.

1. Консервація автентичних залишків церкви Святих Петра і Павла та відтворення прилеглого історичного середовища (Чигирин)

Автентичні залишки церкви св. Петра і Павла (XVII століття) знаходяться на середині схилу Замкової гори. Збереглися сліди штучної тераси, на якій стояла церква, фрагменти фундаменту і руїни стін. Фундамент викладений із плоских каменів місцевого пісковика, скріплених вапняковим розчином і глиною. У кладці використано жолобкову цеглу, що дало підстави датувати цю споруду XVII століттям. Відкрито залишки стін, врізаних у схил гори. На одній із них виявлені залишки фресок однотонного темно-сірого кольору.

Роботи: розробка науково-проєктної документації, спорудження сучасної захисної споруди над архітектурною пам’яткою, проведення консерваційних робіт на пам’ятці.

2. Консервація та музеєфікація автентичних залишків кам’яниці Хмельницьких (село Суботів, Черкаський район)

Розташовано замчище та музейний комплекс поруч з Іллінською церквою. Займає площу біля 2 га. Над знайденими кам`яними підмурками оборонної вежі споруджено захисний павільйон. За цей період, внаслідок дії води, на залишках стін та підмурку утворились тріщини, має неналежний зовнішній вигляд.

Роботи: розробка науково-проектної документації, реставрація пам’ятки, укріплення підмурку та стін, встановлення водовідведення, гідроізоляційні роботи, протиаварійні заходи; укріплення схилів, технічна експертиза актуального стану об’єкту будівництва, музеєфікація, створення експозиції «Суботів – родовий маєток Хмельницьких» в приміщенні павільйону.

3. Ремонтно-реставраційні роботи та музеєфікація бастіону Дорошенка

Фортифікаційна споруда (бастіон), зведена у XVII столітті як один із основних бастіонів Чигиринського замку. Бастіон розташований у Чигирині на Богдановій горі.

Роботи: реставраційне відтворення оборонних стін Чигиринського замку, музеєфікація бастіону Дорошенка та упорядження території, прилеглої до Замкової гори: благоустрій території резиденції Б. Хмельницького (територія Богданової гори).

4. Завершення реставраційних робіт та музеєфікація церкви Святого Миколая (село Стецівка, Черкаський район)

Пам’ятка розташована на території історико-етнографічного комплексу «Козацький хутір» в селі Стецівка та входить до складу об’єктів комплексу. Впродовж 2002-2004 рр. були виконані роботи з перенесення залишків церкви з селі Драбівці Золотоніського району до села Стецівка та відновлення пам’ятки.

Роботи: виготовлення науково-проектної документації, проведення технічної експертизи актуального стану об’єкту, музеєфікація пам’ятки; ремонтно-реставраційні роботи покрівлі; роботи із заміни зовнішніх елементів стін пам’ятки; вогне- та біозахисна обробка деревини; проведення внутрішніх опоряджувальних робіт, відновлення вівтаря із іконостасом.

5. Реставраційне відтворення об’єктів історико-архітектурного комплексу «Резиденція Б. Хмельницького», будинок Б. Хмельницького (Чигирин)

У 1592 році після отримання містом Магдебурзького права розпочалося будівництво Чигиринського замку. У 1657 — 1676 роках Чигирин був резиденцією гетьманів України Хмельницького Ю., Виговського І., Тетері П., Дорошенка П. Найвищого рівня розвитку Чигирин досяг у 1648 — 1657 роках, коли він був гетьманською резиденцією Богдана Хмельницького.

Роботи: створення постійних експозицій в об’єктах історико-архітектурного комплексу «Резиденція Богдана Хмельницького». Відтворення, музеєфікація Будинку Богдана Хмельницького та створення постійної експозиції в ньому.

6. Реставраційне відтворення оборонних стін Чигиринського замку та опорядження території резиденції Б. Хмельницького, прилеглої до Замкової гори, ІІІ черга (Чигирин)

Роботи: виконання комплексу робіт з благоустрою території комплексу

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині реанімують Будищанський вітряк.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x