НовиниЩо зміниться для українців із серпня?

Що зміниться для українців із серпня?

-

- Advertisment -

У серпні на українців чекає кілька змін

  • Купити антибіотики можна буде лише за рецептом.
  • Навчальний рік для студентів розпочнеться раніше.
  • Тарифи на газ та тепло залишаться без змін, а Нацбанк прогнозує стабілізацію курсу долара.
  • Електронні паспорти наберуть ваги і прирівняються до паперових

Детальніше читайте в матеріалі.

Антибіотики за рецептом

Із першого серпня пацієнти отримуватимуть електронні рецепти на антибіотики.

Їх виписуватимуть безпосередньо під час прийому в лікаря. Технічна можливість виписування рецептів буде доступна медикам як державних установ, так і приватних. Окрім цього, рецепт зможе виписати фахівець будь-якого рівня медичної допомоги та спеціалізації – терапевт, хірург, стоматолог тощо. Головна умова – заклад і лікарі повинні бути зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. Якщо заклад, в який ви звернулися, поки що не працює з ЕСОЗ, лікар надасть паперовий рецепт.  Купити антибіотик за рецептом можна буде протягом 30 днів з моменту його виписки.

Навчання для студентів

Міністерство освіти і науки рекомендує закладам фахової передвищої та вищої освіти розпочати навчальний процес із 15 серпня. Однак це стосується лише студентів другого, третього, четвертого курсів та другого курсу магістратури. У теплі місяці для навчання рекомендують використовувати суботи. Також МОН радить керівникам закладів вищої освіти передбачити завершення зимової екзаменаційної сесії до кінця листопада 2022 року, а почати другий семестр орієнтовно 15 лютого 2023 року. Але керівники вищих навчальних закладів зможуть самостійно визначати дату початку нового навчального року з огляду на безпекову ситуацію в регіоні.

Додаткова реєстрація для участі в НМТ

Вступники, які не змогли зареєструватися для участі в Національному мультипредметному тесті (НМТ) в основний і додатковий періоди, можуть зробити це під час спеціального періоду.

– з 12 до 15 серпня сформувати реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (до 12 серпня реєстрація недоступна);

– з 25 до 30 серпня обрати населений пункт для складання НМТ на персональній сторінці;

– з 5 до 7 вересня підтвердити на персональній сторінці участь у тестуванні та обрати населений пункт, що найбільш наближений до місця перебування в період проведення спеціальної сесії.

Сертифікація вчителів

Із першого серпня вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років, зможуть зареєструватися для участі в сертифікації.

Реєстрація триватиме до 15 серпня 2022 року (включно) та проходитиме у два етапи:

– основний (1-8 серпня) – у межах граничної кількості для кожного регіону;

– додатковий (9-15 серпня) – у межах загальної граничної кількості (2 500 учителів).

Заповнити реєстраційну картку-заяву на участь у сертифікації можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. До слова, раніше у МОН пояснювали, що педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію, отримають надбавку у 20% до заробітної плати.

Комунальні тарифи

Із цього місяця тарифи на газ та електроенергію не зміняться. Зокрема, клієнти Нафтогазу, що виконує роль постачальника останньої надії, платитимуть за блакитне паливо 7,96 грн за куб. м. Також українці оплачуватимуть послуги за світло так само, як у липні, тобто залежно від того, хто та скільки електроенергії споживає. Так, громадяни, які використовують за місяць до 250 кВт/год., платитимуть за електрику 1,44 грн. Для домогосподарств, які споживають більше 250 кВт/год. на місяць, тариф залишиться на рівні 1,68 грн.

Нагадаємо, протягом воєнного стану в Україні й шести місяців після його закінчення не підвищуватимуть тарифи на розподіл газу, опалення і гарячу воду. Відповідний мораторій запровадила Верховна Рада.

Курс долара

Національний банк України очікує зниження коливань на готівковому валютному ринку, для чого регулятор ухвалив низку рішень. Банки можуть збільшити обсяг пропозиції готівкової валюти для громадян. Це дозволить швидше вгамувати попит і зменшити різницю між офіційним та готівковим курсами. Також НБУ дозволив банкам продавати безготівкову валюту в межах щомісячного ліміту 50 тисяч гривень для подальшого вкладення її на депозит терміном від трьох місяців. Згідно з прогнозом, зниження курсу долара з рівня 40 гривень на готівковому ринку може відбутися протягом найближчих тижнів під впливом рішень Нацбанку і надлишку безготівкової валюти.

Виплати для ВПО

Особливих змін для виплат внутрішньо переміщеним особам не передбачається. Їм і надалі надаватимуть державну допомогу. Але в травні уряд обмежив категорію українців, що отримують грошові виплати. Ці зміни діють досі. Тому в серпні громадяни, що вимушено переїхали з регіонів, де тривають активні бойові дії, та ВПО, яким зруйнували або пошкодили житло, надалі отримуватимуть 2-3 тис. грн. Також в Україні діє перелік громад, жителі яких отримують виплати. Його можна переглянути за лінком. Усі громадяни, які виїхали з цих областей, гарантовано отримають допомогу в серпні.

На основі публікацій у медіа

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські спортсмени вибороли нагороди всеукраїнського турніру з художньої гімнастики

З 12 до 14 квітня 700 учасників зі всієї країни боролися за першість на всеукраїнському турнірі з художньої гімнастики...

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу на доступніші за ціною пральні засоби, але боїшся непередбачуваного результату?...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x