НовиниЩо буде за драмтеатром: 9-поверхівка, "гроб" чи сквер із...

Що буде за драмтеатром: 9-поверхівка, "гроб" чи сквер із фонтаном?

-

- Advertisment -

У Черкасах вирішується доля проблемної забудови колишнього скверу з фонтаном за будівлею драмтеатру. Всі сторони вже дійшли згоди, що котловану з бур'янами в центрі міста, що існує там уже майже 4 роки, більше не повинно бути. Та чи буде там сквер із фонтаном або ж забудують весь сквер 12-поверховою висоткою, з'ясовував кореспондент vikka.ua.

У Черкасах на місці колишнього скверу за будівлею обласного драматичного театру може з'явитися елітна багатоповерхівка під назвою "Резиденція". Будувати 12-поверховий будинок замість запланованого там торгового центру "Фонтан-сіті" вирішив орендатор цієї земельної ділянки через високу окупність такого проекту.

"По-перше, будувати торговий центр за драмтеатром уже економічно не вигідно, бо в сусідньому кварталі стоїть "Любава-Сіті". Місто не витягне так багато центрів", – вважає директор ПП "Фонтан-Сіті" Андрій Бородай.

"Із іншого боку, фінансування на подібні об’єкти сьогодні в країні не надходить ні звідки: ні від банків, ні від інвесторів. Тому попит диктує ринок і черкащани. Це навіть не я, а вони на це з оптимізмом дивляться. Люди, які з задоволенням хочуть купувати квартири в цьому місці", – додав він.

У ЖК "Резиденція" ("Набережний квартал") говорять, що ще в непобудованому будинку за адресою вул. Гоголя, 261 уже продано більше 10-ти квартир. Причому спочатку продавали по 6500 грн за квадратний метр, а тепер мінімальну ціну підняли до 7500 грн.

"Маємо вже планування квартир. У нас заплановано будівництво першої секції, і вже частину квартир продано. Ціни: 7500 грн за метр квадратний, а на деякі квартири – 8000-8500 грн за м кв. (це вище 8-го поверху). Загалом передбачається 12 поверхів у будинку", – повідомили у фірмі-забудовнику.

Там зазначають, що можна розбивати суму на три місяці чотирма рівними платежами.

"Перший платиться відразу, а потім ще по одному три місяці. Щоправда, на невиплачені частини ми можемо змінити розцінки у зв’язку зі зміною курсу валют. При підписанні договору все це передбачається. Якщо відразу сплачується вся сума, то доплат жодних не потрібно", – розрекламували в адміністрації житлового комплексу.

Крім того, забудовники запевняють: "Якщо будівництво цього житла розпочнеться, то воно обов’язково добудується".

"Ми не будемо розпочинати будівництво без повного комплекту дозвільних документів. Тому, якщо нам влада не дасть добро на будівництво вказаного об’єкта, то ми людям гроші повернемо. Усе це прописано в договорі купівлі майна", – резюмували в "Набережному кварталі".

 

Міська влада проти 12-поверхового "гробу"

Іншу думку про цей об’єкт має міський голова Черкас Сергій Одарич. За його словами, фірма ПП "Бізнес Гранд" планує звести на цьому місті 12-поверховий 5-секційний житловий будинок. Це вже другий проект, який подається на розгляд виконкому.

"Той проект, який подавався раніше, нереальний для втілення. Проект передбачає відстань між вікнами житлових квартир і задньою глухою стіною драмтеатру – 7 метрів. Тобто весь квартал буде тотально забудовано "колодязем". Половина квартир не бачила б ніколи сонячного променю. Проект не відповідав жодним вимогам. Коли з'явилася реакція громадськості, забудовник відкликав проект і в четвер подав новий – те саме, тільки розвернуте", – розповів мер на нещодавній свої прес-конференції.

Одарич зазначив, що є прихильником забудови тієї території, але не в такому вигляді.

"Квартал має бути впорядкований, там не має бути яма, яка уже 4 роки існує", – наголосив він.

Як відомо, відведення цієї земельної ділянки розпочалося у 2005 році, містобудівне обґрунтування було підготовлене владою, забудовником та проектним інститутом у 2007 році.

"27 лютого 2007 року визначено містобудівне обґрунтування. Я ставив такі умови: 2000 кв. м мають бути використані для скверу, решта – під забудову. Крім того, категорична вимога: будівництво не має бути вищим за драмтеатр. ТРЦ мав зводитися по вулиці Гоголя, а між ТРЦ та драмтеатром – сквер із фонтаном і пам'ятником Данила Нарбута. На підставі цих погоджень було погоджено такий варіант забудови. Необхідно дотримуватися тих рішень, які були ухвалені", – зазначив мер.

На його думку, зараз підприємець просто намагається заробити на містянах, не дбаючи про зовнішній вигляд центру міста.

"Підприємець хоче звести близько 400 квартир, тобто житло для 1,5 тисячі людей. Зрозуміло, що тут про жодні дитячі майданчики не може йти мови, про жоден нормальний проїзд вулицями, бо все буде заставлено автомобілями, про жодні тротуари, зелені насадження…", – спрогнозував Одарич.

"Подібні проекти вб'ють родзинку Черкас як спокійного міста. Якщо сюди поставити 12-поверховий 5-секційний гроб, то тут уже ми з вами нічого не зробимо. Як і наші діти та внуки", – підсумував міський голова.

"Власник" землі під сквером упевнений у компромісі

Водночас розпорядник землі за драмтеатром бізнесмен Андрій Бородай налаштований усе-таки домогтися від влади всіх дозволів для початку будівництва там багатоповерхового житлового будинку.

"Ми підписали договір із забудовниками на цю землю, і тільки подали документи на отримання містобудівних умов. Там спеціалісти розглянуть. Дадуть свою кваліфіковану оцінку. У зв’язку з тим, що ми не бачимо там порушень законів, норми дотримані, то я думаю, що відповідь буде позитивною. І після того вже можна буде щось говорити. А швидкість будівництва залежить безпосередньо від фінансування. Оскільки попит колосальний, то, думаю, буде все збудовано дуже швидко", – сказав він у коментарі vikka.ua.

Бородай також не виключає можливості будівництва на тому місці фонтану.

"Якщо сьогодні технічно буде можливість там зробити фонтан, то ми можемо його облаштувати для жителів цього і прилеглих будинків. Якщо ж можливості такої не буде, то зробимо в іншому місці", – пообіцяв підприємець.

"Коли розглядалося питання реконструкції двох скверів (за облдержадміністрацією і так званого театрального, – vikka.ua), то було вирішено так, що у сквері за ОДА ми вклали гроші і зробили реконструкцію фонтану, тобто купили фактично новий фонтан і встановили туди. А за драмтеатром, у зв’язку з тим, що так званий сквер був не придатний для експлуатації, то вирішено забудувати його під торговий центр. А коли ефективність у ТЦ зникла, то вирішено зробити житлову забудову", – пояснив він.

Бородай також додав: "Я думаю, що компроміс усе-таки буде досягнуто".

Втім у мерії нам повідомили, що єдиним "компромісом" може бути лише забудова не вище драмтеатру і можливість парковок та дитячих майданчиків зі сквером.

 

Громадськість проти висотки за театром – член виконкому

Думку членів виконавчого комітету від громадськості щодо цієї проблемної забудови видання vikka.ua дізнавалося в Олексія Романова, члена виконкому, координатора черкаського волонтерського центру "Громадський Блокпост".

"Позиція громадськості виконкому – однозначно, що в такому вигляді будинку, який перекриватиме будівлю драмтеатру, там не повинно бути. І ми не будемо надавати містобудівних умов та обмежень під такий проект", – запевнив він.

Водночас активіст розповів, що юридично є тільки два шляхи для відмови в наданні містобудівних умов: якщо вони не відповідають ухваленому в 2011 році генеральному плану забудови міста або якщо подані документи є недостовірними.

"Особисто я точно голосуватиму проти такого проекту. Але ще має сказати своє слово черкаська громада. Якщо вони свою позицію на громадських слуханнях, які ймовірно можуть бути, не вискажуть, то там буде стояти ця багатоповерхівка. Якщо люди не вийдуть із протестом, то в нас дуже мало шансів відстояти той колишній сквер", – резюмував Романов.

Усіх розсудить містобудівна рада

Поки проектну документацію щодо будівництва за драмтеатром вивчає головний архітектор міста, після цього має відбутися містобудівна рада, а далі слово має сказати виконавчий комітет.

Зараз триває розроблення всіх можливих варіантів будівництва на вказаному місці.

"На сьогодні вони забрали свої папери на доопрацювання, – говорить vikka.ua головний архітектор міста Віталій Чернуха. – Буде зроблено три або чотири варіанти посадок, які ми розглядатимемо на містобудівній раді, щоб професіонали сказали своє бачення по цьому об’єкту. Це називається спеціальне погодження. А потім уже винесемо на виконком".

Очікується, що містобудівна рада засідатиме вже цієї п’ятниці, 20 лютого.

"Уся проектна документація робиться відповідно до чинних нормативів. На одну людину там стільки то квадратних метрів землі має бути, на якій розміщуються такі-то майданчики. Все це має бути враховано. Можна, звісно, з однієї шкури вісім шапок пошити, але ж вони будуть маленькі, і ні на що їх не одягнеш. Забудовники хочуть максимально вижати зі свого майданчика, посадити туди 5 блок-секцій. А за розрахунками там має бути на половину менше", – пояснив Чернуха.

"Драмтеатр – це 25 метрів висоти, тобто 8 поверхів, а де 8 – там і 9. Тобто звичайний 9-поверховий житловий будинок. На забудовника теж треба трохи зважати. Він же ж уклав туди цілу купу грошей, які йому треба якось повертати", – наголосив головний архітектор.

Він також розповів, що свого часу орендар землі (Бородай – vikka.ua) зробив фонтани біля міськвиконкому і за будівлею ОДА, забираючи землю на місці колишнього фонтану за драмтеатром.

"Звісно, якщо зробити (побудувати багатоповерхівку за останнім проектом – vikka.ua) так, як вони хочуть, то це буде не зовсім хороше місце. Не прикрашатиме воно наше місто. І я сумніваюся, що ці квартири користуватимуться якимось попитом серед черкащан", – додав Чернуха.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x