додому Новини Черкащина Сезон відкрито: липневі кавуни та дині в Черкасах дешевші, ніж торік

Сезон відкрито: липневі кавуни та дині в Черкасах дешевші, ніж торік

0

Солодкі, стиглі та без нітратів. На календарі тільки середина липня, а черкаські прилавки вже рясніють смугастими кавунами та жовтобокими динями. І все – за на диво низькими для цього періоду цінами. Скільки сьогодні коштує поласувати баштанними та чи безпечно їх купувати вже в липні, дізнавався сайт vikka.ua.

Керівник управління Держспоживслужби в Черкасах Василь Крук каже: купувати кавуни та дині вже можна. Зізнається, що вже й сам встиг спробувати смугастих і претензій до якості не має. Однак безпечною така купівля буде не всюди. Ті баштанні, які потрапляють на прилавки черкаських ринків, всі перевірені на нітрати і безпечні до споживання. В місцях же стихійної торгівлі кавунами є небезпека купити нітратного смугастого.

"Якщо ж, все-таки, купуєте кавуни "над дорогою", вимагайте у продавців результати лабораторних досліджень, – радить Василь Крук. – Такий документ вам повинні надавати продавці в усіх санкціонованих точках продажу баштанних по місту. Якщо немає заключення лабораторії, то можна попросити хоча б експортний лист. Про наявність небезпечних речовин в плодах він не скаже, зате з нього можна дізнатись, звідки насправді привезли кавуни та дині". 

Не дивлячись на ранній початок сезону, харчових отруєнь кавунами в Черкасах цього літа не зафіксовано. У міській Держспоживслужбі сподіваються, що такою ситуація залишиться і до кінця сезонного продажу баштанних.

Як завжди, попитом користуються смугасті з полів Херсонщини. Продавці як з черкаських ринків, так і з "кліток" по місту переконують: торгують лише херсонськими. Однак експортного листа, який повинен довести це, покупцям не показує ніхто. Мотиви різні: він "документи зберігаються у власника торгової точки" до "ми з собою документи не носимо". 

Ціна за кілограм смугастих в залежності від місця продажу варіюється від 3,5 до 6 грн. Найдорожчі – на ринку "Сєдова", найдешевші – на стихійних точках довкола центрального ринку. У мережевих супермаркетах міста вартість більш-менш однакова – близько 4-х гривень. Минулоріч в цей же час ціна стартувала від 4,5 гривень, найдорожчі були по 7,5 зі кілограм. 

Черкащанка Валентина просить у продавчині відрізати половинку великого, блискучого, з жовтою плямою на боці кавуна. Питаю, чи не боїться купувати так рано. Адже раніше сезон баштанних починався не раніше серпня.

"Та я вже не вперше беру, – каже жінка, розраховуючись за покупку. Половина смугастого з яскравою червоною м’якоттю затягла 18 гривень. – 4-річній доньці давала без остраху, мала їла. Все нормально. Та й обираю завжди уважно". 

До розмови долучається продавчиня:

"В Херсоні зараз якраз пік сезону. Саме зараз треба й брати, бо там все горить зараз. До початку серпня вони вже й відходити почнуть. Знову ціна підскочить. В серпні менше, ніж 10 гривень не буде". 

Дешевші цього року й жовтобокі.  Торік в середині липня Амал можна було купити від 12 грн за кілограм. За кіло динь на ринках просять від 8 до 14 гривень. Знову ж таки, ціна "стрибає" залежно від району розташування ринку. Дині представлені переважно ранньостиглим сортом Амал. Продавці кажуть: його черкасці купують частіше, бо ягода дуже солодка. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині здешевшали сезонний одяг та овочі. 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version