НовиниЧеркащинаСезон відкрито: липневі кавуни та дині в Черкасах дешевші,...

Сезон відкрито: липневі кавуни та дині в Черкасах дешевші, ніж торік

-

- Advertisment -

Солодкі, стиглі та без нітратів. На календарі тільки середина липня, а черкаські прилавки вже рясніють смугастими кавунами та жовтобокими динями. І все – за на диво низькими для цього періоду цінами. Скільки сьогодні коштує поласувати баштанними та чи безпечно їх купувати вже в липні, дізнавався сайт vikka.ua.

Керівник управління Держспоживслужби в Черкасах Василь Крук каже: купувати кавуни та дині вже можна. Зізнається, що вже й сам встиг спробувати смугастих і претензій до якості не має. Однак безпечною така купівля буде не всюди. Ті баштанні, які потрапляють на прилавки черкаських ринків, всі перевірені на нітрати і безпечні до споживання. В місцях же стихійної торгівлі кавунами є небезпека купити нітратного смугастого.

"Якщо ж, все-таки, купуєте кавуни "над дорогою", вимагайте у продавців результати лабораторних досліджень, – радить Василь Крук. – Такий документ вам повинні надавати продавці в усіх санкціонованих точках продажу баштанних по місту. Якщо немає заключення лабораторії, то можна попросити хоча б експортний лист. Про наявність небезпечних речовин в плодах він не скаже, зате з нього можна дізнатись, звідки насправді привезли кавуни та дині". 

Не дивлячись на ранній початок сезону, харчових отруєнь кавунами в Черкасах цього літа не зафіксовано. У міській Держспоживслужбі сподіваються, що такою ситуація залишиться і до кінця сезонного продажу баштанних.

Як завжди, попитом користуються смугасті з полів Херсонщини. Продавці як з черкаських ринків, так і з "кліток" по місту переконують: торгують лише херсонськими. Однак експортного листа, який повинен довести це, покупцям не показує ніхто. Мотиви різні: він "документи зберігаються у власника торгової точки" до "ми з собою документи не носимо". 

Ціна за кілограм смугастих в залежності від місця продажу варіюється від 3,5 до 6 грн. Найдорожчі – на ринку "Сєдова", найдешевші – на стихійних точках довкола центрального ринку. У мережевих супермаркетах міста вартість більш-менш однакова – близько 4-х гривень. Минулоріч в цей же час ціна стартувала від 4,5 гривень, найдорожчі були по 7,5 зі кілограм. 

Черкащанка Валентина просить у продавчині відрізати половинку великого, блискучого, з жовтою плямою на боці кавуна. Питаю, чи не боїться купувати так рано. Адже раніше сезон баштанних починався не раніше серпня.

"Та я вже не вперше беру, – каже жінка, розраховуючись за покупку. Половина смугастого з яскравою червоною м’якоттю затягла 18 гривень. – 4-річній доньці давала без остраху, мала їла. Все нормально. Та й обираю завжди уважно". 

До розмови долучається продавчиня:

"В Херсоні зараз якраз пік сезону. Саме зараз треба й брати, бо там все горить зараз. До початку серпня вони вже й відходити почнуть. Знову ціна підскочить. В серпні менше, ніж 10 гривень не буде". 

Дешевші цього року й жовтобокі.  Торік в середині липня Амал можна було купити від 12 грн за кілограм. За кіло динь на ринках просять від 8 до 14 гривень. Знову ж таки, ціна "стрибає" залежно від району розташування ринку. Дині представлені переважно ранньостиглим сортом Амал. Продавці кажуть: його черкасці купують частіше, бо ягода дуже солодка. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Черкащині здешевшали сезонний одяг та овочі. 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x