НовиниЧеркащинаСеляни на Черкащині вшанували відомого українського письменника

Селяни на Черкащині вшанували відомого українського письменника

-

- Advertisment -

У Куцівці на Черкащині минулими вихідними було людно. Тамтешні жителі та гості зі Сміли, Черкас, Києва вшановували Тодося Осьмачку – українського письменника, поета, перекладача, який народився в цьому селі у 1895 році й прославив його на весь світ. Про це пише "Україна молода".

Урочистості, присвячені 123-й річниці з дня народження Тодося Осьмачки, організувала Ротмістрівська об’єднана територіальна громада, куди входить тепер Куцівка, спільно з Черкаською обласною спілкою письменників.

Односельці та гості, серед яких були письменники та поети, згадували талановитого українця, читали його твори, а в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, в якій свого часу хрестили майбутнього письменника, отець Василь відслужив молебень.

Побували гості й на місці батьківської хати поета в урочищі Заруда біля сільського ставка, де тепер стоїть пам’ятний знак; поклали квіти до його меморіальної дошки, що встановлена на фасаді Будинку культури; подивилися аматорський концерт.

На заходах урочисто вручили цьогорічну літературну премію імені Тодося Осьмачки Василю Клічаку за його книгу "Копана гора", а Олексію Тичку, члену Спілки письменників України, – диплом і нагрудний знак лауреата міжнародного конкурсу імені Пантелеймона Куліша.

Відзначення лауреатів відбулося завдяки спонсорській допомозі, зокрема, ТОВ "Агро-Рось" i товариства "Альфа-Агро".

"Тодось Осьмачка дуже любив Куцівку. І згадував малу батьківщину все своє життя, куди б його не кидала нелегка доля – в Югославії, Франції, Німеччині, Канаді, Сполучених Штатах. Адже сталінські репресії, котрі набирали обертів у 30-х роках минулого століття, зачепили й Тодося Осьмачку", – говорить черкащанка Олена Савченко, котра є шанувальницею творчості письменника і кожного року приїжджає в Куцівку.

Жінка добре знає біографію письменника і захоплюється його літературною спадщиною: збірками "Круча", "Скитські вогні", "Клекіт", "Сучасникам", поемами "Поет", "Китиці часу, "Із-під світу"; а повісті "Старший боярин", "План до двору", "Ротонда душогубців" прочитала двічі.

Як повідомляв сайт vikka.ua, канівський музей Шевченка поповнили унікальними документами.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x