НовиниЧеркаси"Розпиляли" мільйони для боротьби з пандемією: стали відомі деталі...

“Розпиляли” мільйони для боротьби з пандемією: стали відомі деталі схеми у Черкасах

-

- Advertisment -

Служба безпеки України заявила про викриття посадовиці черкаської лікарні на розкраданні 12 мільйонів бюджетних коштів. Ці гроші були виділені Національною службою здоров’я на боротьбу із COVID-19. Але в те, що одна людина провернула таку схему, – віриться важко.

OBOZREVATEL з’ясував подробиці резонансної справи.

Масштабне розкрадання, але суми – різні

7 лютого одразу кілька відомств повідомили про викриття масштабного розкрадання у медичній установі Черкас. У Службі безпеки України розповіли, що це були бюджетні кошти, виділені Національною службою здоров’я України на боротьбу з пандемією COVID-19.

“Як встановило слідство, схему організувала заступниця начальника фінвідділу. В останні два роки жінка у змові зі спільниками здійснювала оплату неіснуючих послуг і робіт. Зокрема, посадовиця переказала гроші на рахунки афілійованих суб’єктів підприємницької діяльності за нібито проведення будівельних та ремонтних робіт медичної установи”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Також було встановлено численні факти нарахування безпідставних премій, авансів, зарплат. Під виглядом “ковідної” доплати жінка робила нарахування, суми яких перевищували певні норми матеріального забезпечення як медичним працівникам, так і особам, які нібито надавали послуги поліклініці.

“Сама зловмисниця мала понад 10 власних банківських карток, куди регулярно надходили привласнені кошти. За висновками експертиз, у такий спосіб ділкам вдалося присвоїти майже 12 млн грн державних коштів”, – розповіли в СБ України.

Поліція Черкаської області назвала ту саму суму та додала, що тривають слідчі дії для виявлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до протиправної схеми. А ось у повідомленні Черкаської обласної прокуратури сума раптово знизилася вже до трьох мільйонів. У прокуратурі редакції уточнили, що три мільйони – це те, що вже доведено.

 

Аудит і “маски-шоу”

Як з’ясував OBOZREVATEL, усе сталося на комунальному некомерційному підприємстві “Черкаська міська консультативно-діагностична поліклініка”. Підозру оголошено колишній заступниці головного бухгалтера Наталії Безуглій.

Директор КНП Владислав Свириденко розповів нашим журналістам, що “гучне викриття” співробітниками СБУ на Черкащині трохи не відповідає дійсності, оскільки ініціатором розслідування була адміністрація поліклініки. “Заяву в поліцію ми подали ще 30 жовтня 2020 року”, – пояснив Свириденко.

Слідство вважає, що розкрадання коштів відбувалося у період із квітня 2018 року до листопада 2020 р. Із цим директор не зовсім згоден: стверджує, що це сталося в період його піврічної відсутності з грудня 2019-го по липень 2020 р.

“Ситуація така: основну суму коштів було виведено у 2019-2020 рр. Це… заступниця головного бухгалтера, яка вела всю роботу з виплат, тобто працювала з банком. Левову частку цих грошей було виведено та вкрадено під час моєї відсутності з поважних причин на робочому місці. Мене приблизно пів року не було на роботі. Коли я повернувся і почав розбиратися, то тут одразу піднялася паніка: вона (Безугла. – Ред.) покинула робоче місце та втекла – більше ми її не бачили. Не передала справи, нічого”, – розповів Свириденко.

За словами директора, розкрадання розкрила нова головна бухгалтерка, яка прийшла до нього із запитанням, чому такі великі суми йдуть на заробітну плату.

“Ми почали це розкручувати, і результатом стали мої службові записки в орган управління, комісія та моя заява до поліції. Уповноваженим органам я вдячний, тому що вони провели всі експертизи, після моєї заяви провели аудит і знайшли таке… За нашими підрахунками, було шість мільйонів, але після аудиту сума зросла”, – додав глава медзакладу.

Свириденко також розповів OBOZREVATEL, що був усунений від роботи через підозру у хабарництві. На його думку, це було “підставою”, причому сталося саме в останній день аудиту.

“Мені робота бухгалтерії не сподобалася ще у 2019 році, і я запросив для проведення аудиту приватну компанію.

А з грудня 2019-го до липня 2020-го мене у зв’язку з цим не було на роботі. Тепер вимальовується, звідки ця підстава, хто зацікавлений. Тому що як тільки мене відсторонили, то одразу дуже активно почали керувати, проводити закупівлі… А коли я вийшов на роботу, став розбиратися, знайшов нового головбуха – все розкрилося”, – розповів директор.

За словами Владислава Свириденка, підозрювана після затримання дала свідчення, що нібито була не самостійною особою, а діяла за вказівкою директора. Це він категорично заперечує. Каже, що навіть його підписи було підроблено.

 

Жінці загрожує великий строк

Колишній заступниці головного бухгалтера Наталі Безуглій оголосили про підозру за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Жінці загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Сама ж Наталія Безугла, з якою вдалося зв’язатися журналістам OBOZREVATEL, повідомила, що на час досудового розслідування не може коментувати ситуацію, проте “пізніше готова багато розповісти”.

Владислав Свириденко

“У тому, що про це писали, багато неправдивого”, – стверджує вона. Також жінка дала зрозуміти, що варто звернути увагу на кримінальні справи директора.

Наразі підозрювана у розтраті великих коштів перебуває вдома. Незважаючи на те, що прокуратура зверталася з клопотанням про обрання запобіжного заходу Безуглій у вигляді тримання під вартою, суд вирішив інакше.

“Соснівський районний суд Черкас обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час. Прокуратура не згодна з цим і оскаржуватиме”, – розповіли OBOZREVATEL у Черкаській обласній прокуратурі.

Ну, а поки протягом дня Наталя Безугла може спокійно займатися своїми справами, виходити з дому, гуляти. Чи справді вона була організатором схеми, а також чи причетне до цього керівництво комунальної медичної установи (або, можливо, навіть якісь відомства) – поки що під питанням. У те, що одна людина самостійно провернула цю схему, віриться важко.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x