додому Новини Черкащина Родинний зв’язок: у черкаському музеї стартував автентично-емоційний фотопроект (ФОТО)

Родинний зв’язок: у черкаському музеї стартував автентично-емоційний фотопроект (ФОТО)

0

Родина до родини – утворюється рід. Рід до роду – цілий народ. З таким потужним посилом у Черкасах стартував душевний фотопроект під назвою "Родинний зв’язок". Понад три десятки світлин, у кожній з яких – щастя звичайної української родини, що береже традиції своєї землі, напередодні прикрасили стіни черкаського обласного краєзнавчого музею. На відкритті виставки побували й кореспонденти vikka.ua.

Авторками родинного проекту стали фотографині Катерина Друзь та Анна Криворотова. Ті вже представляли колекцію своїх світлин в межах попереднього проекту "Благословенні Богом українки". Тоді мисткині створювали унікальні фото, аби продемонструвати можу на жіночі головні убори кінця XIX – початку XX століття. Кажуть, серед учасників минулорічного проекту було багато тих, хто просили зробити фото з кимось з родичів. 

"Відмовляти ми не хотіли, але умови проекту були такі, що в кадрі мала бути лише одна жінка в головному уборі. Без синів, сестер чи племінників, – розповідає Катерина Друзь. – Тому й вирішили запускати новий – спеціально для родин. Аби показати їхню єдність, витоки і нерозривний зв'язок з предками".
 

Усього робота над автентичним проектом тривала 1,5 роки. За цей період у фотомисткинь народжувались не лише світлини. Так, під час знімань у Катерини Друзь встигла народитись головна натхненниця – донечка.

До роботи над "Родинним проектом" фотографині залучили й працівників музею. Усе – аби донести той культурний пласт, який варто берегти, плекати й передавати наступним поколінням, аби не втратити назавжди. Строї Середньої Наддніпрянщини, кажуть етнографи, – як символ української традиційності для сучасників.

"Мисткині намагались якомога більше наблизити образи героїв світлин до автентичних строїв, які були характерні для нашого краю у кінці XIX – початку XX століття, – зазначила працівник відділу етнології Черкаського обласного краєзнавчого музею Вікторія Наумчук. – Але ж ми не можемо використовувати музейні експонати. Тому дуже тісно співпрацювали з черкаським обласним осередком Спілки майстрів народного мистецтва України, яка допомогла нам відтворити репліки – точні копії автентичних українських уборів".
 

Крім того, розповідає музейниця, кожна родина намагалась привнести в образи щось своє –родинні надбання, які передались від мам, бабусь і прабабусь. Хтось же намагався поєднати репліки із сучасними строями.

"Ми намагались створити максимальний комфорт у цьому проекті, – наголошує пані Вікторія. – Щоб люди об’єднались не лише творчим процесом, а й колоритом, емоцією. Хотіли показати, що кожна маленька щаслива родина, яка береже традиції щодо зовнішнього вигляду, це та родина, яка береже традиції всього народу і цілої країни".
 

Фотопроект "Родинний зв’язок" має свою характерну родзинку: усі світлини чорно-білі. З одного боку таке кольорове рішення пов’язане з тим, що репліки не можуть відтворити з повною ідентичністю ті відтінки, які зустрічались понад століття тому. Тоді орнамент мав не просто декоративне значення, а ніс символіко-оберігове навантаження. З іншого, як пояснює Катерина Друзь, у цьому проекті важливо було показати не стільки не багатство строю і колорит, а зіграти більше на емоціях. Аби яскравість нарядів не відволікала від душевності і чистоти родинних стосунків.

Одна з авторок проекту, Анна Криворотова, зазначає: за півтора року роботи над "Родинним зв’язком" так і не може виділити улюблені родини,а відтак – і серію світлин. Каже, всі фотосесії улюблені й неповторні.

"Всі родини дуже різні і приходили до нас в різних настроях. Є такі сім’ї, які постійно знімаються десь разом, а є ті, для кого це було вперше, як якесь одкровення, – розповідає фото графиня. – Адже сім’я – це основа роду і народу. І коли в родині все добре, то і держава тільки виграє від цього".
 

Участь "Родинному зв’язку" дала можливість врешті зібратись докупи одній з найвідоміших черкаських мистецьких династій. Так, авторки проекту забрали три покоління Теліженків задля неймовірних фото. Дизайнерка Олеся Теліженко розповідає: світлини з цього проекту вже встигли перемогти у конкурсі родинних фото у дитячому садочку, який відвідують її діти.

"А раніше у нас в країні так і було: всі працювали разом, передавали традиції і вміння з покоління в покоління – і всі були вкупочці. Дівчата допомогли згадати наші корені, як же воно має бути насправді – зазначає мисткиня. – Такі проекти показують, що зараз модно працювати родиною, бути разом, шанувати традиції і говорити своїм близьким, що ми їх любимо".
 

Ще одна представниця творчої династії, Олександра Теліженко називає "Родинний зв’язок" поверненням до майбутнього. Адже українська вишивка – це наша національна ідея, з допомогою якої ми укріплюємо рід та історію нашого народу. Саме тому нині світ знає й ідентифікує Україну за вишиванками.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах презентували неймовірно жіночний проект. 

Ми не набридаємо. У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version