НовиниЧеркащина"Рильце в пушку": чи безгрішні організатори протестної акції під...

"Рильце в пушку": чи безгрішні організатори протестної акції під черкаською прокуратурою

-

- Advertisment -

Перекрили місто заради благих намірів. Понад годину середмістя Черкас було паралізоване через проведення акції протесту під стінами Черкаської обласної прокуратури. За словами її організаторів, всі, хто зібрались, невдоволені діями головного прокурора області Сергія Овчаренка. Той, мовляв, має упереджене ставлення до мера Черкас Анатолія Бондаренка і несправедливо інкримінує кілька статтей ККУ.

За підрахунками правоохоронців, протест зібрав близько трьох сотень учасників, хоча самі організатори заявили в соцмережах про тисячу присутніх. Показово в натовпі виднілись партійні прапори "Батьківщини", "Свободи", а звичайний люд від "сцени" мітингувальників відділяли плечисті молодики з символікою "Національного корпусу" на одязі. 

Найактивніші представники незадоволених прокурорськими діями політичних сил, які, до слова, входять до промерської більшості у Черкаській міській раді та складу міськвиконкому, заявляли: головний прокурор Черкаської області "покриває" корупційні дії політичних опонентів Бондаренка. Серед інших обвинувачень: Овчаренко, буцім, виконує накази президента, аби на місцях були лише "свої", "створив у місті колапс" та, навіть, сам мітить на мерське крісло. Серед ораторів і головних активістів дійства – "батьківщинівці" Геннадій Шевченко, Михайло Мушієк, "свободівець" Юрій Ботнар, "нацкорпусівець" Дмитро Кухарчук. Серед присутніх: Павло Карась, Олексій Мельник, Сергій Воронов. Заради такої важливої справи, як захист прав міського голови, останні навіть відволіклись від виконання своїх обов’язків на робочих місцях. Стан доріг у місті, теплі домівки черкасців чи освітні процеси – це справи другорядні, коли йдеться про "безчинства влади". Політична еліта Черкас склала чи не третину присутніх на перекритій дорозі біля прокуратури. Журналісти vikka.ua полистали архіви, аби пригадати, чи безгрішними й чистими перед законом є деякі учасники цієї акції.

З прізвищем Михайла Мушієка та його родини в Черкасах пов’язано багато резонансних історій, найбільше – навколо забудови набережної, в якій має свій інтерес родина Мушієків. В біографії Михайла Григоровича спостерігаються як дрібні правопорушення: наприклад, два роки тому депутата облради "застукали" у нетверезому стані за кермом автомобіля. Так і більш серйозні: цього літа правоохоронці проводили обшуки у Мушієка в межах проведення досудового розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 ККУ. Щоправда, після цих обшуків він заявив: йдеться про політичне переслідування, а обвинувачення в зловживанні владою або службовим становищем – необґрунтовані.

Фото – Артем Ківак

Очільник КП "Черкасиінвестбуд" Геннадій Шевченко, взявши слово на акції протесту, закидав місцевій прокуратурі докори в бездіяльності в розслідуванні справ про вбивство депутата Бінусова, напади на Карася та Сухарькова. За дивним збігом обставин, майже дослівно з недавнім дописом мера у Facebook. Щоправда, не згадав, як у свій час брав активну участь у "виселенні" із приміщення ГО "Самооборона Майдану".

Фото – Артем Ківак

Голова Черкаського осередку політичної партії "Національний корпус" Дмитро Кухарчук активний в багатьох питаннях, які стосуються життя міста та області. Завжди наголошує: він за справедливість. Щоправда, інтереси ображених захищає дуже вибірково. Наприклад, інтереси міського голови на "чорній пленарці" в січні 2018. Тоді міський бюджет черкаські обранці приймали під тиском молодиків у балаклавах, "диригентом" незваних гостей був саме Кухарчук. Влітку він потрапив у об’єктиви камер відеонагляду одного з черкаських закладів (який, до слова, належить ще одному учаснику сьогоднішньої протесаної акції Роману Дісканту), коли влаштував жорстоку бійку з ветераном АТО. Останній в тій сутичці отримав перелом щелепи.

Із останніх подвигів "Нацкорпусівців" в боротьбі за справедливість – участь у рейдерському захопленні поля на Жашківщині. За даними прес-служби прокуратури, активісти під керівництвом Кухарчука стали на захист… рейдерів, а не пайовиків сільськогосподарського підприємства, на землі якого намагались незаконно зібрати врожай – ту саму кукурудзу, яку сьогодні на акцію протесту до прокуратури приніс Дмитро Кухарчук.

Фото – Артем Ківак

Черкаські "свободівці" також все частіше фігурують у резонансних історіях. Одна з таких – проект рішення міськради про виділення земельної ділянки в Соснівці батьку заступника мера, "свободівця" Юрія Ботнара. Так, Андрій Ботнар служив в АТО, проте проживає не в Черкасах, а землю, яка має бути виділена йому за законом, вже отримав у Ананьїві, на Одещині, де чоловік очолює місцевий осередок партії "Свобода". 

Директор КП "Черкаситеплокомуненерго" Павло Карась нещодавно постраждав від збройного нападу невідомих. Ті, окрім фізичних збитків, нанесли "ЧЕРКАЩАНИНу" ще й матеріальних: прямо з двору викрали дві автівки. Одна з них, до слова, була незадекларованою. Хоча, з власних джерел нам стало відомо: Карась дуже обережно ставився до питання своєї безпеки вже давно. Адже одразу двоє броньованих дверей перед особистим кабінетом головного тепловика міста поставили ще задовго до нападу: вже через кілька днів після того, які він приступив до виконання своїх обов'язків на старому-новому місці.

Напередодні ж з’явилась інформація, що втрату машин Павлу Миколайовичу відшкодують черкасці зі своїх кишень, просто сплачуючи за тепло. Адже заради комфортного пересування свого керівника комунальне підприємство орендувало для нього авто за 400 тис. грн. Поза тим, історія з орендою автівки – не єдина, яка викликає питання до Павла Карася. Так, у серпні стало відомо, що правоохоронці знайшли в діях очільника "Черкаситеплокомуненерго" склад злочину. Щоправда, під час свого попереднього перебуванні на цій посаді шість років тому. Тоді підприємство взяло аванс з міського бюджету на виконання договору з капітального ремонту теплових мереж, однак роботи так і не розпочало. Цим самим Карась завдав майже півмільйонних збитків скарбниці міста.

Події, які відбувались 8 жовтня під стінами прокуратури, у розмові з журналістами ТРК "ВІККА" прокоментував Сергій Овчаренко. Саме йому мітингувальники адресували свої претензії й докори.

"Не одне кримінальне провадження відкрите й розслідується стосовно людей, які являються соратниками міського голови. Тому не варто говорити лише про нього. Можна згадати і про обшуки в "Промбудіндустрії", які ми проводили, і шалений тиск на нас здійснювався, і про слідчі дії, пов’язані з незаконним будівництвом Митниці, і про інші кримінальні справи, пов’язані з декларуванням майна", – зазначає Овчаренко.

Прокурор наголошує: від мітингувальників не ховався і намагався відповісти на поставлені ними питання.

"Хоча організатори повинні знати, що справа Бінусова з вересня минулого року передана в Головне слідче управління внутрішніх справ, до речі, за клопотанням самого ж мера Бондаренка, – заявив Сергій Овчаренко. – На сьогоднішній день вона там розслідується. Тому питати у черкаських правоохоронних органів про результати розслідування цієї справи було б, як мінімум, некоректно. І на інші питання я мав відповіді, однак мені вимкнули мікрофон. Відтак, конструктивної розмови не вийшло".

Поза тим, прогнозувати, коли саме справа Бондаренка, через яку, власне й розгорілись баталії під стінами прокуратури, дійде до суду Сергій Овчаренко не може. Каже: все залежить від поведінки самого обвинувачуваного та його захисників, адже зараз вони намагаються перевести справу з юридичної площини в політичну. Але запевняє: затягування у розслідуванні справи зі сторони правоохоронних органів не буде, більш того, на 70% відсотків вона вже розслідувана. Тому, ймовірно, протягом місяця провадження буде передане до суду.

Як повідомляв сайт vikka.ua, меру Черкас вручили підозру вже в прокуратурі

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x